Naše fotoreportáž: Tradiční české betlémy v Klementinu

Naše fotoreportáž: Tradiční české betlémy v Klementinu

Tisk

betlemy200Betlémy jsou součástí křesťanské vánoční tradice. Výstava, pořádaná ve spolupráci s Muzeem betlémů Karlštejn, představuje betlémy od období baroka do konce druhé světové války. Základ výstavy tvoří dřevěné betlémy z většiny nejvýznamnějších betlémářských oblastí celé republiky; k vidění jsou i malované betlémy z papíru, raritní historické betlémy z cukru, vosku, hlíny, sádry, durolinu, či dobové umělé hmoty. Součástí výstavy je Hravá dílnička, kde si mohou návštěvníci podle vzorů nebo vlastní fantazie vytvořit figurky z marcipánu.                                      

Muzeum betlémů se nachází na karlštejnském náměstí. V přízemí budovy je k vidění kolekce českých historických betlémů ze dřeva, ale i z dalších materiálů. Lákadlem pro děti je několik mechanických betlémů, které si samy spouštějí. Divácky nejefektnějším objektem je Karlštejnský královský betlém, největší loutkový betlém v České republice rozkládající se na 80 m2. Několikametrové kulisy hradu Karlštejna jsou osazeny 46 loutkami vyřezanými ze dřeva a oblečenými v dobových oblecích.                                                                                                         Lidové betlemářství se u nás rozvíjelo v průběhu 19. století; svého vrcholu dosáhlo počátkem 20. století. Dařilo se mu především v podhůřích a tam, kde byla soustředěna domácí výroba. Specifické jsou skříňkové betlémy, tedy figurky ve zdobené a prosklené skříňce. S přenosnými skříňkovými betlémy pak koledníci obcházeli domácnosti a hrávali před nimi vánoční hry.

Místo a termín konání výstavy: Galerie Klementinum, denně do 8. 1. 2017

 

betlemy1

betlemy2


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Snažím se hledat témata, která souvisí se společenským děním“, říká režisér David Šiktanc

siktanc perexŠvandovo divadlo uvedlo premiéru hry ze 70.let na motivy románu Heinricha Bölla, která je díky svému kontroverznímu tématu poplatná i dnešní době. Co o ní říká její režisér David Šiktanc a co by podle něj měli diváci brát na zřetel?...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Arogance u mého focení nemá žádnou šanci

Spingl 200Davida Spingla (29) uchvátilo focení již při studiu na střední škole. Se svými kolegy se spolupodílí na projektu „Proč ne...?“, ve kterém fotí zajímavé tváře neznámých lidí na ulici. Tématem jeho nynějšího focení je „street swag“. Čím ho modelka zauj...


Literatura

Román o divokých devadesátých letech

Kšeftmani a pistolníci 200Devadesátá léta patří v poslední době mezi oblíbená témata. Když se pak nejen na knihu, ale libovolné dílo ještě přidá, že je podle skutečných událostí, měl by být úspěch zaručen.

...

Divadlo

Zlínu se „hra her“ povedla

hamlet 200Shakespearův Hamlet je jedním z nejvýraznějších představení 73. sezóny Městského divadla Zlín a také jí dal motiv v podobě otázky být či nebýt. Jedná se o jednu z 11 premiér, kterou si zlínští diváci mohou vychutnat.

...

Film

Dominik Hašek a Hynek Čermák se objeví na plátnech kin v novém filmu den po 25. výročí vítězství olympijského hokejového turnaje v Naganu

deti nagana 200Režisér a scénárista Dan Pánek dotáčí poslední záběry rodinného snímku Děti Nagana, ve kterém si po boku Hynka Čermáka, Pavla Baťka či Kláry Issové zahraje také hokejový brankář Dominik Hašek. Premiéra filmu, který divákům připomene atmosfér...