Třešně voní vždycky po třešních, zvlášť v hokejových městech

Třešně voní vždycky po třešních, zvlášť v hokejových městech

Tisk

Medvedin 200Vydavatelství OneHotBook nedávno přineslo další audioknihu nejen u nás stále oblíbenějšího autora Fredrika Backmana. Ten nadchl čtenáře románem Muž jménem Ove a nyní čtenáře a posluchače přivádí do malé vesnice, do Medvědína.

 

Fredrik Backman pochází ze Stockholmu a pravidelně píše sloupky do švédských novin a na svůj blog. Největší poprask přinesl jeho první román Muž jménem Ove (2012, česky Host 2014), kterého se ve Švédsku prodalo přes sedm set tisíc výtisků. K jeho dalším knihám patří Co by můj syn měl vědět o světě (2012), Babička pozdravuje a omlouvá se (2013), Byla tady Britt-Marie (2014) a Medvědín (2017). Všechny díla vyšla česky a právě díky OneHotBook mají také svou audioknižní podobu.

Medvědín se odehrává v malé vesnici, pro kterou je hokej úplně vším. Hráči jsou adorováni a především jsou do nich vkládány velké naděje. Kdyby totiž vyhráli juniorské mistrovství, mohlo by to změnit poměry ve vesnici – přitáhnout lidi a celkově zlepšit podmínky k žití. Seznamujeme se s Peterem, sportovním ředitelem HC Medvědín, jeho rodinou a také s několika důležitými hráči. Sledujeme jejich osudy, které se různě prolínají, a jsme svědky jedné nepříjemné události, která převrátí všechny životy naruby…

Fredrik Backman je bravurním vypravěčem – jeho díla nejsou jen o příběhu, naopak ho velmi přesahují. Medvědín není zdaleka jen o hokeji, ale ukazuje, jak to chodí ve sportu, jak fungují vztahy v týmu nebo na malé vesnici, jak je důležitá rodina a přátelství. Také se dotýká například propasti mezi chudými a bohatými a podobně. Vážná témata jsou vyvážena humorem, avšak také zvláštním a originálním způsobem – spíše slovně než situačně. Zkrátka jde o opravdu neobyčejnou knihu, kterou si každý musí prožít.

Interpretem audioknihy je výborný Pavel Soukup. Tento charismatický a sympatický herec dílo povznesl ještě na vyšší level. Dokázal dodat napětí tam, kde to bylo potřeba a také zachytit sportovní dravost. Jeho hlas je hřejivý a moc příjemný, také jej často mění a přenáší jeho prostřednictvím mnoho emocí. Pavel Soukup je opravdu skvělým vypravěčem a moc si mě získal. Uznávám, že to neměl lehké, když potřeboval zachytit atmosféru na stadionu, ale odvážně se s tím popral a jeho „prásk, prásk, prásk“ mi znělo v uších i po doposlouchání příběhu.

Audiokniha má 18 hodin, ale rozhodně se u ní nebudete nudit, ani se nemusíte bát, že byste se ztratili v ději. Ze začátku se na vás sice nasype mnoho jmen a postav, ale brzy se v nich zorientujete a budete hltat jejich příběh. A zaručeně se přidáte k té sportovní euforii a budete také v duchu nebo nahlas skandovat „Medvědi, medvědi z Medvědína“.

Nejen nadšenci do hokeje by si Medvědín rozhodně neměli nechat ujít. Medvědín je jedinečné dílo a já se k němu budu ráda vracet. Příběh totiž obsahuje spousty nitek odkazujících k budoucímu ději, které mohou vyniknout při druhém poslechu a navíc si ráda znovu vychutnám Backmanovo jazykové umění a výbornou interpretaci Pavla Soukupa.

Pavel Soukup vystudoval žurnalistiku na Univerzitě Karlově a poté absolvoval DAMU. Hrál v Městských divadlech pražských a stal se členem souboru Hudebního divadla v Karlíně. Známý je i z televizních obrazovek, kde se objevil v množství filmů, pohádek a seriálů. Ještě známější je ovšem jeho hlas – namluvil komentář k mnoha dokumentům a byl několikrát oceněn za práci v dabingu. Můžete jej znát jako hlas Arnolda Schwarzeneggera, Harrisona Forda, Bruce Willise nebo Roberta Redforda. Dále účinkoval v audioknihách vydavatelství OneHotBook: TO (2017) a Píseň krve (2017).

Medvedin Audiokniha

Medvědín
Autor: Fredrik Backman
Interpret: Pavel Soukup
Vydavatelství: OneHotBook
Délka: 18 hodin 8 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 95 %

http://www.onehotbook.cz/audioknihy/medvedin/

Zdroj foto: onehotbook.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Inspiraci nacházím v každodenním životě,“ říká Daniel Barták, který uspěl v naší literární soutěži u poroty i čtenářů

daniel bartak literarni soutezNa jaře letošního roku jsme vyhlásili literární soutěž. Soutěžící měli napsat erotickou povídku. Je pravdou, že hned na počátku si porotci museli vyjasnit i to, co je ještě erotika a co už je za hranou… V ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Rozhovor s odvolaným ředitelem kroměřížského Domu kultury Jiřím Králíkem

Kralik perexNa webu Kultura21.cz se snažíme věnovat aktuálním tématům a rádi dáváme prostor lidem, aby se mohli vyjádřit. Proto jsme k rozhovoru vyzvali pana Jiřího Králíka, který byl Radou města Kroměříž odvolán z postu řed...


Literatura

Putování Evropou Renáty Fučíkové

altTři roky tvořila Renáta Fučíková ilustrace k této jedinečné knize. Tři roky naplňovala s Danielou Krolupperovou svou koncepci, jak představit žákům druhého stupně historii našeho kontinentu. Po celou ...

Divadlo

V Činoherním klubu straší! Divadlo uvede v české premiéře westendový hit 2:22 – DUCHAŘSKÝ PŘÍBĚH

duch1Činoherní klub zahájí novou sezónu premiérou světově úspěšné hry britského dramatika Dannyho Robinse 2:22 – DUCHAŘSKÝ PŘÍBĚH v režii Braňa Holička. Vztahový thriller od autora populárních a oceňovaných podcastů BBC UNCANNY a THE BA...

Film

POWAQQATSI: druhý díl Qatsi trilogie na hodinu a půl pevně přiková k obrazovce

Powaqqatsi plakat  200V roce 1988 spatřil světlo světa druhý díl Qatsi trilogie, který jeho autor Godfrey Reggio nazval Powaqqatsi. Překlad znamená „život na úkor někoho jiného“ a vyst...