Cesta z města za opravdovou zimou

Cesta z města za opravdovou zimou

Tisk

Jedlova perexVýlet na Jedlovou už neodmyslitelně patří k mým představám té pravé zimní romantiky. Stačí sednout v České Lípě na vlak a za třicet minut už jste v úplně jiném světě. Čistém, bílém, voňavém.

Z vlakového nádraží Jedlová vás navede turistický rozcestník směrem k vrcholu. Cesta není příliš náročná, pokud ovšem od předchozího večera nechumelí a nechumelí. Ve všední den se vám může dokonce poštěstit i to, že budete jediným turistou široko daleko a stanete se tím, kdo prošlapává stopu. Ale proto jsme sem přijeli, užít si tu pravou zimu.

Jedlova 2

Takže krok za krokem, se spoustou „kochacích“ zastávek dorazíte až k malebné rozhledně, která je jak pocukrovaná. Hned vedle ní stojí stylový hotel s restaurací, kde si můžete dát něco pro zahřátí, pokud si s sebou nenesete vlastní termosku s lákavým obsahem. Většinou tady, v nadmořské výšce 774 metry, docela fouká, a tak člověk brzy pomýšlí na sestup.

Jedlova 1

Cestou zpátky na nádraží se před vámi otevřou zase trochu jiná panoramata, minimálně pohled na hustě vířící sněhové vločky nebo mlhu. Ale když se zadaří a zažijete „azuro“, je to krásná tečka za tímhle super výletem.

Jedlova 3

No a jestli zrovna chytíte variantu "bílá tma", můžete si to vynahradit návštěvou nádražní restaurace, kde mají na výběr dostatek horkých nápojů, teplého jídla a v kamnech je zatopeno. Potom už nějaká ta hodinka do odjezdu vlaku uteče, jako nic.

Celá fotogalerie:

 

Více informací si můžete přečíst v našem archivu zde:
www.kultura21.cz/component/content/article/73-cestovani/5826-jedlova-luzicke-hory
www.kultura21.cz/ostatni/5828-nadrazni-restaurace-jedlova

Foto: autorka


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Píšu většinou o tom, co se děje mně, nebo lidem v mém okolí

Natálie Kocábová - foto ČTKPSvoji první povídku napsala v osmi letech a již tehdy si uvědomila, že psaní je jejím posláním. První básnickou sbírku vydala v osmnácti letech a v devatenácti první knihu. Na svém kontě má přes...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Lada Šimíčková: „Když krásně prší, mám skoro vždycky chuť psát.“

lada simcikovaHotel v tiché ulici je jedním z nejzajímavějších vydaných alb letošního roku. Zrodilo se v dílně písničkářské firmy Lada Šimíčková & Ivo Cicvárek. Právě s Ladou jsme si povídali o vzniku nahrávky a také ...


Literatura

Kráska a zvíře okupují vedle kin i knihkupectví

Kraska a zvire Egmont perexJiž více než tři týdny okupuje česká kina filmová pohádka Kráska a zvíře s nepřekonatelnou Emmou Watson v hlavní roli. U této příležitosti vyšla v nakladatelství Egmont i knižní verze, která je výrazně inspirova...

Divadlo

Městské divadlo Brno představuje tituly pro sezónu 2022/2023

mdb 200Stanislav Moša, ředitel MdB říká, že si pro diváky v sezóně 2022/2023 připravili 9 nových inscenací a myšlenky na jejich konečnou podobu je už nyní naplňují krásným očekáváním. Čtyři z nich se odehrají na Hudební scéně a pět pak na Činoherní. Dvě z nich se ...

Film

Bez gravitace může být člověku nevolno

gravitace perexFilm Gravitace (2013) je uváděný jako jeden z nejlepších filmů současnosti. Speciálními efekty a impozantními záběry vesmíru je doslova přeplněný. Až je možná škoda, že se podobných filmů netočí víc.