Nakladatelství Portál slaví 30 let! Rozhovor s šéfredaktorem Martinem Bedřichem nejen o knihách

Nakladatelství Portál slaví 30 let! Rozhovor s šéfredaktorem Martinem Bedřichem nejen o knihách

Tisk

portalV letošním roce oslaví své 30leté výročí oblíbené nakladatelství Portál, které nabízí převážně odbornou psychologickou literaturu a zajímavé spirituálně laděné tituly. Od roku 2017 je šéfredaktorem Portálu pan Martin Bedřich, který byl ochoten nám zodpovědět pár otázek týkajících se nejen svého působení v nakladatelství, ale i svých soukromých preferencí literárních titulů.

Nakladatelství Portál je bránou do lidské duše, a jak se zdá, má již bohatou 30letou historii. Jakým směrem se nakladatelství od počátku ubíralo a jaký byl jeho primární cíl?

Portál vznikl jako nakladatelství zaměřené na pedagogiku a spiritualitu. Od toho se velmi brzy posunul také směrem k psychologii, psychoterapii, speciální pedagogice a sociální práci. Vedle svého odborného zaměření ale postupně obrátil i k dětské literatuře, příběhům, populárně-naučným tématům, seberozvoji. Dá se tedy říct, že se nyní dotýká doslova všech oblastí lidského života. Primární cíl, tedy vzdělávat mladého člověka, se nezměnil, jen proměnil – skrze naše knihy pomáháme člověku v každé životní etapě i situaci vést kvalitnější, svobodnější a uvědomělejší život.

Prozradíte čtenářům některé zajímavosti z historie Portálu? Působíte v nakladatelství od úplného počátku?

Sám působím v Portálu jen sedm let, mezi kolegy je už jen jediný, který je zde od počátku. O zajímavosti z historie není nouze, Portál si prošel cestou řady jiných nakladatelství, která vznikla bezprostředně po roce 1989, se všemi zvraty a peripetiemi. Naším specifikem je určitá stabilita, i místní – Portál stále sídlí v prostorách bývalého barokního statku v Kobylisích, ve staré stodole máme pořád část skladu. Areál prošel za ty roky mnoha změnami, ale určitý lokální ráz si drží stále.

portal

Čtěte také zde: Historie nakladatelství Portál ve fotografiích a datech

Které tituly vydané v nakladatelství Portál vy osobně považujete za nejzajímavější?

Z třiceti let není možné vytáhnout jen nějaké tituly, spíše oblasti nebo směry. Portál svou produkcí etabloval celé obory, bez našich knih by se studenti psychologie, sociální práce nebo pedagogiky neměli z čeho učit. V současné době je podle mě i z obecného kulturně-nakladatelského hlediska nejzajímavější edice Klasici, kde vydáváme knihy klíčových osobností našich oborů, které ale ovlivnily humanitní vědy jako takové. Jsou to reprezentativní, ale přitom dostupná studijní vydání knih autorů, jako je Freud, Fromm, Jung, Montessori apod. Jinak mezi nejodvážnější díla, která Portál vydal, patří jistě vydání velké Červené knihy C. G. Junga, vpravdě obří obrazové faksimile jeho velmi pozoruhodného až tajemného díla, které leželo desítky let v trezoru.

Jakou literaturu preferujete a co jste nejraději četl jako dítě?

Jsem vzděláním literární historik, takže mě zajímá literatura ve všech možných podobách. Vedle knih a rukopisů, které čtu kvůli práci, si pořád rád čtu i doma. Hodně se vracím ke klasické literatuře, zahraniční i české, k velkým románům 19. a 20. století, ale mám rád i regionální a jiné kuriozity.

Jaké máte plány do budoucna a na co se čtenáři mohou těšit? 

Nakladatelství, jako je Portál, je přece jen rozjetá lokomotiva, knihy se připravují mnohdy víc než rok dopředu. Chystaných zajímavých knih je spousta, záleží asi na oboru, kterým se konkrétní člověk zabývá. Tento podzim bude zajímavou knihou například vyprávění české rodiny o výchově autistického syna, který maluje dopravní mapy, s výmluvným názvem Matěj maluje mapy. Případně knižní rozhovor s Ludmilou Javorovou, důležitou postavou podzemní církve na Moravě a jednou z mála žen, které byly vysvěceny na katolické kněze. Nechybějí ale ani knihy našich „klasiků“, například významného humanistického terapeuta Carla Rogerse, nebo komiks o již celkem populární „introvertce“, která se tentokrát vdá a řeší řadu svízelných situací.

bedrich

Śéfredaktror Portálu Martin Bedřich

Zdroj foto: https://www.uz30letjsmenahlavu.cz/historie-ve-fotkach


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zchlaďte se u rozhovoru O sněhu

pata 100 o snehu 200V těchto horkých letních dnech vám přinášíme rozhovor s Pavlem Talašem, kterého můžete znát z našeho webu. A sice ne z článků, ale z rubriky Komiks, do kterého nám laskavě propůjčuje jeho stripy. Loni mu vyšla k...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Fotografováním mám možnost vyjádřit své pocity, říká Petr Macháček

tanec ostrava 200Na Ostravsku to navzdory okolnostem „razoviteho regionu“opravdu kvasí a žije. Tvoří zde zajímaví lidé a pod tvrdou slupkou lze často nalézt jemnocit a  vytříbený vkus. Kultuře se zde daří, jak se lze přesvědčit nejen ze zpráv masmé...


Literatura

Víkend v Londýně jako perfektní oslava čtyřicetin

vikend v londyne 200Jan Folný se do čtenářského povědomí zapsal svou na první pohled kontroverzní povídkovou knihou Buzíčci. Na mě tehdy udělala velký dojem, a proto jsem měla radost, když jsem v nabídce nakladatelství Host zahlédla další jeho poč...

Divadlo

Premiéra divadelní hry Kancl aneb když hranice mezi vtipem a trapností setřeme

kancl divadlo rokokoPrvní novinkou v sezoně Městských divadel pražských (MDP) se stala stejnojmenná jevištní verze britského sitcomu Kancl (The Office). Premiéra hry Kancl se tak uskutečnila ...

Film

Favoritka - exhibice intrik, toxinů a naturalismu

Favoritka perexRežisér Yorgos Lanthimos proslulý úspěšnými podivnostmi jako byly filmy Humr (2015) a Zabití posvátného jelena (2017) představuje historické drama z doby vlády královny Anny Stuartovny s názvem Favoritka (2018). Dokonalé scény, šokující na...