„Těším se na Prahu!“ řekl v rozhovoru leader maďarské kapely OMEGA Jánoš Kobór

„Těším se na Prahu!“ řekl v rozhovoru leader maďarské kapely OMEGA Jánoš Kobór

Tisk

oMEGA 200O: Jánoši, v prosinci připravujete velký koncert v Lucerně. Budete zde oslavovat hned dvě číslice. Jaké? 

Přesně v prosinci narozeniny nemáme, ale rok 2012 je rokem, ve kterém naše padesáté jubileum slavíme. Tento rok jsou naše koncerty hodně vzpomínkové, ale pochopitelně budeme hrát staré písničky v novém stylu.Ta další číslovka je 7, to je šťastné číslo pro mnohé z nás. Po sedmi letech se vracíme do Lucerny.

O: Velký koncert znamená velké přípravy. Hodně vašich fanoušků je zvědavých, co vše uvidí a uslyší Můžete už teď pootevřít dveře vaší hudební kuchyně a říci co chystáte právě pro tento koncert?

Na našem jarním turné v Maďarsku jsme hráli písničky z našeho posledního alba, které se jmenuje Rhapsody a představili novou Symfonii, složenou ze základních hitů OMEGY. Tento symfonický zvuk je důležitou a nezbytnou součástí našich současných pódiových vystoupení. Ohledně pražského koncertu žádné detailní rozhodnutí ještě nepadlo.

O: Co pro Vás znamená Praha? A proč jste si vybrali právě toto místo pro oslavy?

Praha je pro OMEGU mimořádně důležitá, to bezpochyby.V roce 1971 jsme naposledy vyměnili člena kapely. A hned poté náš první koncert byl v Praze. Považovali jsme ho za jistý mezník v naší činnosti. Pamatuji se na skvělý koncert v Praze s kapelou Blue Efect. Když jsme naposledy hráli v Praze – v Lucerně samozřejmě, psal se rok 2005. Byl to jeden z nejúžasnějších koncertů posledního desetiletí a na tento koncert si dobře pamatujeme dodnes. Takže, když jen poukážu na tyto 2 koncerty, je jasné, že není výročí OMEGY bez PRAHY. A mimo jiné, jsem architekt a procházky Prahou jsou pro mě vždy inspirací. Do Prahy se rád vracím a těším se na ni stejně tak, jako když jsem tu byl poprvé.

O: Je toto místo jediné, nebo budou ještě další, v jiných městech a zemích?

Tento rok jsme měli cca 20 vystoupení. Hráli jsme v Maďarsku Rumunsku, Slovensku, Srbsku a také v Německu.

omega

O: Chystáte pro své pražské fanoušky nějaké hudební překvapení?

Jistě, každý koncert má své speciální momenty. Ale překvapení je překvapení. Uvidíme.

O: Propojení se Symfonickým orchestrem je určitě hodně zajímavé. Jak došlo k vaší vzájemné spolupráci a co z ní vzniklo v případě pražského koncertu?

Poprvé jsme s Halle Symfonic Orchestra hráli v roce 2010, takže už máme něco společně za sebou. Pro Prahu bude toto spojení určitě zajímavé.

O: Speciálním a jediným hostem na tomto koncertu bude známý jazzmann Pavel Jakub Ryba. Nabízí se otázka: co Vy a jazz?

Znám jen dobrou a špatnou hudbu. A jazz Pavla Jakuba Ryby je skvělý.

Na viděnou v Lucerně.

omega

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavlína Křivánková: „Důležitým tématem knihy byla i snaha ukázat, že problémy nebývají černobílé.“

pavlina krivankova200Pavlína Křivánková strávila na Valašsku, kde se odehrává i děj její prvotiny, celý svůj život. Malebná krajina zdejších kopců a přímá povaha lidí ji upoutala natolik, že jí zůstane věrná nejspíš napořád. V profesním životě prošla...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Adam Pavlovčin (ADONXS): „Rád si před vystoupením čistím zuby“

Adam Pavlovcin200ADAM PAVLOVČIN alias ADONYX (adonys) zatím poslední ČeskoSlovenská SuperStar roku 2021, přichází s novým unikátním videoklipem a míří na jeden největších evropských festivalů.

...

Literatura

Kniha, kterou má cenu číst

altKnížka s trochu zvláštním názvem „Mezi tím“, jejímž autorem je Aleš Prager, je o lásce, mezilidských vztazích, penězích, ale také o tvrdé práci. Na začátku příběhu se zdá, že jeho hrdinové nemají na práci nic ...

Divadlo

Vyhynutí včelstev – naše smrt

altFalešní proroci hlásali konec světa už sice bezpočtukrát, zatím to chválabohu nikdy nevyšlo, na druhé straně nemusí být takováto představa totálního zániku planety Země pouhopouhou utopií. Naplnit ji mohou, ač se to na první pohled může zdát nereálné, i

Film

Mezinárodní festival A-FilmTeensFest nabídne poutavé filmy vytvořené dětmi a teenagery. Poprvé vyhlašuje filmovou soutěž zaměřenou na vztah k domovu

A-FilmTeensFest 200Více než 160 filmů ze 37 zemí světa se představí na 3. ročníku mezinárodní filmové přehlídky A-FilmTeensFest 2023 (AFTF), jejímž generálním partnerem je Nadační fond ŠKODA AUTO. Poutavé, originální a často i překvapivé snímky vytvoři...