NEZAPOMÍNEJME DĚTEM VYPRÁVĚT - Rozhovor se Spolkem Storytelling

NEZAPOMÍNEJME DĚTEM VYPRÁVĚT - Rozhovor se Spolkem Storytelling

Tisk

Storytelling200Spolek Storytelling se věnuje vyprávění příběhů už několik let. Vypráví na nejrůznějších akcích, ve školách, knihovnách, na festivalech, v divadlech i kavárnách. Učí také zájemce na seminářích, jak poutavě a zajímavě vyprávět, ať už dětem před spaním, ve škole při výkladu učiva nebo jak používat příběh v manažerské profesi. Dnes se ale zaměříme na jejich práci s dětmi. Jak a proč vyprávět příběhy dětem jsme se zeptali jedné ze členek Spolku Markéty Holé.

Máte velkou šíři zájmů. Jaká je vaše cílová skupina?
Obecně lze říct, že vyprávíme pro všechny, kteří mají chuť poslouchat příběhy. V kavárnách vyprávíme autorské příběhy pro pobavení a odpočinek dospělých posluchačů, ve školách zase vyprávíme pohádky i příběhy o slavných osobnostech žákům nejrůznějšího věku.

Je nějaká spodní věková hranice? Od kolika let jsou děti schopné poslouchat vaše příběhy?
Nejčastěji vyprávíme pro děti od čtyř let výš. Mladší děti mají ještě potíž s udržením pozornosti, přeci jen vyprávění je založené hlavně na slově, nedostanou vizuální oporu, nepoužíváme rekvizity.

A jsou dnešní děti v době televize a tabletů vůbec schopné “jen“ poslouchat?
Zjišťujeme, že jsou a máme z toho velkou radost. Dětská fantazie v současné době trochu pospává, dětem je často všechno předloženo jako na talíři a pro představivost nezbývá moc prostoru, ale stačí málo a probere se k životu. Jakmile děti zjistí, že příběhy jsou zábavné i napínavé, chytnou se, jdou s námi, vidí obrazy, zapojují se a vymýšlí, jak bude příběh pokračovat.

Sami vymýšlí pokračování? Co tedy dětem vyprávíte, je to improvizace nebo připravené pohádky?
Jak kdy. Moc rádi máme představení, které se jmenuje Pohádky Slovosledí babičky, kde dětem nejprve vyprávíme připravené pohádky z různých koutů světa, africké, japonské, indiánské i české a potom s dětmi improvizovaně vymýšlíme příběh. Díky tomu zjistí, že jejich nápady můžou být dobré a že se do tvorby pohádky může zapojit každý. A nejhezčí je, když po skončení představení mají sami chuť pohádky vyprávět.

Storytelling

Je lepší pohádky vyprávět nebo číst?
Na to se nedá odpovědět. Oboje má svoje. Všichni jsme milovali, když nám rodiče četli před spaním, mohli jsme jim nakukovat přes rameno, prohlížet si ilustrace, nebo je opravovat, když nám četli náš oblíbený příběh a něco přečetli jinak, než jak jsme si to pamatovali. U vyprávění je to zase čistší komunikační kanál, odpadá kniha jako prostředek a člověk vypráví přímo svému posluchači. Jsou si najednou blíž. Vypravěč si může víc hrát, má větší svobodu v interpretaci, používat víc mimiku, gesta, práci s hlasem.

Může se naučit vyprávět každý, i když na to nemá talent?
Určitě. Vypravěčství je v podstatě řemeslo a jako takové se naučit dá. My třeba vedeme semináře pro veřejnost, rodiče i učitele, kde si zkouší různá cvičení, při kterých si své vypravěčské schopnosti zdokonalují.

Kde vás můžeme potkat?
Program na každý měsíc máme na svých stránkách www.story-telling.cz, nebo také na Facebooku pod názvem Storytelling CZ. Rádi vystupujeme nejen ve školkách a školách, ale také na dětských akcích, takže je možné nás pro takové akce oslovit.


 

Zobrazit další články autora >>>

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Česká Lípa

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Petra Polnišová: „Krásny scénár a vynikajúci herci. Čo viac s si herec môže priať.“

petra polnisova 200Petra Polnišová je jedna z hlavních představitelek hrdinek filmu Známí neznámí. Jak se jí hrálo s Martinem Hoffmanem, jaká byla nálada na place a proč byste měli tento film vidět?

...

Literatura

Jak zdravě mlsat a nepřibrat o vánocích

vanoc200Vánoce se nezadržitelným krokem blíží a určitě už teď všichni přemýšlíme, jak si užít vánočních pochoutek a nepřibrat. Co všecko připravit na vánoční tabuli, aby to bylo zdravé a hlavně chutné? S tím vám může pomoci Zdravá vánoční kuchařka výživové p...

Divadlo

Zdenek Merta a Leona Machálková se potkají u klavíru v MdB

merta 200Zdenek Merta není jen známý a úspěšný skladatel a klavírista, ale také zpěvák, showman, vtipný společník a zábavný vypravěč. Diváci Městského divadla Brno jej velmi dobře znají i jako zdatného moderátora neobvyklé divadelně-hudební talk show Zdenek M...

Film

Čtvrtstoletí televizní stálicí

prima perexV neděli 20. června 1993 zahájila své vysílání první česká komerční televize TV Premiéra, která si drží silnou diváckou základnu i slušnou sledovanost již 25 let. Že vám název stanice nic neříká? To proto, že se v roce 1997 přejmenovala na TV Pri...