Nová prohlídková trasa v Benešově nad Ploučnicí

Nová prohlídková trasa v Benešově nad Ploučnicí

Tisk

benesov 200Komplex na zámku v Benešově nad Ploučnicí čítá sedm zámeckých budov, z nichž tři jsou nyní zpřístupněny veřejnosti. Wolfův palác, který je jednou ze sedmi budov zámeckého komplexu, je po dlouhých letech kompletně přístupný veřejnosti. Nyní se návštěvníkům otevřelo i druhé patro paláce. Zájemci se mohou těšit na expozici s  loveckou tématikou. Clary-Aldringenové, jedni z majitelů Dolního zámku, se oddávali na benešovském panství loveckým kratochvílím. Jako zázemí jim sloužil právě benešovský zámek.

Zámecký komplex v Benešově nad Ploučnicítvoří dohromady sedm zámeckých budov; tři z nich jsou nyní zpřístupněny veřejnosti. V ostatních budovách sídlí správa zámku, obřadní místnost a divadelní sál. Na rekonstrukci ještě čeká Konojedský dům.

V Benešově nad Ploučnicí se dochoval velmi významný komplex dvou oddělených samostatných zámeckých celků - Horního a Dolního zámku, k nimž patří i třetí doklad jedinečné renesanční architektury, přilehlý farní kostel Narození Panny Marie.

benesov1

S fenoménem "saské renesance" na Benešovsku, Českokamenicku, Děčínsku a Ústecku je neoddělitelně spojen šlechtický rod Salhausenů, který k nám přišel z Míšně v roce 1515 a byl přijat mezi českou šlechtu.

Jedinečnou renesanční podobu zámeckých objektů doplňují zdejší expozice dobového nábytku, porcelánu, zbraní, obrazů, grafik i uměleckých řemesel, dokumentující život drobné šlechty na panském sídle v 16. a 17. století.

benesov2
Benešovské zámky jsou veřejnosti přístupny denně, včetně pondělí.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Žáček a Born – tandem, ktorý nám závidia nielen v Čechách, alebo o Adolfovi Bornovi s Jiřim Žáčekom

zacek perexIch knihy stoja za to, aby boli v našej knihovničke. Upútajú prostým a krásnym literárnym obsahom a rovnako skvelou ilustráciou, ktorými nás očaria už od prvej stránky. Pre deti páčivé a nadčasové pre dospelých. Obsahovo vždy reflektujú prejav a k...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

PERCIVAL SCHUTTENBACH: „Nemusíme znít tvrdě jen proto, že to diktuje folk metal“

percival 200Na festivalu Made of Metal, který se o druhém srpnovém víkendu koná u Hodonína, se mimo jiné představí polští představitelé folk metalu Percival Schuttenbach. My jsme oslovili hlavu skupiny Mikolaje Rybackiho a položili mu několik otázek, z nichž...


Literatura

Inspektor Rebus naposledy?

200 rebusPrý ano, prý Poslední rébus je také posledním případem inspektora Rebuse z Edinburghu. Do důchodu mu zbývá deset dnů. Pak přijde fůra volného času, zatím skorodůchodce neví, co si s ní počne. Teď probírá nevyřešené případy a předkládá je své kol...

Divadlo

Cybercomics ukazuje budoucnost světa i moderního divadla

cybercomics200Cybercomics je sci-fi román z nedaleké budoucnosti od Egona Bondyho, do kterého se se vším vervou pustilo Slovácké divadlo. Svět mafie a nadnárodních společností vás pohltí a nepustí.

...

Film

Cesty pánů Hanzelky a Zikmunda po světě

hanzelkazikmund perexV dobách, kdy československé televizní vysílání bylo teprve v plenkách a kdy informace o dění ve světě dostával divák především prostřednictvím filmu (a to jak díky cestopisným dokumentům, tak týdeníkům, uváděným před celovečer...