Juraj Hnilica: V našich textech písní převládá hodně emocí, o sexu, bláznivých věcech a pro teenagery

Juraj Hnilica: V našich textech písní převládá hodně emocí, o sexu, bláznivých věcech a pro teenagery

Tisk

DSC 1314webSlovenský úspěšný zpěvák Juraj „Ďuro“ Hnilica se vydal v tomto měsíci na turné po českých městech. Pro náš magazín nám poskytl v minulých dnech rozhovor.


Tvá přezdívka „Ďuro“, jak jsi k ní přišel?
U nás na Slovensku je běžné po domácku říkat Jurajovi Ďuro, jedná se o zdrobnělinu. Začala mě tak oslovovat i má přítelkyně Lucka a do dneška mi zůstala.

Tvoje začátky s muzikou, hraním a se zpěvem?
Moje začátky jsou rozděleny do dvou fází a to první, kolem osmého roku mého života na různých soutěžích, které se jmenovaly Zlatý Slavík a Zlatá kulička, kde se zpívaly lidové písně nejprve v třídním, následně městském a později krajském a okresním kole. Tam jsem padl do ucha učitelce zpěvu, později i samotnému řediteli základní školy. Oba mě tlačili dál a podporovali.
V období puberty šla muzika do postranní před sportem. Ve čtrnácti letech vznikla za pomocí kamarádů rock ’n’ rollová skupina „Bačova fujara“. Nikdy jsme nehráli převzaté písničky od jiných autorů, hned od začátku jen vlastní tvorbu. V našich textech písní převládá hodně emocí, o sexu, bláznivých věcech a pro teenagery. Nechci jít jednoduchou cestou s davem, zakládám si na názoru, že by měl každý nebo alespoň my, sami, tvořit a prezentovat vlastní tvorbu.

DSC 1299web

Účast v soutěžích ČeskoSlovensko má Talent v roce 2015, zážitky, pocity z té doby?
Kapitola ČSmT byl jeden takový zázračný výlet, vše, co se mi tam dělo, bylo takové nadpozemské. Předtím jsem nebyl zastáncem těchto soutěží. Při účasti v Superstar jsem pochopil, že tohle není moje cesta. Nápad přihlásit se do soutěže ČSmT vznikl na gauči v obýváku maminky mé přítelkyně. Shodou okolností na dotaz jestli se nepřihlásím do ČSmT běžela reklama v TV. Po uvážení jsem se nakonec do soutěže přihlásil. V prvních castinzích po mě chtěli, abych se učil jiné songy, než ty, které tvořím. S vědomím, že jdu do soutěže sám za sebe, jsem řekl, že nebudu zpívat covery a karaoke. Nakonec bylo dohodnuto s režií, že mi uplatnili výjimku zpívat jen to své. Soutěž a každá situace v ní mi neskutečně pomohla posunout se dál.

Nové složení kapely, baskytarista Ivan Válek.
Lze o něm říci, že je to otec, světlo kapely, předává nám hodně zkušeností co má za již za sebou. Vážím si každého okolo mě. Věřím na chemii v kapele, podobné té, jako mezi lidmi.

DSC 1272web

Zpět ke tvorbě, jako kapela máte za sebou již druhou desku.
Ano, v roce 2014 byl první náznak a vlastně i vznikla nová deska pod názvem „Dovolte mi predstaviť sa Vám.“ Tuto desku zakoupilo na šest tisíc posluchačů, což v dnešní době je ohromné číslo. Nejvíce se prodalo na samotných koncertech, přednáškách, když mě lidi poznali. Na konci roku 2017 jsem vydal druhé CD „Slnečný“. S tímto albem jsem začal jezdit koncertovat po Slovensku a letos i po ČR.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vasil Fridrich: „Na to, že budu v Českých Vánocích hrát, jsem se mimořádně těšil.“

fridrich 6S hercem Vasilem Fridrichem z Městských divadel pražských bude na našem webu ke konci ledna online chat. Abyste se na něj naladili a inspirovali se k otázkám, začtěte se do tohoto rozhovoru, který se, kromě jiného, váže k příležitosti 50. reprízy...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Rozhovor s maliarkou Stanislavou Habšudovou

Stanislava Habsudova 200Stanislava Habšudová sa narodila v Ilave a po svojich štúdiách a životných skúsenostiach sa rozhodla skombinovať fotografiu, maľbu a kováčske zručnosti a prácu so sklom jednotný celok. Každá jedna z tý...


Literatura

Dvojrecenze - Bridget Jonesová: Láskou šílená

Bridget Jones 200

Jedna kniha, dvě redaktorky, dva různé pohledy na stejnou věc. Jak moc se liší jejich názory na světový bestseller s názvem Bri...

Divadlo

Pravda versus lež: drama Mléčné sklo s Martinem Dejdarem uvede Divadlo MANA

mlecne sklo 200Světové premiéry napínavé hry Mléčné sklo v novém obsazení se konečně dočkají diváci v Divadle MANA v Praze-Vršovicích. Dramatický příběh s kriminální zápletkou plný zvratů ale i s dávkou humoru s Martinem Dejdarem v hlavní roli zde poprvé u...

Film

V prosinci vstoupí do kin dokumentární film o kapele Už jsme doma

SvetloPRozsviť světlo, ať je vidět je název nového celovečerního dokumentárního filmu, který je dvojportrétem lídra alternativní a dnes již legendární kapely Už jsme doma Miroslava Waneka a jejího dvorního výtvarníka, malíře Martina Velíška. Jen těžko bychom v Čechách našli dvojic...