MDŽ a duševní potrava ženy

MDŽ a duševní potrava ženy

Tisk

Vagina perexMáme tu opět 8. března a každá žena má právo volně dýchat i v daleko větším rozsahu než pouze v nejbližším okolí levého žebra Adamova, má právo se samostatně rozhodovat, pracovat nebo se klidně flákat s nohama na stole. Vážení gentlemani, karafiáty nechte v květinářství, žena potřebuje orální sex, dobrou večeři a uklizenou domácnost! A taky duševní potravu - třeba v podobě výborné knihy! S tou je totiž někdy mnohem lepší zábava…

 

 

Když opomenu všechny feministické příručky, Bibli, kuchařské knihy, módní časopisy nebo románky z červené knihovny, přicházejí na řadu ezoterické manuály a návody na opravdové životní štěstí. Ale ženy, co si budeme povídat, jsme každá tak jiná, proměnlivé jako všechny fáze měsíce, jsme malá hravá děvčátka, cudné jeptišky, chlípné děvky i moudré stařeny. Skutečně by mě upřímně zajímalo, které knihy jakožto vaše duševní potrava vás ve vašem životě nejvíce ovlivnily nebo se vám třeba jen za poslední dobu líbily.

Přidávám své tři tipy, ačkoli jsem momentálně ponořena do čtení filozofické literatury a opravdu “neženských” textů. Tyhle tři ženské knihy jsou přesně pro vás:

Simone de Beauvoir - Druhé pohlaví
Catherine Blackledgeová - Vagína
Olga Tokarczuk - Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých

„Žena je zároveň Evou i Pannou Marií. Je modlou a služkou, pramenem života a mocí temnot; je prvotním mlčením pravdy, je umělkovaností, tlacháním a lží; je uzdravovatelkou a čarodějnicí, je kořistí muže a je jeho zhoubou, je vším, čím není on a čím chce být a co chce mít, je popřením i smyslem jeho bytí….Žena ztělesňuje nejen mužský sen, ale i jeho ztroskotání.” (Simone de Beauvoir, Druhé pohlaví)

narcis perex

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ženská přitažlivost, aneb poezie trochu jinak

Ženská přitažlivostV aktuální tíživé době, kdy trávíme podstatně více času sami se sebou než kdykoliv předtím, je třeba využít každé příležitosti pro zklidnění duše a odreagování se od všedních starostí a strachů. K tomu může skvěle posloužit třeba i myšlenkové po...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

6. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

6 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům...


Literatura

Práce policisty člověka může změnit

dve tvare policisty200Po knize Můj příběh jménem policie od Jana Dudy je zde další zajímavá zpověď z tohoto prostředí. Má název Dvě tváře policisty a sepsána je pod jménem Jonathan Srpen.

 

...

Divadlo

Svět je naruby – jsem sluha anebo pán? A není to vlastně fuk?

harlekyn je mrtvy perexNa jednom parkovišti jednoho nákupního centra se před očima diváků rozvíjí příběh commedie dell'arte… a známy darebák Harlekýn se pouští do souboje dobra se zlem.

...

Film

JAGNA odhalí obraz venkova 19. století očima uměleckého hnutí Mladé Polsko

BMP JagnaNejnovější film dvojice režisérů Doroty Kobiely Welchman a Hugha Welchmana, z jejichž dílny pochází i snímek nominovaný na Oscara S láskou Vincent, se letos na podzim dočká světové premiéry. Film JAGNA, vytvořený jedinečnou technikou animované malby, b...