Upečte si doma s láskou domácí chleba

Upečte si doma s láskou domácí chleba

Tisk

Upeceno s laskou 200Po knize Ruce v mouce přišla Iva Trhoňová společně s nakladatelstvím CPress a spoluautorkou Ludmilou Gottwaldovou s další kuchařkou, tentokrát s názvem Upečeno s láskou a podtitulem Kváskový chléb a pečivo.

 

 

Než čtenář přistoupí k receptům, čekají na něho úvodní informace o surovinách, pomůckách na pečení nebo pekařské matematice. Následuje pak to hlavní - informace o kvasu, kvásku a jeho udržení a vedení. Tyto části jsem zhltla s nadšením a těším se, jak se do tohoto zázraku pustím a budu moc dělat dobroty. Největší část knihy tvoří kváskové chleby, kde je například ten s kopřivami nebo slunečnicový s melasou a česká verze francouzského chleba Pain de Campagne. Další zajímavé a netradiční chleby si můžete připravit v remosce, která je i partnerem knihy, což z ní vyloženě křičí hned po otevření, nebo také v domácí pekárně.

Kniha není jen o chlebu a najdete v ní recepty na drobnosti z kvásku jako je například focaccia, langoše nebo slané tyčky a kubetky. V poslední kapitole nazvané Co k chlebu a pečivu jsou recepty na domácí lančmít, bzenecké okurky, domácí ovocný džus nebo paštiku z pomalého hrnce. Podle mě je to takové knize trochu navíc, ale jako inspirace dobré. V úplném závěru knihy se nachází ještě pár vět o tom, jak se peklo dříve, drobečky, co se nikam jinam nevešly a je potřeba je zopakovat, pekařský slovník a informace o použité literatuře.

Recepty v kuchařce mají tradiční strukturu – po názvu nechybí krátký úvod popisující daný pokrm, suroviny a postup. Suroviny jsou rozepsány na rozkvas, záparu a suroviny a postup je popsaný opravdu krok za krokem. Nechybí celostránková fotografie výsledné upečené dobroty a tam, kde je to potřeba, se nachází i názorný fotopostup.

upeceno s laskou1

Dvoubarevný chleba

Z knihy přímo sálá radost z pečení i pokora k surovinám. „Mouka, voda, sůl a kmín… a jak úžasně voňavou dobrotu dají!“ píše Iva Trhoňová v úvodním slově. A právě toto nadšení se po přečtení přeneslo i na mě a láká mě vše vyzkoušet a už se těším, jak nějaký chleba vytáhnu z trouby!

Ludmila Gottwaldová o sobě sama říká: „jsem všechno, jen ne dokonalá“. Dnes na plný úvazek manželka, matka a babička, ale taky zapálená pekařka, kuchařka, velká čtenářka, zahradnice, pečovatelka a chovatelka různé drobné zvířeny. Původně zdravotní sestra s 15letou praxí v ordinaci, ale v životě pracovala ledaskde. Nesnáší pokrytce, lháře, rybí tuk, zubaře, stát na jedné noze a tvářit se, že jí to nevadí. Ludmila Gottwaldová také vede blog https://www.vune-chleba.cz/

Iva Trhoňová je pečicí manželka, matka a babička. S domácím pečivem začala kdysi dávno kvůli úspoře, později se nutnost přetavila v zálibu a celoživotní koníček, na který nedá dopustit. Vyzkoušené i vlastní recepty, postřehy a postupy vkládá na své stránky Pekárnománie (http://www.pekarnomanie.cz/), podle kterých byla pojmenovaná její první kniha - Pekárnománie (kompletní průvodce pečením nejen v domácí pekárně), kterou napsala spolu s R.Hrevušovou v r. 2011. V další knize Ruce v mouce obsáhla pečení nejen s droždím, ale i žitným kvasem. Svoje texty a recepty sepisuje s upřímným přáním, aby se lidem pečení líbilo, bavilo je a povedlo se jim - začátečníkům i těm pokročilým.

Upeceno s laskou

Upečeno s láskou: Kváskový chléb a pečivo
Autor: Iva Trhoňová, Ludmila Gottwaldová
Žánr: hobby, kuchařka
Nakladatelství: CPRESS pod Albatros Media
Rok vydání: 2019
Počet stran: 264
Hodnocení: 88 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/48041534/upeceno-s-laskou/

Zdroj foto: Albatros media


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

ANNA KRYVENKO: Cíl mého natáčení byl splněn ve chvíli, kdy jsem do filmu dostala záběry tváří vojáků okupačních armád

MUS perex rDokumentární film Můj neznámý vojín je režijním debutem Anny Kryvenko, Ukrajinky, která ve svých 23 letech odjela studovat do Prahy a žije v ní dodnes. Domů, na Ukrajinu, se pravidelně vrací. Při jedné z takových návštěv narazila Anna na fotoalbu...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Vánoční příběh pod drobnohledem autorů

vanocni pribeh 200Na trhu se objevila nová knížka pro celou rodinu s názvem Vánoční příběh. Jde o dobrodružný fantasy příběh pro děti i dospělé, který si pohrává s vizí tradičních vánočních atributů. Více nám o ní pověděli autoři <...


Literatura

Na český knižní trh se vrátil nestárnoucí román Tanec s vlky
ImageOscarový snímek Tanec s vlky zná pravděpodobně většina našich čtenářů. A není to tak dlouho, co na náš knižní trh po delší době zavítala románová předloha slavného filmu, kterou má na svědomí spisov...

Divadlo

Skromný muž s velkým srdcem a obrovskou pokorou!

velen 200Už jako malá holka jsem registrovala herce s dobráckýma očima a širokým úsměvem, ale nikdy jsem si k němu neuměla přiřadit jméno, někdy se mi to tak stává i dnes. To ovšem vůbec neznamená, že to v mých očích snižuje jeho herecké kvality. Byl celkem...

Film

The Words: Slova, která změní život

the words plakatŘíct pravdu, nebo žít se lží? Toto je dilema, které v menší či větší míře asi zná každý. Většinou jde jen o malé “bezvýznamné” lži. Pokud ale jde o vaši kariéru, která pro Vás znamená téměř vše, už to rozhodování není tak snadné.

...