Tleskač: „My nejsme apriori veselá kapela.“

Tleskač: „My nejsme apriori veselá kapela.“

Tisk

altSkupina pyšnící se podtitulem Pilsner Ska Orchestra Tleskač má před sebou festivalovou sezonu, novou vokalistku Karolínu Jägerovou a rok staré album Never die songs. Na různé názory jsme se zeptali kapelníka Jirky Sýkory.

 

 

Jak se má kapela Tleskač?

Skvěle, díky za optání!

Co Karolína Jägerová? Zvykli jste si na ni vy i posluchači? Nelitujete, že jste ji přijali?

Jasně. I když někteří z posluchačů si nezvyknou nikdy. To je normální. Ale o nějaké lítosti z přijetí rozhodně mluvit nemůžeme. V každém případě to byl krok vpřed.

Od posledního alba Never die songs uběhl už skoro rok, jaké je jeho zpětné hodnocení?

Jednoznačně nejlepší album. Ovšem to je pouze můj subjektivní pohled. Od hodnocení jsou tady posluchači…

Myslíte si, že vaše texty mají šanci zlidovět? Pro mě je například nezapomenutelný refrén „Já nejsem z Prahy“, z písně Welcome to Prague.

Těžko říct. Ovšem pokud by ono zlidovění spočívalo ve vyřvávání popěvků někde u táboráků, tak ať radši tlí na hromadě hnoje. :)

Jak se vy stavíte k vaší hudbě? Pouštíte si ji rádi doma? A také vám melodie po poslechu či hraní zůstává dlouho v hlavě?

Pokud ty písničky každý týden zkoušíš, pak je čtrnáct dní hraješ pořád dokola ve studiu a následně třeba deset let stokrát za rok na koncertech, potom věř, že doma ty desky slouží spíš k podložení nohy u stolu.

alt

Co se stalo, že musíte hledat novou zkušebnu? Stará vám již nevyhovovala? Jsou nějaké osobní předměty, které tam musíte mít?

Stávající zkušební kobka je malá hnusná sklepní místnůstka, kde osobní předměty radši nenecháváme, protože by se při každém dešti ocitly pod vodou, jako tomu bývá u mnohých nástrojů, když se nechají omylem zapomenuty na zemi.

Objíždíte spousty festivalů - je nějaký v něčem speciální nebo to už ani nerozlišujete? Chápu, že je rozdíl jestli hrajete před metalovou masou nebo na menších festech zaměřených na českou scénu.

Některé jsou skutečně speciální! :) Ale spíš to rozlišujeme podle atmosféry a přístupu pořadatelů. Festival festivalem dělají lidé. A pokud to nefunguje může se z rádoby úžasného velkého festivalu stát akorát megalomanská pouť, kde je každý nervózní a nepříjemný, protože je to holt moc práce.


Máte s festivaly spojen nějaký extra zážitek?


Zážitků je mnoho, nicméně vytrženy z kontextu by v této formě nedávaly správný význam…

Co je pro vás na koncertě největší odměna? Když dokážete rozvlnit a rozezpívat dav nebo jde o větší maličkosti?

Nejcennější je bezpochyby spokojený divák a posluchač. A když se k tomu přidá i seriózní zvukař, který na pódiu udělá dobrý zvuk, pak je našinec blažený až běda. :)

Co vás nabíjí energií?

Chození po horách.

alt

Nemáte někdy strach, že už nebudete mít náladu ani chuť být taková veselá skupina?

My nejsme apriori veselá kapela. Náladu vytváří lidé v kapele sdruženi. Takže až se z nás stanou staří senilní uslintaní morousové, možná už na humor a veselí nebude nálada ani chuť. A hlavně je to dáno krédem kapely, která chce v první řadě bavit a nezatěžovat lid nějakými protest songy či psychologickými rozbory problémů, které nás obklopují celý život a všudypřítomně. Nechť si jde občan občas odpočinout na koncert, kde nemusí nic řešit.

Myslíte si, že s dalšími alby bude vaše hudba pořád podobná? Nebo předpokládáte, že trochu zvážníte? Za mě prosím, nedělejte to!

Myslíš si, že hudba kapel, které mají nějaký „ksicht“ se album od alba nějak zásadně liší? Někteří pseudo znalci říkali po třetí desce, že je to jen další deska od Tleskače, že je to pořád stejné…  A jaké by to asi tak mělo být? Že začneme hrát jungle, reggae nebo co, aby to bylo jiné? A neupřímné? To určitě ne!

Chodíte i v osobním životě například v dá se říct symbolu ska hudby - kostečkovaném?

Já na tu symboliku moc nejsem… :)

Jste Pilsner ska orchestra, proto se nemohu nezeptat - pijete jen Plzeň? Vždy si totiž vybavím váš výraz na Masters of Rock 2011, kdy jste museli pít jinou značku. :)

Samozřejmě takoví šovinisté nejsme. Je spousta dobrých piv. Ale pravdou zůstává, že nejlepší pivo na světě je Prazdroj!

alt

Je vůbec pivo váš oblíbený nápoj?

Pivař a vinař.

Doufám, že se po nějakém klubovém koncertě na nějaké to pivko s vámi dostanu a přeji jen to nejlepší! Co byste si popřáli vy?

Díky!
My si přejeme památník Milana Tleskače v Plzni na náměstí Republiky v podobě vodního chrliče, kde by byl Milan znázorněn lezoucí na Morový sloup a rozhlížející se po celé plzeňské kotlině. Toto dílo by, podle mého názoru, vhodně doplňovalo stávající tři kašny v rozích náměstí a já doufám, že technická dokumentace bude brzy schválena městským zastupitelstvem.

Děkuji za rozhovor!
Nápodobně!

Zdroj foto: tleskač.cz, autor: Vladimír Kasl


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nightwork: „Umění není zaměstnání, umění je životní styl.“

nightwork 200Víte co je Notifikační industrie gastronomických hybridních talířů workoholicky organizovaných radikálními kuchaři? Přece Nightwork! Odtajnil nám to Honza Maxián, který až z Beverly Hills odpověděl na mé zvídavé otázky.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

„Pohádky jsou pro nás velmi důležité – můžete díky nim i zhubnout nebo se proměnit,“ říká Marcela Volavka

marcela perexPohádkové příběhy provázejí lidstvo od nepaměti. V současné době je v knihkupectvích i v televizi stále více pohádek, které však již s těmi původními mají jen velmi málo společného. Spisovatelka Marcela Volavka je přesvědčená, že právě díky ...


Literatura

Joona Linna opět na scéně

pavouk200V Nakladatelství HOST vyšla už devátá kniha s detekivem Joonou Linnou. Tentokrát má název Pavouk a opět přináší velmi zajímavou zápletku.

...

Divadlo

Mirotické setkání loutek a hudby na ostrově u Dolejšího mlýna

miroticke setkani hudby a loutekChcete zpestřit prázdniny dětem i sobě? Přijeďte tedy v srpnu do Mirotic!  Od 9. do 11.srpna se zde totiž koná divadelní a hudební festival pro malé i velké: Mirotické setkání loutek a hudby

Film

Vojenské filmy majora Vláčila

200filmAsociace českých filmových klubů přichystala na podzim 2013 kolekci krátkých filmů, které František Vláčil vytvořil v rozmezí let 1953-1958 během svého nasazení v Československém armádním filmu. Ať Vláčil zpracovával jakékoli téma, snažil se je ozvláštni...