Krádeže času Jany Eichler-Ruské

Krádeže času Jany Eichler-Ruské

Tisk

chimeara jana perexMnozí umělci touží zachytit prchavé okamžiky krásna a uchovat je natrvalo. Patří mezi ně i severočeská výtvarnice Jana Eichler-Ruská, tvořící pod značkou Chimeara. Lze uchopit přelud a přetavit jej do hmatatelné podoby? Je možné přenést nespoutanou přírodu do interiéru a dokonce s ní bydlet? Vydejte se se mnou za chimérou i vy.

 

Jano, co se skrývá pod značkou Chimeara?
Chiméra je přelud, iluze - stejně tak i moje tvorba pod značkou Chimeara. Zabývám se návrhy a realizací skleněných desek a stolů s kompozicí rostlin, jsou to takové moje “krádeže času”.

chimeara 8


Proč krádeže času?
Počáteční inspirací mi byl pohled na vodní hladinu s listy. Kompozice, která se těžko zachytává a věrnost ztvárnění je vždy chabá oproti přírodě.

chimeara stolky


A k čemu konkrétně už tě vodní hladina pokrytá listy inspirovala?
V rámci jedné zakázky vznikly obklady do koupelny a několik základních provedení stolků. Škála rostlin je prakticky neomezená a originalita každého kusu je zaručena už svojí podstatou. Líbí se mi, že se takto nenásilně dá dostat kousek nespoutané přírody do interiéru.

chimeara stolky 2


Takže ty pracuješ s opravdickými listy a rostlinami, které najdeš v přírodě, a nějakým způsobem tě zaujmou. Dá se použít všechno? Na čem při výběru záleží?
Ano, jsou to opravdické rostliny, které rostou ve volné přírodě, něčím mne osloví a já je pak tajným procesem suším. A jak to tak bývá se schválnostmi, někdy se mi něco moc líbí, tak toho nasuším hodně a ouha - zjistím, že rostliny nejdou použít, nelíbí se mi ve skladbě. Anebo naopak, bohužel častěji - nasuším málo a pak je mi líto, že může vzniknout jen jedna věc. I když vlastně je to tak dobře. Vzniká potom stále něco nového. Ale vše se použít nedá. Některé rostliny, zvláště ty jarní, jsou příliš vodnaté a ztrácí se před očima.

Chimeara 1


Do jakých prostor jsou tvé výrobky s rostlinnou kompozicí vhodné? Co všechno se dá takto vytvořit?
Nejlíp se mají v interiéru, protože přímé slunce rostlinám nedělá nejlépe. Díky sklu, které je chrání a může být i kalené, se hodí i do koupelen nebo kuchyní. Tedy jako obklady nebo stolové desky, ale do budoucna se chystám i na svítidla. Právě kvetoucí hortenzie k tomu přímo vybízejí.

chimeara 7


Dokázala bych si přestavit stylovou kavárnu přesně s takovými stolečky, jaké děláš – máš už nějakou takovou poptávku pro někoho „na míru“?
Zatím v ní jen doufám. Bavilo by mne vymyslet něco na míru nějakému veřejnému prostoru typu kavárny. Zatím jsem tuto techniku použila na toaletách a v recepčním salonku v hotelu a restauraci Panská zahrada v Dobřichovicích, kde jsem společně s Onrou Fabšičem navrhovala interiér.

Chimeara 5


Přiblížíš nám i svou další tvorbu? Bylo by škoda, nezmínit tvé šperky, malby a jiné činnosti.
No někdy si říkám, jestli už nefušuju do práce Ferdy Mravence - práce všeho druhu. Ale to asi ke kreativci patří. Přitom to vždy začíná nevinně. Šperky jsem začala tvořit díky tomu, že jsem ztratila oblíbenou náušnici, pak jsem chtěla zvěčnit kvítka v náušnicích. Malby jsou taky náhoda, kdy mne doporučil tatínek kamarádovi, který zařizoval bar kousek od Staroměstského náměstí a chtěl namalovat 4m fresku. A z přátelství s Michaelem Trettrem vznikla spolupráce, která pokračuje stále a ještě se rozšířila o navrhování interiérů. Z toho vznikl třeba interiér Spirit Gallery v Kozí ulici na Starém Městě nebo freska v Masné ulici na motivy Fridy Kahlo. Kdysi jsem také malovala interiér Duplexu na Václavském náměstí, ale to už asi zaniklo.

chimeara 9


Můžeme se s nějakou tvou realizací setkat ještě jinde? A kde si tvé výrobky zájemci mohou koupit?
Kromě již zmíněných pak třeba ještě ve mně milém krámku U Květu Lipového v České Lípě na náměstí, kde je možné si objednat nebo zakoupit stolky a šperky. Jinak samozřejmě na mých webových stránkách či facebooku.

chimeara jana

Jana Eichler-Ruská, nar. 1978 v Plzni
Vystudovala Střední a vyšší průmyslovou školu sklářskou v Novém Boru
Tvoří pod značkou Chimeara

Chimeara logo
www.facebook.com/chimeara.cz

www.chimeara.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

1. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

BMC perex1Březen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům pís...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Lada Šimíčková: „Když krásně prší, mám skoro vždycky chuť psát.“

lada simcikovaHotel v tiché ulici je jedním z nejzajímavějších vydaných alb letošního roku. Zrodilo se v dílně písničkářské firmy Lada Šimíčková & Ivo Cicvárek. Právě s Ladou jsme si povídali o vzniku nahrávky a také ...


Literatura

Ekonomický striptýz vám zjeví nahou pravdu

naha-pravda 200Už jste se seznámili s tajuplnou bytostí jménem Ekonomika? Máte-li zájem, zveme vás na velkolepé představení, které pro nás připravili Markéta Šichtařová a Vladimír Pikora ve své knize...

Divadlo

Dramatizace románu o ženách, víře a zlu

Bila Voda200Brněnská rodačka Kateřina Tučková, autorka románů Vyhnání Gerty Schnirch, Žítkovské bohyně a dalších, je v současné době jednou z nejlepších a nejprodávanějších českých spisovatelek. Na její poslední román s názvem Bílá Voda čekali čtenáři celýc...

Film

Mumie omotaná temnými silami

Mumie perexKdyž dobrodruh Nick Morton (Tom Cruise) a archeoložka Jenny Halsey (Annabell Wallis) objeví sarkofág egyptské princezny Ahmanet (Sofia Boutella), netuší, co bude následovat. Ahmanet totiž před dvěma tisíci lety chtěla převzít vládu v Egyptu po sv...