Žáček a Born – tandem, ktorý nám závidia nielen v Čechách, alebo o Adolfovi Bornovi s Jiřim Žáčekom

Žáček a Born – tandem, ktorý nám závidia nielen v Čechách, alebo o Adolfovi Bornovi s Jiřim Žáčekom

Tisk

zacek perexIch knihy stoja za to, aby boli v našej knihovničke. Upútajú prostým a krásnym literárnym obsahom a rovnako skvelou ilustráciou, ktorými nás očaria už od prvej stránky. Pre deti páčivé a nadčasové pre dospelých. Obsahovo vždy reflektujú prejav a kultúru cieľovej generácie.

 

JŽ & AB - je známe to u nás logo najvyššej umeleckej kvality.

Jiří Žáček (1945) a Adolf Born (1930 - 2016).

Rovnaká krvná skupina. Spája ich humor, irónia a satira, nadsádzka, ale a predovšetkým pravda. Obaja sa stáli legendami na Vltave vo svojej umeleckej bravúre už počas svojho života. Výtvarník ilustrátor a básnik - rozprávkar a spisovateľ. Jeden so svojim osobitým a nenapodobiteľným výtvarným rukopisom - známym už na prvý pohľad aj bez podpisu. Druhý svojim čarom slova a verša. Svojim spoločným umeleckým dielam - knižným opusom - umocnených navzájom sujetom literárnym a výtvarným dali punc skutočných artefaktov. Dnes už aj kultových. Literárne a výtvarne sujety kreovali po svojom - od srdca a duše. Od spoločnej prvotiny Aprílová škola až po Ptákoviny podľa Aristofana, Ezopové bájky a Hrôzostrašné rozprávky... Sú obrazom ich videnia života s humorom a nadhľadom - spája ich ich nielen vtip, irónia, nadsádzka, ale a predovšetkým pravda. Zajedno sú aj myšlienkovo bohaté, neopakovateľné vizuálne pôsobivé, ľahko komunikatívne a preto aj príťažlivé pre všetky generácie čitateľov - knižným mostom, ktorý ich vzácne spája. Majú aj stálu umelecky vzácnu a výpovednú hodnotu s osobitým postavením v českej literatúre, umení a kultúre. Patria do jeho zlatého fondu a začlenili sa tiež do európskeho umenia.

zacek 3

Seniori, dospelí, mládež a školáci - každý rád po nich siahne a obohatí nimi svoju domácu knihovničku.

Vytvoriť dobrý tandem - nielen v živote, ale i v športe a umení, si žiada vždy dvoch. A oni sa našli. Vďaka odvahe básnika osloviť v roku 1976 výtvarníka Majstra Borna, práve oceneného v Montreale, ako najlepšieho karikaturistu roka (prvého zo Strednej Európy). Odvtedy za štyri desaťročia spolupráce vytvorili spolu sedemnásť kníh, diela rôznych literárnych obsahov a tvorivých výtvarných prístupov – dôstojné ich umeleckej erudícii. Prevláda v nich úsmevná podoba výtvarného prejavu s komicky, či až groteskne chápaným výrazom. Mierou vrchovatou vložili vo svoje umelecké diela nielen vlastnú výtvarnú osobitosť, originalitu, kreativitu – tvorivú fantáziu a intelekt, ale pridali i hravosť a svoje úprimné city, aby nenútene, ale inšpiratívne, príťažlivo a úsmevne každého cieľového (ale i náhodného) príjemcu nielen oslovili ale aj zaujali.

Básnik Jiří Žáček obohatil s nevídanou pôsobnosťou český jazyk.

A originálny a osobitý rukopis ilustrátora výtvarne umenie. Nepotrebuje slovný doprovod. Myšlienku humornú, komickú či až absurdný nápad vyjadruje jemne a dokonale čisto iba obrazom. V mori písmen, slov, veršov a viet básnika sú súčasne majákom i odrazom.

zacek 1

Aj preto ich spoločné knihy - poetické, humorne ostrovtipné a rozprávkové majú veľký a stály úspech. Čítajú ich radi - v nových a nových vydaniach – v češtine i v slovenskom preklade na obidvoch brehoch rieky Moravy.

Majster Born už tretí rok kreslí a ilustruje knihy vo výtvarnom nebi. O tom - ako a kedy - sa tento umelecký úspešný - originálny a osobitý tandem zrodil - sme sa radi porozprávali s libretistom ich spolupráce Jiřím Záčekom.

1. Kedy a kde ste sa stretli po prvýkrát s obrázkami Majstra Adolfa Borna?

- Skvělé karikatury Adolfa Borna jsem objevil někdy v první půli 60. let, občas byly k vidění v Mladém světě a několika dalších časopisech. Za ně se také stal (v 70. letech) Světovým karikaturistou č. 1, česky vyšly v knize Bornografie.

2. Čím si vás získalo a oslovilo jeho výtvarné majstrovstvo?

- Od začátku jsem obdivoval jeho kresby za to, že jsou chytré a vtipné. K elitě karikaturistů patřili i další mistři - Haďák, Jiránek, Renčín, Pálka, Kalousek, Steiger a další.

3. Ako sa zrodili prvé kroky spolupráce a neskôr aj váš skvelý a úspešný tandem?

- Koncem 70. let jsem byl tak drzý, že jsem panu Bornovi poslal rukopis Aprílové školy, své první knížky pro děti, a on mi odpověděl, že by ji chtěl ilustrovat. Díky tomu se mi otevřely dveře nakladatelství Albatros. Kdo by odmítl vydat knížku, kterou chce ilustrovat Mistr?

4. Ktorá spoločná zbierka - kniha bola signovaná známym umeleckým logom "AB" ako prvá. A koľko ich máte vo svojej knihovničke spolu?

- První společnou knihou je tedy Aprílová škola, k níž mám obzvlášť něžný vztah. Psal jsem ji pro své malé děti Markétu a Jakuba, ony mi objevily dětský svět, který je větší, fantastičtější a krásnější než svět dospělých. Od té doby jsme s Adolfem Bornem spolupracovali na 17 knížkách. Díkybohu!

5. Ako a kedy ste sa s ním zoznámili aj osobne?

- Pan malíř mě pozval do svého ateliéru někdy v roce 1976 nebo 1977. Od té doby jsem u něho byl mnohokrát.

6. Aké boli vaše prvé osobné kontakty?

- Z mé strany to byl vztah uctivý, ale když jsem se dostali na politiku, tak jsem Mistra provokoval svými levicovými preferencemi. Ale během pár let jsem zmoudřel, dnes bychom si notovali.

7. Ako by ste Majstra charakterizovali ako výtvarníka?

- Přestože s karikaturami skončil brzy, byl pro mě pořád světová jednička. Ale už jako ilustrátor.

8. Čím si vás najviac získal? Ako výtvarník? A ako človek?

- Svůj specifický humor užíval jako výtvarník, ale byl mu věrný i v životě.

A ako človek?

Svět politiky bral jako panoptikum.

9. Aká s ním bola spolupráca?

- Spolupráce pro mě byla jednoduchá - já jsem dodal texty, on je ilustroval. Nikdy neměl žádné připomínky.

10. Zažili ste s ním spolu aj nejaké veselé príhody? Napríklad na autogramiádách spoločných kníh?

- Nic takového jako veselé příhody ze stretnutí nemám, ale naše kontakty měly vždy blízko k pohodě a optimismu. Hlavně jeho zásluhou.

11. Stretávali ste sa s Majstrom aj osobne mimo spolupráce na knihách?

- Potkávali jsme se vlastně jen při práci na společných knihách. Neměl bych tu opovážlivost zdržovat workoholika od práce. Ale těch knížek bylo tolik, že jsme se vídali relativně často.

12. Aké je podľa vás jeho miesto v českej karikatúre a vo výtvarnom umení?

- Velmistr.

13. Ktoré jeho výtvarné obdobie si vás získalo najviac?

- Mně se nejvíc líbí jeho pozdní pastelové období.

14. Visí u Vás na stene v pracovni aj nejaká Mistrova podpísaná originálna grafika - či ilustrácia?

- Byt mi zdobí pět Bornových grafik, jednu "Kentaur s jezdkyní" mám už skoro 40 let.

15. Čím si podľa Vás získal Majster takú obľubu nielen u priaznivcov výtvarného umenia, ale aj ako priznaný ilustrátor?

- Nezaměnitelnou originalitou. Tak jako poznáme Leonarda, Picassa či Ladu, poznáme i Borna.

16. Aký verš by ste venovali Majstrovi do výtvarného neba?

- Co nás čeká po životě?

Eldorádo,

držte mi tam fleka, milý Ádo!

 

Ďakujem vám, Majstre Žáček, veľmi pekne za rozhovor.

Peter Závacký


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ivan Franěk: V mé dosavadní herecké kariéře jsem měl štěstí na různé typy postav

franek200Když po absolvování pražské DAMU vycestoval Ivan Franěk do Francie, začal hrát v loutkovém divadle, ale souběžně se rozjela i jeho filmová kariéra. I když se stal vyhledávaným hercem a natočil desítky francouzských a italských filmů, jeho početná filmog...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

SKUPINA KRAUSBERRY SLAVÍ: JEDENATŘICET LET S JEDENATŘICETI PECKAMI

kraus200Zaplaťpánbůh za některé vyhazovy! Kdyby nemusel Martin Kraus odejít z kapely Bluesberry, asi by nevznikla kapela Krausber ry. Scéna české populární hudby by byla ochuzena o energií nabitou, originální skupinu, o písničky jako třeba Vlakem na Kolín, S...


Literatura

Louise L. Hay: Myšlenky moudrosti
MyslenkyŽivot v radosti je tím v moudrosti. Nebo je to naopak? S touhle slovní hříčkou si můžete hrát libovolně dlouho, stejně dlouho, jako si můžete probírat myšlenky těmito kartičkami od Louise L. Hay. Jsou roztomilé díky obrázkům Lucie Ernestové. A rozt...

Divadlo

To nejlepší z hudebního divadla – to je festival Dokořán!

dokoran 200Letos v červnu Městské divadlo Brno opět nabídne průřez tím nejzajímavějším, co se odehrává v oblasti hudebního divadla na českých i zahraničních jevištích, a vás tak čeká pestrá ochutnávka pozoruhodných uměleckých počinů, které ukážou, co všechno n...

Film

Helsinská romance Karaoke blues vstupuje do českých kin

karaokeFinský režisér Aki Kaurismäki je ojedinělou postavou na poli světové kinematografie. Jeho filmy oplývající poetikou zaplivaných putyk, rozbitých půllitrů a dělnických čtvrtí dokázaly okouzlit diváky po celém světě. Se svým nejnovějším snímkem se však vydal žánrově pro něj n...