Podzimní svátek architektury – letos na téma město a voda

Podzimní svátek architektury – letos na téma město a voda

Tisk

Voda3Spolek Kruh připravil již sedmý ročník tradičního festivalu Den architektury, který se bude věnovat vztahu vody a města. Proběhne ve dnech 30. září a 1. října a zájemcům nabídne mimořádnou příležitost podívat se do míst, která nebývají běžně přístupná.

 

  

Ve více než 60 městech architekti, urbanisté, historici i další odborníci připravili pro širokou veřejnost bohatý program plný plaveb, procházek, cyklojízd, koupacích happeningů, besed a rodinných workshopů.

Festival představí nejen stavby přímo spojené s vodou, ale i současnou architekturu, industriální stavby a historicky cenné objekty. Jeho součástí bude také mezinárodní filmový festival s názvem Film a architektura, který proběhne od 30. září do 5. října. Nabídne filmy o významných architektech a aktuální témata problematiky měst.
Návštěvníci se i letos podívají do míst, která zůstávají běžně spíše nepřístupná. Oblíbený program Hurá dovnitř! otevře dveře kubistických vil na Rašínově nábřeží v Praze, budovu ústředí České obchodní banky od architekta Josefa Pleskota, hasičskou centrálu i prostory Divadla Archa, které bylo v roce 2002 během povodní zcela zničeno. Mezi další lákadla budou jistě patřit administrativní paláce Nového Města pražského, či bývalá čokoládovna ve Vršovicích.

Voda1

Nejen v hlavním městě se budou návštěvníci moci projít jindy zavřenými budovami. První společné dílo manželů Machoninových Dům kultury v Opavě představí členové rodiny těchto slavných architektů. Slavonice nabídnou prohlídku části jinak nepřístupného podzemí. Možnost ztišení poskytne prostor nejnovějšího kostela v Sazovicích s architektem Markem Janem Štěpánem. Návštěvníkům se otevřou i mimořádné interiéry vil v Brně a Liberci, historické stavby včetně dřevěné zvonice na hřbitově v Lomnici nad Popelkou, vlakové nádraží v Bystřici nad Hostýnem a mnohé další stavby. Na programu bude letos i diskuze odborníků na téma 15 let po povodních.

Voda2


Organizátor festivalu,Občanské sdružení Kruh se věnuje propagaci architektury. Vzniklo jako dobrovolný spolek studentů pražské Akademie výtvarných umění na Škole architektury v roce 2001, v reakci na nedostatek informací o současné architektuře. Hlavním cílem je pokusit se veřejnosti představit kvalitní a současnou architekturu, otevřít ji pro smysluplnou diskusi a umožnit dialogy mezi autory a obyvateli měst a obcí. Od roku 2010 Kruh pořádá celorepublikový festival Den Architektury.

Voda4


Ctibor Čejpa, ilustrační foto autor, zdroj: www.kruh.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Chceme osvěžit zapadlá srdce kapkou poezie

poezie 200KLADNO/ BUŠTĚHRAD – Mám to štěstí, že je mohu řadit mezi své přátele. Je to dvojice, která je ojedinělá v tom, že se jim podařilo spojit dva zdánlivě odlišné žánry – poezii a hudbu, které se k sobě ale báječně hodí. Dělají to takovým způsobem, že...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Hudba je atmosférická a měla by člověka naladit na vlnu klidu a harmonie, říká Tomáš Kympl

Tomas Kympl 200V hudebním světě je hudební skladatel, textař a zpěvák Tomáš Kympl už řadu let pojem. Vyhrál několik mezinárodních soutěží a natočil řadu žánrově odlišných alb či projektů, což ho řadí k těm nejtalentovanějším a nejpozoruhodnějším osob...


Literatura

Dluhy musejí být splaceny

posledni poutnik 200Se zajímavými a mnohosetstránkovými debuty se na severu Evropy jako by roztrhl pytel. Tentokrát se podíváme do Norska za spisovatelem Gardem Sveenem, který rozehrává novou sérii s vyšetřovatelem Tommym Bergmanem. Spojuje událost...

Divadlo

Kašpárkova dobrodružství v šípkovém království

kasparek a ruzena sipkova200Zlín se pyšní dvěma „oficiálními“ místy, kde se nacházejí prkna, která znamenají svět, a to Městským divadlem a Divadlem Scéna. Navíc se čas od času změní na divadelní sál část klubu Zelenáčova šopa, která pravide...

Film

Jak žena zvelebila park ve Versailles

kral 200Jedním z filmů, které ve čtvrtek 19. března zahájily letošní Febiofest, byl v předpremiéře uvedený anglický (a anglicky mluvený) snímek Králova zahradnice. Jedná se o další ukázku toho, jak umějí (či neumějí) režírovat uznávaní herci - v tomto případě ...