Japonské skládanky origami: Tisíc jeřábů vám splní přání

Japonské skládanky origami: Tisíc jeřábů vám splní přání

Tisk

origami 200Malá dívenka pečlivě překládá lístek papíru. Každý ohyb zarýhuje nehtem. Skládá dalšího ptáka, jeřába do sbírky. Než se jí ale podaří jich složit vytoužený tisíc, předběhne ji zákeřná nemoc. Japonci přesto stále věří, že když složíte z papíru tisícovku oblíbených jeřábů orizuru, splní se vám vaše tajné přání.



Výzdoba svatyní

Origami znamená složeninu dvou slov, japonského oru – skládat a kami – papír, dohromady skládat papír. Kolébkou umění tvorby papírových květin, zvířátek i dalších předmětů se stalo Japonsko. Japonci znali tajemství výroby papíru už někdy na počátku 1. tisíciletí n. l., protože se s ním setkali u Číňanů. Kdo, kdy a kde ale složil první papírovou skládanku, dodnes samozřejmě nikdo neví. Za jeho počátek se považuje přibližně období 9. století n. l. Papírové objekty se používaly při náboženských obřadech, staly se nezbytnou výzdobou šintoistických svatyní.

Bible tvůrců

První skládanky se věšely k malým dárkům jako pozornost. Zábavou lidových mas se ale tvorba nejrůznějších papírových radůstek stala až v 17. století. Za umění se ovšem považuje až od 19. století. Takovou biblí tvůrců origami se stala kniha Senbazuru orikata z konce 18. století, přesněji z roku 1797. Jde o první známou publikaci obsahující návody na skládanky. Postupně se skládání rozšiřovalo víc a víc. Dnes už malé děti umí například složit papírovou lodičku nebo vlaštovku – i to je jedna z podob origami.

origami1

Kdo byl první?

Pokud jde o Evropany a umění skládat papír, existují dvě různé teorie. Japonci jsou přesvědčení, že se návody na papírové předměty dostaly na starý kontinent z jejich země vycházejícího slunce, Španělé vám ale budou tvrdit něco jiného. Myslí si, že vzniklo u nich a používají pro něj název „papiroflexia“. Ale spory stranou, nejspíše to bude podobné jako s mnoha jinými vynálezy včetně třeba takového telefonu. Zkrátka technika skládání vznikla nezávisle na sobě na dvou místech zeměkoule.

Stačí vám kousek papíru

Origami se dělí na tradiční a moderní variantu. Co si pod nimi představit? Na tradiční skládanky by vám měly stačit jenom papíry a vaše šikovné ruce. Neměli byste použít ani lepidlo či jakékoli dekorační prostředky nebo pomocné nástroje. Mezi tenhle druh skládanek patří třeba pták jeřáb orizuru. Jde vlastně o jakousi „čistou“ formu origami, ve které se technika a materiál omezuje na minimum. K výslednému dokonalému tvaru papírového objektu by vám měl stačit pouze a jedině kousek papíru. Naproti tomu u moderní origami už je dovoleno téměř vše: lepit, stříhat, zdobit, skládat z více kusů, vaší fantazii se zkrátka meze nekladou.

origami2

Děvčátko skládající jeřába

Jak obrovský význam mají skládanky pro samotné Japonce, to velmi dobře dokazuje příběh japonského děvčátka jménem Sadako. Kvůli ozáření při výbuchu atomové bomby 6. srpna 1945 v Hirošimě trpěla dívka leukémií. Přesto věřila, že se z nemoci vyléčí, pokud složí tisíc papírových jeřábů. Vytvořit tolik skládanek se jí ale nakonec nepodařilo, nemoc předstihla její snahu. Proto také pomník věnovaný obětem výbuchu atomové bomby v japonském městě Hirošima má podobu děvčete, které skládá papírového jeřába.

origami3 pomnik hirosima

Speciální papír musí být ohebný i pevný

Skládání si můžete vyzkoušet i vy, chce to jenom trochu trpělivosti a kvalitní papír. Papíry na origami ostatně jsou kapitolou sama pro sebe. Pokud se chcete skládání ve svém volném čase opravdu systematicky věnovat, je dobré pořídit si papíry určené přímo pro skládání origami. Objednat je lze přes internet například na www.origamido.cz, ke koupi jsou i v některých papírnictvích nebo potřebách pro výtvarníky. Ideální jsou papírové čtverce o rozměru 15 x 15 centimetrů barevné pouze po jedné straně. Ten správný japonský origami papír se vyrábí z cukrové třtiny a moruše nebo bambusu. Právě tato rostlinná vlákna mu zajistí potřebné vlastnosti: jemnost, pevnost a ohebnost. Chcete-li si ale jenom něco složit občas pro radost, bohatě vám stačí obyčejný kancelářský papír.

origami4

Velmistr papírového umění

Nadšenci pro skládání pořádají i nejrůznější aktivity. U nás v České republice například existuje Česká origami společnost, která pořádá setkání a různé výstavy a akce, více informací najdete na www.origami-cos.cz. Techniku skládání také představuje široké veřejnosti. Origami je výtvarnou disciplínou, které se věnuje řada umělců profesionálně a pravidelně vystavuje. Za skutečného velmistra považují milovníci origami třeba japonského umělce Akira Jošizawu (1911 – 2005), který vytvořil přes 50 tisíc skládanek.

origami5 Akira Josizawu

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Literární soutěže jsou jednou z nejlepších cest, jak dát o sobě vědět

Lucie Hlavinkova pesLucie Hlavinková, která se poprvé proslavila knížkou pro děti, je patronkou naší literární soutěže, která právě skončila a čeká na vyhlášení svých vítězů. Lucie nám na sebe prozradila, jak se stala spisovatelkou, čemu se nejraději v...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Pavlína Křivánková: „Důležitým tématem knihy byla i snaha ukázat, že problémy nebývají černobílé.“

pavlina krivankova200Pavlína Křivánková strávila na Valašsku, kde se odehrává i děj její prvotiny, celý svůj život. Malebná krajina zdejších kopců a přímá povaha lidí ji upoutala natolik, že jí zůstane věrná nejspíš napořád. V profesním životě prošla...


Literatura

Kdo miluje jinak

kdomilujejinak perexLibrary Journal napsal: "Fossumová nikdy nepíše o jednoduchých tajemstvích. Vytváří spletité příběhy, zalidněné plnokrevnými postavami, a proto si v současné vlně skandinávské detektivní literatury vydobyla čelní místo." A je pr...

Divadlo

Zdenek Merta u klavíru v Brně

Merta perexNa činoherní scéně Městského divadla v Brně bylo ve středu 22. ledna zase plno. Jak jsem se rozhlížel po hledišti, nenašel jsem jediné sedadlo prázdné. Když jsem se o přestávce zase rozhlédl, tak jsem konstatoval, že naprostá většina diváků byla v...

Film

Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě

holubMožno si myslíte, že už ste videli svoj najabsurdnejší film, ale tento snímok dokáže vyvrátiť celý zmysel absurdity.

...