Nenechte si ujít svátek mistrů hrnčířského řemesla – přijeďte do Berouna!

Nenechte si ujít svátek mistrů hrnčířského řemesla – přijeďte do Berouna!

Tisk

hrncirske trhy berounHusovo náměstí ve středočeském Berouně o víkendu 8. – 9. září 2012 zaplní zruční hrnčíři se svými pestrobarevnými pálenými výrobky. Milovníci kvalitní keramiky se tu sejdou na tradičních hrnčířských trzích. Zastavte se tu i vy!

 

Hrnčíři v Berouně se svým umem proslavili už počátkem 14. století, svoji zlatou éru ovšem zažívali hlavně v 16. a 17. století. Tehdy zdatně konkurovali pražským hrnčířům a situace došla dokonce tak daleko, že v roce 1560 probíhal soudní spor, v jehož rámci došlo k i k osobním útokům a berounské hrnce dovezené do Prahy se na protest rozbíjely!

O kvalitě zdejší produkce svědčí i skutečnost, že ji nadšeně odebírali šlechtici Vilém z Rožmberka (1535 – 1592) i jeho bratr Petr Vok (1539 – 1611) a český král Matyáš Habsburský (1557 – 1619) při své korunovaci v roce 1611 popíjel lahodný mok právě z berounských džbánků.

hrncirske trhy beroun

Úspěch s řemeslnickými trhy

V Berouně v letech 1523 – 1735 působilo dokonce 8 významných hrnčířských rodů. Jenže v 19. století začala tradice bohužel mizet. Na konci 20. století se naštěstí berounští rozhodli, že by byla škoda navždy ztratit svou dávnou pýchu a na zručnost dávných řemeslníků na podzim roku 1997 navázali hrnčířskými trhy. Kvůli velkému zájmu se k nim o pět let později přidaly i jarní trhy, které ovšem kromě hrnčířů hostí i mnohá další stará umělecká řemesla.

hrncirske trhy beroun

Berounské trhy vypuknou už tento víkend 8. – 9. září 2012. Takže máte-li volno a na poličce v kuchyni prázdné místo, kam by se nějaký ten džbáneček hodil, určitě přijeďte! Nabídka bude stát za to.

hrncirske trhy beroun

Zdroj foto: hrncirsketrhy.cz
Foto: Vladimír Izbický


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Neřešte to sami,“ říká autor knihy Neradost Karel Novotný.

PEREXOVY OBRAZEK Neradost Karel NovotnyV knihkupectvích se nedávno objevila růžová knížka s neobvyklým názvem Neradost. Jejím autorem je Karel Novotný – marketér, konzultant a otec dvou dětí. Ve své literární prvotině se rozh...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Dělám věci tak, jak je cítím. Naplno, říká zpěvák Pavel Novák


pavel novak 200I když je synem slavného zpěváka Pavla Nováka a navíc jde v jeho šlépějích, své postavení hned v několika oblastech si vybudoval jen díky svému talentu a pracovitosti. Nevěnoval se vždy jen muzice, ale nakonec se v ní zase našel. Pr...


Literatura

Nenechte se stáhnout Ke dnu

Ke dnu PEREXV Odeonu vyšel druhý román autorky Anny Bolavé s názvem Ke dnu. Ten volně navazuje na její prvotinu Do tmy, za kterou loni obdržela Magnesii Literu za prózu. I tentokrát jsou její šance vysoké…

...

Divadlo

Městské divadlo Mladá Boleslav uvede premiéru komedie Splašené nůžky

splasene nuzky200První inscenací roku 2024 Městského divadla Mladá Boleslav bude v pátek 16. února divácky osvědčený titul Splašené nůžky. Stovky repríz po celém světě dokazují, že tento kus má své kouzlo tak jako žádný jiný – už proto, že nikdy není st...

Film

Já robot

ja 200K nočnímu promítání na Prima Cool 4. 4. něco před třetí ráno připomínám film, který si vzal několik témat od slavného sci-fi autora Isaaca Asimova.

...