Klášterní hudební slavnosti: PŘÍPRAVA LETOŠNÍHO ROČNÍKU BYLA TÉMĚŘ SMRTÍCÍ

Klášterní hudební slavnosti: PŘÍPRAVA LETOŠNÍHO ROČNÍKU BYLA TÉMĚŘ SMRTÍCÍ

Tisk

Klasterni slavnosti perexPřinášíme vám rozhovor s ředitelem festivalu Klášterní hudební slavnosti 2017 MgA. Romanem Janků.

Klášterní hudební slavnosti letos začínají druhé desetiletí. Dramaturgie nabízí krásné koncerty v netradičních prostorách. Na co se můžeme letos těšit?
Koncerty jsme se opravdu snažili koncipovat nejen do tradičních, ale také netradičních prostor. Takže se můžeme těšit na koncert v Ruční papírně ve Velkých Losinách, v hudebním salonu na zámku v Bludově nebo také v Hudební hale Horských lázní Karlova Studánka. Z plejády programů, bych velmi rád vyzdvihnul zahajovací koncert 2. července. Koncert jsme věnovali Johannu Sebastianu Bachovi. Zazní nejen jeho skladby, ale také skladby jeho pozdějších obdivovatelů či skladby mistrů, kteří inspirovali zase samotného Bacha. V podání vokálního souboru Ensemble Frizzante zazní duchovní program inspirovaný dramaturgií, kterou představil proslulý vokální soubor Hilliard Ensemble v roce 2001. Tato dramaturgie střídá Bachovy chorály s částmi jeho Partity d moll pro sólové housle, přičemž v poslední části Ciaccone se vokální fragmenty chorálů a part houslí propojí. Dalšími nádhernými koncerty budou koncerty patronky festivalu, harfistky Jany Bouškové v Jeseníku 17. července a v Šumperku 18. července. A nerad bych také zapomněl na téměř již tradiční angažmá herečky Valérie Zawadské, která společně s Doležalovým kvartetem vystoupí v Karlově Studánce 4. července.

Klasterni slavnosti

Jak se rodil letošní festival? Všichni vidíme, že se ekonomice daří, pocítili jste to také? Jsou jednání se sponzory snazší?
No abych pravdu řekl, příprava letošního ročníku byla pro mě téměř smrtící. Celý festival je prakticky naplánován hned po odeznění posledních tónů toho předešlého. Vize, které mám, je potom třeba zhmotnit do smluv a termínů. To vše je potom zapotřebí mít podpořeno finančně. Všechna jednání se sponzory vypadala velmi slibně, nicméně po Novém roce nám odřekl spolupráci dlouholetý generální partner a žádný další takto velký partner se již neobjevil. Jednání s firmami letos nedopadla dobře ani na poli menších sponzorů. Bohužel musím konstatovat, že v naší branži žádná ekonomická prosperita vidět není. Snad se to v příštích měsících změní. Moc bych chtěl na tomto místě poděkovat všem sponzorům, kteří nám zachovali přízeň a podpořili nás.

Poznamenal odchod generálního partnera nějak plány pro letošní ročník festivalu?
Velmi výrazně. Já jsem jednal o pozvání velkého symfonického orchestru a plánovali jsme se skvělými sólisty a sborem provést Dvořákovo Stabat mater. Nicméně jsem všechny tyto plány musel opustit a postavit dramaturgii jinak. Ale i přes tyto nepříjemnosti se nám zdařil, myslím, krásný program. Nyní čekáme, až vše vypukne a budeme se moci podělit o koncerty s posluchači

Festival ve svém názvu používá také slovo „mezinárodní“. Jak si to můžeme vysvětlovat?
Děkuji, že se na to ptáte. Každým rokem se snažíme zvát na festival zahraniční umělce. Ať sólisty nebo soubory. Loni k nám zavítal na dva koncerty Poznaňský chlapecký sbor a letos jsme sáhli zase k našim západním sousedům a pozvali vynikající Neues Barocktrio Berlin. Soubor ve složení barokní housle, viola da gamba a cembalo přiveze program „Hudební bitva čtyř národů“ a věřím, že se máme na co těšit. Zastoupeny na „bitevním poli“ budou Anglie, Itálie, Francie a německy hovořící země, tedy Německo a Rakousko.

Loni byl zájem o koncerty mimořádný a přivítali jste také řadu velkých hudebních osobností. Již jste naznačil vystoupení harfistky Jany Bouškové a herečky Valérie Zawadské. Najdeme v programu festivalu ještě další zajímavá jména?
Určitě ano. Rád bych zmínil především koncert 11. července v Rapotíně, na kterém vystoupí fenomenální český flétnista Jiří Stivín. Je sice považován především za improvizátora a jazzmana, ale jeho mimořádný vztah k barokní hudbě je více než známý a ze skladeb tohoto období je také sestaven program jeho koncertu. V klášteře v Králíkách zahraje zase renomovaný soubor Rožmberská kapela, který se zaměřuje spíše na hudbu středověkou a renesanční. V Ruční papírně ve Velkých Losinách budeme mít možnost slyšet koncert pro dvě cembala (vystoupí dvě nejlepší české cembalistky Edita Keglerová a Monika Knoblochová) a ještě bych nerad zapomněl na vycházející hvězdu, českého klavíristu Matyáše Nováka, který vystoupí v Bludově.

Jak je to letos se vstupenkami?
Vstupenky je možné zakoupit v obvyklých předprodejích a také online z pohodlí domova na našich internetových stránkách. Zde se získají také další informace. Pro letošní rok jsme se snažili zajistit téměř pro všechny sály možnost číslování míst, takže si zájemci mohou zakoupit přímo konkrétní sedadlo. Věřím, že budou spokojeni.

Program je tedy opravdu velice pestrý, přejeme tedy festivalu, aby byly koncertní sály plné posluchačů
Děkuji a se všemi se těšíme na viděnou

www.klasternihudebnislavnosti.cz

Rozhovor s ředitelem mezinárodního hudebního festivalu Klášterní hudební slavnosti 2017 MgA. Romanem Janků
Vydala společnost Roman Janků Management s.r.o., pořadatel festivalu


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sabina Laurinová je osobnost s nohama na zemi, říká moderátor

Zboril Laurinova perexModerátor Jiří Zbořil pořádá komponovaný zábavný pořad s herečkou Sabinou Laurinovou. „Je plný humoru, dobré nálady a hezkých písniček z muzikálů, ve kterých jsme společně nebo každý zvlášť vystupovali. Zavzpom...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Sto zvířat: „Ještě žádné naše album není tak vymazlené.“

sto zvirat hraju na klavir v bordeluJedna z nejlepších tuzemských ska kapel Sto zvířat vydala 1. září novou desku s názvem Hraju na klavír v bordelu. V rozhovoru si o ní můžete přečíst spoustu zajímavostí z pera hudebníka ...


Literatura

Narozen v modrý den: O číslech, synestézii a Aspergerově syndromu

Narozen v modrý denZkuste si představit, že čísla, písmena i dny v týdnu mají svou barvu. U mnohých synestetiků to není nic neobvyklého. A není to ani neobvyklé u Daniela Tammeta, který má As...

Divadlo

„Herec by měl mít intuici a potřebu něco sdělit“ říká Klára Cibulková

švandovo divadlo cibulkova (3)Krysy jsou všude! Tak by se dalo ve zkratce shrnout ústřední téma hry Krysař, v jehož ukázce, v rámci dne otevřených dveří ve Švandově divadle, ztvárnila roli krysího vymí...

Film

Páté kolo u vozu

altČeská filmová komedie v režii Bořivoje Zemana je o babičce, která přijede i s husou v košíku bydlet k dceři, s vyhlídkou na klidné stáří. Dcera s manželem a dvěma dětmi babičce slibují, jak ji budou hýčkat a ona si bude užívat štěstí v k...