"Texty leží pořád přede mnou na pracovním stole, učím se stále", říká herec Dušan Sitek

"Texty leží pořád přede mnou na pracovním stole, učím se stále", říká herec Dušan Sitek

Tisk

foto dusan sitek perexPětadvacet let strávil v angažmá Městského divadla Zlín, kde vytvořil sto osmdesát rolí. Poslední roky už ale žije v Praze, kde původně nastoupil do angažmá Divadla pod Palmovkou. Dnes je Dušan Sitek na volné noze a jde z role do role, a to jak v divadle, tak v televizi i ve filmu. V současné době hraje v několika divadelních inscenacích, objevuje se v televizních seriálech, dokonce si zahrál i ve videoklipu zpěvačky Ewy Farné.


V kolika divadelních titulech zrovna hrajete a co nového je teprve před vámi?

Nejdéle a nejraději hraju logopeda v Králově řeči v Divadle pod Palmovkou, ve Švandově divadle ve hře Kdo je tady ředitel se skvělým Michalem Dlouhým. V Divadle Palace rád hraju Starou dobrou kapelu s Václavem Postráneckým v hlavní roli a v Divadle Broadway miluju Zatmění, což je momentálně moje největší role, která mi dává zabrat fyzicky a hlavně psychicky.

Jak hodnotíte vaše herecké partnerství třeba s Ilonou Svobodovou, s níž hrajete v inscenaci Zatmění?

S Ilonkou to bylo naše první setkání při práci a dovolím si říct, že jsme si padli do noty od první čtené zkoušky. Z hlediště lehce poznáte, jestli se kolegové na jevišti milují, nebo nenávidí. A my tvoříme s Ilonou nádherný harmonický manželský pár a těšíme se na každou reprízu.

foto dusan sitek 1

Vaše další pracovní aktivity? Film, televize a jiné projekty?

Asi třicetkrát jsem si zahrál v legendární inscenaci Sluha dvou pánů v Národním divadle s Mirkem Donutilem, a pokud všechno vyjde, zahrajeme si to znovu v jedné zámecké zahradě. Momentálně zkoušíme v Divadle Palace, s divadlem Letí bych měl nazkoušet antické plenérové divadlo na Štvanici, a léto bych si měl užívat na Šumavě při natáčení nových osmi dílů oblíbeného seriálu Policie Modrava... A rád bych stihnul namluvit i další audioknihy. A na televizní obrazovce se už brzo objevím v seriálu Ulice...

Jaký titul že to zkoušíte v Divadle Palace?

Inscenaci Hraběnka, která vznikla podle televizního filmu autora Jiřího Hubače Zámek v Čechách. V televizi hrála hraběnku Jiřina Jirásková, nyní v divadelní verzi to je Eliška Balzerová, která tím oslaví na jevišti své životní jubileum.

foto dusan sitek 2

Když vyšetříte pár dní volna, jak s tím obvykle naložíte?

Přestěhovali jsme se do nového bytu, sousedíme s rodinou starší dcery, takže vnuk je u nás skoro denně. Dědeček vaří a staví Lego a vymýšlí úkoly, aby ten přechod zpátky do školy byl v pohodě. Čtyři dny jsme byli u mladých na domečku a taky jsme si vzali z útulku pejska a ten zaměstnává celou rodinu. Ale texty leží pořád přede mnou na pracovním stole, učím se pořád.

Foto Robert Rohál a archiv Dušana Sitka


DUŠAN SITEK se narodil roku 1955 v Novém Bohumíně. Po základní škole se nejprve vyučil kuchařem a později absolvoval Střední hotelovou školu v Mariánských Lázních. Nezvolil si jednoduchou cestu, aby si splnil svůj sen, stát se hercem a hrát na divadle. Přesto sám sebe nezklamal, když v roce 1981 absolvoval na pražské DAMU. První angažmá absolvoval v Ostravě v Divadle Petra Bezruče. Pro další herecké zkušenosti se na tři roky upsal Slezskému divadlu Opava. V Městském divadle Zlín byl v angažmá dlouhých pětadvacet let. Počínaje divadelní sezónou 2010/2011 je v angažmá Divadla pod Palmovkou v Praze.

foto dusan sitek 3

Jako herec se představil na divadelních scénách, kterými dosud prošel v mnoha rolích - jako Ichturiel v Drdových Dalskabátech, James v O´Neillově Měsíci pro smolaře, Proell v Korostyljově Jasnovidci, Carlos v Schillerově Donu Carlosovi, Don Salust de Bazan v Hugově Ruy Blasovi, Mistr v Topolových Hlasech ptáků, Claudius v Shakespearově Hamletovi, John v Mametově Oleanne, Tuzenbach v Čechovových Třech sestrách, Vévody v Shakespearově Něco za něco, Pilát v Bulgakově Mistrovi a Markétce, vodník Ivan v Jiráskově Lucerně, Serebrjakov v Čechovově Strýčku Váňovi, Alexis Zorba v muzikálu Řek Zorba nebo logoped Lionel Logue v dnes už kultovní hře Davida Seidlera Králova řeč.

Herec, který už několik let žije v Praze, účinkoval v řadě filmů a televizních inscenací (Hanele, Trofej, Jak se zbavit nevěsty, Ostravak Ostravski) nebo v televizních seriálech (Vyprávěj Znamení koně, Okno do hřbitova, Kriminálka Anděl, Mamon, Atentát, Rapl, Policie Modrava, Specialisté, Trapný padesátky, Četníci z Luhačovic, Polda, Život a doba soudce A. K., Dáma a král).


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Psaní bylo v mém životě odjakživa, ale nikdy jsem to příliš neformulovala a neřešila.

archiv Lucie Brejšová„Vždycky jsem ráda objevovala nové věci a místa, kreslila a malovala, četla a vše si zapisovala, učila se jazyky, kutila, vařila,“ přiznává Lucie Brejšová, která letos debutovala knihou Město na...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

U divadla prostě určité věci říkat nesmíte, jinak si vytvoříte nepřátele na celý život, říká herečka Zuzana Geislerová

zuzana200I když se Zuzana Geislerová cítila vždy líp na divadelním jevišti, známou herečkou se stala až díky filmovým či televizním rolím. Vždycky se mi vybaví v televizní hře Píšťalka pro dva, kde představovala lazebnici Zuzanu, zatímco mnozí si ji třeba pamat...


Literatura

Prvotřídní blázni maj potíže s kázní

Blazni perexTento název nese druhá kniha nezbedných básniček pro děti od komika Lukáše Pavláska, který v ní dětskýma očima popisuje a zobrazuje okolní svět.

...

Divadlo

Testosteron byl masakr

testosteron 200Městské divadlo Zlín na začátku své 73. sezóny přišlo s komedií polského autora Andrzeje Saramonowicze Testosteron, která má velké ambice stát se velmi oblíbeným titulem.

...

Film

Amores Perros – velkolepá, i když poněkud drsná podívaná

amoresperros 200Láska je v literatuře, filmu, písních opěvována jako něco nádherného, kouzelného, něco, o co stojí usilovat a bojovat. Proto považuji docela za odvahu dát jako podtitulek filmu Amores Perros „láska je kurva“. Režisér Alejandro Gonzáles I...