Simona Šašková: Předmluva ke knize byla dokonalou zakázkou

Simona Šašková: Předmluva ke knize byla dokonalou zakázkou

Tisk

Saskova perexSimona Šašková napsala předmluvu ke knize Melindy Folse: Konečně mám koně. Vzdala se úspěšné manažerské kariéry a šla za svým snem. Dnes je koučkou, lektorkou, kdy nejdůležitějším partnerem jsou koně. Klienty velmi vyhledávané koučování s koněm se tak díkybohu šíří i v České republice. Že ji neznáte? A jak se vůbec píše předmluva ke knize? O tom všem si se Simonou Šaškovou popovídáme.

„Nikdy jsem úplně nevěděla, co je to „střední věk“. Co znamená a kdy přesně nastává. Ale dnes už se k němu asi blížím, protože mě v této souvislosti napadají jen samá superlativa. Máme už přece něco za sebou. Kus života, mnoho dobrých i špatných zkušeností a už začínáme chápat, kdo jsme a co chceme. A je to skvělá doba k realizaci každého snu, který dosud nedostal pozornost a prostor.“ Tak tohle je citace z vaší předmluvy, kterou snad do kamene tesat. Řekněme, že jsem ve středním věku, ale místo nadšení a superlativ cítím spíše zmar, únavu a děs z nadcházejících ještě více zmařených a unavených let. Co s tím… zcela jistě s něčím takovým za Vámi klientky chodí!

Nebudu střílet rady od boku. Důvody mohou být různé, sto lidí, sto příběhů. Myslím, že pokud se takto dlouhodobě cítíte, je dobré vyhledat pomoc. Nemusíte s tím být sama a propadat se do podobných pocitů hlouběji. Škoda ztratit byť jen další den. Dnes máte nespočet možností a každý si může vybrat, co je mu nejbližší a osobu, které bude schopen důvěřovat. Což je důležitý předpoklad. Můžete si vybrat psychologa, psychoterapeuta nebo kouče. První setkání je vždy spíše o tom zjištění, zda vám daný člověk a jeho přístup bude vyhovovat a každý profesionál by vás měl případně doporučit k jinému odborníkovi, pokud on osobně se necítí jako ten pravý, nebo nemá dostatečnou odbornost. Koučuji klienty s koňmi i bez koní, podle jejich preferencí.

Saskova2

Souhlasím s tím, že jezdectví je ve středním věku spíše duchovní cestou než sportem. Existuje to vzácné a ryze ženské pouto mezi koněm a ženou – o tom nelze pochybovat. Tak se na to podíváme hezky od začátku. Co je to, co táhne malé desetileté holčičky ke koním? Není snad žádná, která by v tomto věku nemilovala poníky a koníčky…

Můžu mluvit jen za sebe. :-) Láska ke zvířatům a přírodě. Dobrodružství. Svoboda spojená se silou, rychlostí a vlající hřívou. Touha po partnerství a přijetí.



Některé z nás mají tuto lásku zakořeněnou v hloubi duše i do daleké dospělosti. Proč? Proč nás neopustila, i když jsme svůj život s koňmi vůbec nemohly spojit?

Volání koní je silné a sahá hluboko do minulosti. Možná byl některý z vašich předků husarem, možná formanem, možná v minulém životě byl váš život neoddělitelně spojen s koňmi… Kdo ví...

 

Saskova1
Vám se podařilo se na tuhle vlnu ženské a koňské energie dostat a byl to počin, který vám změnil život? Jak k tomu došlo? Odchod ze zaměstnání, roční studium, cesta za svým snem…? Vždyť koně Vás provázejí již více než 30 let.

Vypadá to tak, že na některé věci prostě musíte být připraveni. Zřejmě jsem to nebyla schopná dříve udělat, možná jsem potřebovala načerpat ty zkušenosti, které dnes tvoří naprosto unikátní zdroj moudrosti, jaký přesně pro svou práci a své klienty potřebuji. Ať už dobré nebo špatné. Určitě mi pomohlo přerušení práce, abych přivedla na svět svého syna Vojtu. (Ještě mám dceru Viktorku, které bude v létě 10.) Nestalo se to všechno najednou, v jeden okamžik, byly to postupné kroky. I na ten výcvik do Ameriky jsem se přihlásila jen na první level. A už to mi přišlo jako naprosto šílené rozhodnutí. Jenže, když jsem tam přijela, tak jsem už po prvním dni tréninku věděla, že je to ono, že jsem to já, a způsob, jak využít naplno všechno co umím, znám a kdo jsem, a nezbývalo mi nic jiného, než se zapsat na celý rok. Události už potom nabraly rychlý spád.



Napsat předmluvu ke knize, která je praktickou příručkou pro pořízení vlastního koně, zároveň ale jiskřivou motivací pro cestu za jakýmkoliv snem, to je snad práce na míru? Měla jste o textu hned jasno, či za jakých okolností vznikal?

Přišlo mi, že je to až neuvěřitelné, jak dokonalá je to zakázka. Doporučila mě Katka Lipinská, která mě už dlouho zná a ví co dělám. Psala jsem ten text se záměrem, být co nejvíce autentická. Věřím, že pokaždé, když jste maximálně sami sebou, inspirujete ostatní a dáváte jim odvahu, aby byli také takoví a je to velká radost a úleva, když se potom s takovými lidmi potkáte. Když jste autentičtí, tak jako koně, nesoudíte sebe, nesoudíte ostatní a všechno je rázem mnohem jednodušší.

 

Saskova

Knihu znáte dobře a znáte i metodu, o které tu autorka píše, a tak tato otázka je mířena na tu pravou osobu – komu byste tuto knihu doporučila především?

Každému, kdo uvažuje, že by si koně pořídil, protože obsahuje hodně praktických tipů i zkušeností. A také každému, kdo už to udělal a třeba ho uklidní, že děláme všichni podobné chyby. Každému, kdo se cítí být osloven. Pokud by někoho zajímala kniha o ježdění, tak doporučuji knihu Ježdění podle Sally Swift.


Děkuji za rozhovor.
Foto: facebook Koučink s koňmi, Pavlína Tauškeová


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Moji nejbližší jsou pro mě na každé premiéře velmi důležití, říká herečka Veronika Bajerová

veronika200V poslední době se s ní setkává především publikum Městského divadla Mladá Boleslav, jehož je Veronika Bajerová členkou. Její herecký talent obsáhne psychologicky propracované temperamentní a rázné ženské typy i postavy komediálního či muzikálového...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zdeněk Pohlreich: „Nenávidím špínu, lajdáctví, diletantství, neúctu k majitelům a surovinám.“

Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich si získal pozornost díky svému osobitému přístupu při "napravování" českých pánů hospodských a jejich personálu v pořadu Ano, šéfe! Mnoho jeho hlášek už také zlidovělo. V pondělí večer odsta...


Literatura

Guláš pro Masaryka

gul 200Knížka Guláš pro Masaryka mě okouzlila. Už dlouho jsem nečetla tak dlouho do noci, abych se dozvěděla, co bude dál. A taky jsem o přečteném přemýšlela. Děj se odvíjí od slavné bitvy u Hradce Králové až po konec druhé světové války a začá...

Divadlo

Studentský Cyrano z JAMU: beatbox a slam namísto alexandrínu

cyrano 200Příběh jednoho z nejslavnějších milostných trojúhelníků v novém přebásnění Martina Crimpa nabídne brněnské Studio Marta. Inscenace Cyrano bude mít premiéru 27. října v 19 hodin. Režisér Peter Smyczek a dramaturgyně Eva Kolomazníková o volné adaptac...

Film

Poznejte Carlose Santanu zblízka. Život slavného muzikanta přiblíží hudební dokument, který uvidíte i v českých kinech

Carlos SantanaLegendární kytarista Carlos Santana, který má na kontě i vystoupení na Woodstocku, naposledy hrál v České republice před dlouhými deseti lety a není moc pravděpodobné, že by se k nám šestasedmdesátiletý muzikant v blízké době vrátil. Nyní maj...