Václav básně nerecituje, on je vypráví

Václav básně nerecituje, on je vypráví

Tisk

kumpáni perexV lednu 2006 hrál Honza Paulík na jedné vernisáži v kladenském zámku na kytaru, přišel za ním recitátor Václav Fikrle a řekl mu: „Prosím vás, do toho vašeho hraní bych si uměl představit, že bych něco povídal.“ Tak došlo ke spojení recitace s kytarou a umělci se začali věnovat společné práci. Vzniklo duo, které k sobě neodmyslitelně patří, přináší lidem radost a zároveň připomíná básně známých, ale také opomíjených autorů. Po debutujícím cédéčku Jak rozezpívat podobiznu ptáka se narodilo druhé, neméně krásné a dojemné, které nese název Dva kumpáni a na svůj slavnostní křest zatím stále čeká. Povídala jsem si s Honzou a mnohé jsem se dozvěděla…

  

 

Pojďme na začátek. Slušelo by se objasnit, co vás na společném vystupování tak láká. Proč to vlastně děláte?

Václavovi je přes sedmdesát a recituje od sedmnácti let. Je vlastně celoživotní recitátor. Já miluju kytaru, hraji na ni od dětství. Přestože jsem začínal u klavíru, nakonec mě okouzlily struny na kytaře. A pro nás je nádherné spojit tenhle nástroj s poezií a předávat je dál. Spolupracujeme už dlouho a stále nás to těší. Například krásná spolupráce byla s autorkou Renátou Šťastnou, jezdili jsme po knihovnách, ona četla svoje povídky a já jsem hrál kytarové skladby, párkrát s námi vystoupil i Václav. Rád na to vzpomínám a líbilo se mi to. Věřím, že si takové vystoupení zase brzy v některé knihovně zopakujeme.

S Václavem jezdíme po knihovnách, kam vozíme zhruba devadesátiminutový program, mezi společnými skladbami hraju i sólové skladby a mluvíme o jednotlivých autorech. Děláme také výchovné koncerty pro střední školy a gymnázia. To je krásná práce, kterou máme moc rádi. Středoškoláci to berou, mají rádi poezii s kytarou, baví je to, neruší a naopak se hodně ptají a pozorně poslouchají. A proto to taky děláme. Jak říká Václav – poezie je okrajový žánr. A já mu musím dát za pravdu. Ale my se těmi výchovnými koncerty snažíme zasít semínko poezie mezi ty kluky a holky. Říkáme si, že kdyby z těch osmdesáti, kteří tam sedí, to dva, jednoho, tři přivedlo k tomu, aby si sem tam přečetli nějakou báseň nebo šli do knihovny, tak to by bylo hezké a naše práce by měla výsledek. A vlastně i proto to děláme.

Pořádáme i večerní koncerty, často nás zvou třeba do Slatiňan, tam jezdíme pravidelně. A máme rádi i velké koncerty v kulturních domech nebo zámeckých prostorách. Na nich účinkujeme s vynikajícím klavíristou, profesorem Jaroslavem Šarounem a některou z operních pěvkyň. S takovým programem navštěvujeme také kluby přátel hudby nebo jiná zařízení, kde je o takový druh umění zájem.

 DSC 0182

 

Před pár dny jste vydali svoje druhé cédéčko, které čeká na svůj slavnostní okamžik, tedy na veřejný křest. Co na něm najdeme?

Ano, skutečně se jedná o náš druhý nosič a máme z něj velkou radost. Ten první jsme natočili roce 2012 a dali jsme mu název Jak rozezpívat podobiznu ptáka. Je to vlastně přesmyčka k básni Jacquese Préverta Jak dělat podobiznu ptáka, což je i obsahem básně samotné. Zpočátku to šlo rychle. Václav měl v zásobě hodně básní, já zase hodně skladeb, které jsem uměl, tak to šlo snadno. Za půl roku jsme měli hotových asi pět básní. Ale zaranžovat je zase nejde tak rychle, všechno do sebe musí zapadat a vyžaduje to pečlivou přípravu a čas. A potom cédéčko přišlo na svět, bylo úspěšné a my jsme dál hráli a koncertovali a vůbec nás nenapadlo, že by mohlo vzniknout další. Časem jsme ale nasbírali asi devět nových básní, tak jsme si řekli, proč bychom nemohli pokusit natočit druhý nosič? Pustili jsme se do něj a je na světě.

 

Určitě to nebyla práce na týden, možná ani na měsíc… Jak dlouho vznikalo a čím je jiné než to předešlé?

Natáčeli jsme jej déle než rok. Rok jsme chodili k našemu zvukaři Milanovi Knorovi do studia a báseň po básni jsme to tam sázeli. Vlastnímu natáčení ale samozřejmě také předcházela příprava. Václav namluví báseň bez kytary, já k tomu jen tak zpovzdálí brnkám, aby při nahrávání cítil tu hudbu. Doma pak piluji kytaru do Václavova namluveného slova, často mi trvá dlouho, než dostanu odvahu to jít nahrát. Nahrát báseň trvá někdy i půl dne (pan zvukař je nadšený), ale musí to být to nejlepší, co dovedeme. Během toho roku jsme ale museli ještě pět básní vymyslet a připravit, abychom jich tam měli čtrnáct.

Naši „dvojku“ jsme pojmenovali Dva kumpáni a opět je to přesmyčka. Čínský básník Li Po napsal v sedmém století našeho letopočtu báseň Tři kumpáni, která tady také zazní. Název jsme si půjčili a použili jej do názvu alba. A v čem jej jiné? Na tomto cédéčku je velký rozptyl autorů. Nejen čeští, jako náš milý Václav Hrabě nebo Fráňa Šrámek, přibyli tu Vladimír Holan, Jan Skácel, Jan Neruda, velikán Karel Šiktanc, Václav Daněk, Jiří Žáček, ale i Vítězslav Nezval a Jaroslav Seifert. Ze zahraničních autorů jsou to Charles Bukowski, Gregory Corso a zmíněný Li Po.

 

To je pestrá paleta, pro někoho opravdu zapomenutých jmen. Jak autory a básně vybíráte?

Autory vybíráme jednoduše. Báseň se nám musí líbit, musíme se do ní zamilovat. A píšu to i na bookletu: s Václavem se potkáme, přineseme básničku a pokud se nám líbí oběma, začneme na ní pracovat. Já do ní hledám skladbu a musím říci, že v doprovodu mám vždy celkem jasno. Totiž na prvním cédéčku bylo dost skladeb od mého oblíbeného Tommyho Emmanuela a tady je to téměř výhradně jeho hudba. Obdivuji ho, je mým velkým kytarovým vzorem i doslova vášní. První nosič od nás dostal, a pokud k tomu bude příležitost, rádi mu věnujeme i ten nový.

 

Na co se může posluchač těšit? A vystupujete sami nebo jste si pozvali zase hosty?

Máme tady hodně hostů, například kolegu Michala Šnajdra, flétnistku Lenku Musilovou, ale také třeba violoncellové kvarteto pod vedením profesora Václava Bernáška pražské z Akademie múzických umění. Brilantní klavírní doprovod Romanci o Karlu IV od Jana Nerudy nám vytvořil a nahrál zmíněný profesor Jaroslav Šaroun, také z AMU v Praze.  Oslovili jsme ho, zda by nám nenahrál k této básni improvizaci a on se zeptal: „Proč bych improvizoval? Vždyť Otakar Jeremiáš zhruba před sedmdesáti lety napsal přímo pro tuto báseň orchestrální skladbu, jak pro orchestr, tak pro klavír.“ Tedy se s velkým nadšením skladbu naučil a přímo na akademické půdě ji zahrál na krásný koncertní klavír. Zvukař Milan Knor ji snímal přímo tam, v té nádherné koncertní místnosti. Byla to pro nás velký zážitek.

Foto k obalu nám nafotila moje manželka, Zuzana Paulíková, také buštěhradský kronikář pan Jaroslav Pergl, výrobu obalu zaštítila sólová písničkářka Petra Šany Šanclová, která se pohybuje na folkové hudební scéně a byla s ní opravdu výborná spolupráce. Obrovský dík patří Milanovi Knorovi z Buštěhradu, je to vynikající zvukař, měl s námi hodně práce a trpělivost. Kritiky na cédéčko, kterých si nesmírně vážíme, nám napsali Miroslav Paleček, ten byl opravdu přísný, potom Alfred Strejček a krásnou kritiku nám napsal, dnes devadesátiletý, velikán české poezie Karel Šiktanc. Všechny jsme je umístili na obal a jsme opravdu hrdí, že je tam máme.

 DSC 0789

 

Je místo, kam si vás člověk může přijít poslechnout, když se mu zachce živého vystoupení?

Takovým místem je kavárna Ateliér v Kladně, je to vlastně naše domovská scéna, kam si jednou za čas zveme slovutné hosty a s nimi pořádáme společné večery. To nás s Václavem baví a přináší nám to radost. A ještě jsme ani nepokřtili druhé cédéčko a Václav už přišel s tím, že bychom mohli, hned teď, udělat novou báseň s hudbou, která vlastně ještě nikde nezazněla. Takže jedeme dál a uvidíme, zda vznikne třetí nosič nebo ne. Nebudeme předbíhat.

A ještě připomínka: Slavnostní křest CD Dva kumpáni proběhne 1. února 2018 v kladenské kavárně Ateliér od 19 hodin. Bude to večer plný hudby, poezie, ale nouze nebude ani o řadu překvapení. Tedy máte-li ten večer volno, nenechte si tenhle pěkný program ujít. Jste srdečně zváni!

 krest CD Dva kumpani

 

A úplně závěrem připomínka rozhovoru, který vyšel před časem a jistě stojí za přečtení.

 

Připravila: Renáta Šťastná

Foto: Zuzana Paulíková


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Přesvědčit klienta, že moje práce je nejlepší, je pro mne důležité“, říká japonská stylistka Kumie Holý

Kumie & Petr HolyPod pojmem kimono si většina z nás vybaví tradiční japonský oděv se složitým vázáním, nošený při speciálních příležitostech. Japonská stylistka Kumie Holý však boří zaběhnuté st...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Tomáš Savka – Osmý světadíl je pro mě mimořádné dílo

savka 200Tomáš Savka si již tuto sobotu, 14. prosince v pražském Divadle V Rytířské, zazpívá spolu se svými hosty v rámci koncertu „Swinging Christmas“ písně Karla Hály, Waldemara Matušky, Sammy Davise jr., či Franka Sinatr...


Literatura

25 gramů štěstí: italský bestseller nejen pro milovníky ježků

25-gramu-stesti 20025 gramů štěstí s podtitulem Jak vám maličký ježek může změnit život je další knihou nakladatelství Kazda z edice Živá příroda. Ty jsou určeny všem milovníkům fauny i flory a přinášejí plno zajímavých informací.

Divadlo

Báby - tak trochu jiné divadlo

baby perexAsymetrická scéna. Miniaturní bába. Operní duet. Trocha tělesné akrobacie a velký boj proti nesmyslnému režimu. To všechno v sobě ukrývá nová inscenace Báby Divadla Na zábradlí. Pesimistickými a snad až místy surreálnými texty bojoval Daniil Char...

Film

Dny evropského filmu začínají



DEF perexJiž po osmadvacáté si můžeme vychutnat DNY EVROPSKÉHO FILMU, pořádané od středy 16. června 2021 nejen v Praze, ale i v dalších velkých městech – v Ostravě (od 17.6.) a v Brně (od 18.6). Přehlídka pak se pak shodně uzavírá v tentýž den,...