Zdeněk Pohlreich: „Nenávidím špínu, lajdáctví, diletantství, neúctu k majitelům a surovinám.“
Banner

Zdeněk Pohlreich: „Nenávidím špínu, lajdáctví, diletantství, neúctu k majitelům a surovinám.“

Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich si získal pozornost díky svému osobitému přístupu při "napravování" českých pánů hospodských a jejich personálu v pořadu Ano, šéfe! Mnoho jeho hlášek už také zlidovělo. V pondělí večer odstartuje na Prima family již pátá řada. Co tedy očekávat? Na co se máme těšit? Čtěte ...


Právě natáčíte pokračování úspěšného pořadu Ano, šéfe! Na co se mohou diváci těšit a přijdou nějaké změny oproti předchozím dílům?
Vítězná sestava se nemění, je to tak? Bude to, myslím si, typické „Ano, šéfe!“ s otřesným jídlem a neuvěřitelnými majiteli…

Objeví se v nových dílech opět Roman Vaněk, případně další zajímaví hosté?
Žádní zajímaví hosté se konat nebudou. Pokud by se konali, asi bych Vám to stejně neměl říkat :-)

Jeden z dílů byl natočený v Bavorsku. Můžete porovnat mentalitu místních kuchařů oproti českým? Najdeme v ní nějaké výrazné rozdíly?
Já se obávám, že se jedná o věci, které jsou nesrovnatelné. Ti dobří kuchaři, u kterých my bohužel netočíme, jsou před námi o pěkný kus. Srovnávání mentality Bavorska jako bývalé nejbohatší republiky světa a Čech snad ani není možné. Přesto se zdá, že v restauračním businessu na úrovni, na které natáčíme, mají obě země překvapivě mnoho společného…

Jinak práce v Německu a u nás – to jsou dva zcela rozdílné světy.

Zdeněk Pohlreich

Navštívíte opět celou řadu měst a restaurací. Pomáháte radši v luxusních restauracích nebo v klasických hospodách?
Já bych měl nejradši hospody s nějakými bohatými a arogantními pit…ci, kteří do svého snu o luxusní restauraci napumpovali už spoustu milionů, a pořád jim to nejde, protože o tom vědí kulový. Zdá se ale, že nemají o natáčení zájem. Pochopitelně bych radši řešil lepší restaurace než hnusné putyky, to dá přeci rozum.

Dokážete lidi nejen pobavit, ale určitě i naštvat. Měl jste někdy během natáčení s někým opravdu hodně vyhrocené spory? Co Vás v kuchyni dokáže nejvíc vytočit?
Mně spory nevadí. Myslím, že to k formátu Ano, šéfe! patří. Nenávidím špínu, lajdáctví, diletantství, neúctu k majitelům a surovinám.

Nyní trochu z jiného soudku. Spolupracujete se střední školou gastronomickou v Braníku jako vedoucí odborného výcviku. Práce se studenty musí být někdy ještě těžší než s pracujícími kuchaři, ne? Nebo jsou naopak ještě plní elánu a snaží se víc než ti vyučení? Vystupujete při výuce stejně tvrdě jako při televizním vysílání?
Jsem jednoznačně toho názoru, že výchova tzv. po dobrém nemá žádný smysl. Naše branže je hodně tvrdá, takže čím dříve se mladí připraví, tím lépe.

Sepsal jste i několik knih. Kolik jich bylo a pro jaký typ lidí jsou určené?
Bylo jich, pokud vím, 5. Jsou určeny pro ty, kdo si uvědomují, že v jídle je něco víc než jen plnicí funkce a že dobré jídlo je nezbytná součást kvalitního života.

Zdeněk Pohlreich, Šéf na grilu

Máte mezi kuchaři i svého oblíbence, kterého uznáváte jako profesionála? Kdybyste měl možnost s kýmkoliv strávit den v kuchyni, kdo by to byl?
Mám rád všechen svůj personál v našich restauracích.
Den v kuchyni bych nejraději strávil s panem Robuchonem, kterého považuju za nejlepšího kuchaře planety.

Mezi Vaše podniky patří i Divinis Wine Bar. Prozraďte nám něco o této restauraci, komu byste ji doporučil?
Divinis je italská restaurace, kterou sice dělají Češi, ale zatraceně dobře. Doporučil bych ji tedy milovníkům italské kuchyně a italských vín. Nechoďte na oběd, máme otevřeno jen večer!

Nepřemýšleli jste o pokračování pořadu Na nože? Můžeme někdy očekávat i nové pořady, máte nějaké plány do budoucna? Nebo to prozatím necháváte osudu?
Já pořad Na nože už dělat nechci, moc mě to nebavilo a kromě toho se podobný formát bude teď vysílat na Nově i na TV Barrandov. Plány do budoucna jistě mám, ale ještě o nich nechci/nemůžu mluvit.

Zdroj foto: www.divinis.cz a www.academiaknihy.cz



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 

Rozhovor

Recenze? Učím se z nich nic nedělat, říká herec Ondřej Brett

ondrej brett perexJe nepřehlédnutelný jednak svou výškou, jednak hereckým potenciálem, což stačil prokázat v řadě rolí na jevišti Divadla Petra Bezruče v Ostravě. Charismatický absolvent brněnské JAMU má navíc i jméno, které dobře zní -  Ondřej Br...

Hledat

Chaty s osobností

Čtěte také...

S paní Alicí Koškovou o celostátní anketě "SUK - čteme všichni"

suk perexKterou knihu vydanou v roce 2013 vyberou čtenáři jako nejlepší? To se můžeme zatím pouze dohadovat. Hlasování je v plném proudu a ještě chvíli nás nechá všechny napjaté. Anketa „SUK – Čteme všichni“ je celostátní anketo...


Literatura

Přerostlá lolitka aneb na věku nezáleží

Prerostla Lolitka 200V nakladatelství Moba vyšla další kniha populární české spisovatelky Inny Rottové, tentokrát s příběhy již vyzrálých žen, které neodpovídají tradičním představám o klidném a moudrém stáří.

Divadlo

Masopust v březnu uvede premiéru inscenace O hezkých věcech, které zažíváme v režii Jana Friče

fric 200Divadelní společnost Masopust chystá na začátek března premiéru sociálně angažovaného pásma O HEZKÝCH VĚCECH, KTERÉ ZAŽÍVÁME v režii Jana Friče. 8. 3. 2015 poprvé uvedeme v Eliadově knihovně Divadla Na zábradlí inscenaci s podtitulem Padesát odstínů do...

Film

Sedm statečných se vrací

sedm statecnych200Při honbě za divácky atraktivními náměty filmaři hledají „zlatou rybku“ také v úspěšných, dokonce ikonických dílech minulých desetiletí – takže jen letos se nové verze dočkali Ben Hur i Vinnetou, nyní následováni SEDMI STATEČNÝMI. Rež...