Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Karlovy Vary

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Karlovy Vary

Tisk

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak čtenáři listují, tiše rozmlouvají s pracovníky, radí se s dalšími čtenáři. Tvůrčí atmosféra, dá se říci. Knihovnice a knihovníci se dostanou téměř ke všem titulům, které vychrlí nakladatelé, mají možnost je alespoň prolistovat. Také vidí, jak jde který příběh na dračku, jak se o něj jejich čtenáři „perou“ či nikoli. A tak jsme oslovili pracovníky knihoven, aby nám prozradili, které knížky s chutí přečetli sami, které se nejvíc líbily jejich čtenářům a jak se vůbec rok 2012 v knihovně vyvedl. Zde jsou jejich odpovědi.

Za Městskou knihovnu v Karlových Varech naše otázky zpracovala Bc. Ludmila Křivancová

Které knížky byly u vás v loňském roce největším hitem? (cca 5) O které měly nejvíce zájem děti a o jaké dospělí? Čím čtenáře oslovily, co myslíte? Patří i mezi vaše favority?

V půjčovně se nejvíce půjčovaly knihy Simony Monyové, dále D.Lodge – Nejtišší trest. B.Schlink – Předčítač a M.Váňová – Tereza.
V dětském oddělení vévodí Čtyřlístek. V loňském roce se nejvíce půjčoval Deník malého poseroutky, Monster High a Pupíky. Zaujala Ema a kouzelná kniha Petra Braunové a O líné babičce Aleny Kastnerové.

Preferují čtenáři díla českých nebo zahraničních autorů?

Větší zájem je o zahraniční autory, ale je mírně vyšší. Z českých autorů je populární např. Simona Monyová, Magda Váňová či Vlastimil Vondruška.

Jaký knižní žánr je mezi vašimi čtenáři nejvyhledávanější? Je pravda, že to jsou detektivky?

V naší knihovně jednoznačně romány pro ženy, pak detektivky a historické romány.

Pokud by vaše knihovna mohla udělit Knihovnickou cenu některé z loni vydaných knih, které?

Kateřina Tučková – Žítkovské bohyně. Mně osobně se velmi líbila kniha L.Ulické – Daniel Stein- překladatel.

Jsou knihy, které na vás zapůsobily vysloveně negativně? Pokud ano, čím?

Mně osobně vadí otevřená erotiky, která někdy hraničí až s pornografií. Používání násilí v knihách. (Toto je osobní názor respondentky) Také mi vadí, když jsou knihy vyrobeny nekvalitně a už při prvním prohlížení se rozpadají.

Každá knihovna připravuje spoustu akcí kolem čtení a čtenářství – pro děti i dospělé – kterými akcemi byste se rádi pochlubili?

Velmi se vyvedla akce Sladká knihovna a Zdravá knihovna. Uspořádali jsme čtenářské soutěže, kdy čtenáři ochutnávali jídla, donesená jinými čtenáři. Byla i zábava. Každý měsíc máme nejméně dvě akce pro čtenáře. Největší oblibu si získaly cestopisné přednášky, oblíbené jsou i besedy o zdravém životním stylu. Začali jsme spolupracovat s firmou Davídkovo koření. Každoročně ke konci roku pořádáme výtvarnou soutěž Dopis pro Ježíška.

knhovna karlovy vary2

Vítáte celostátní kampaně na podporu čtení u mládeže, jakou je např. projekt Čtení pomáhá?

ANO.

Setkali jste se s nějakými kuriozitami? Zanechali čtenáři v knížkách třeba netradiční záložky, měli zvláštní přání čtenářů, přebalili knihu do zajímavého obalu, rozveselila vás něčí poznámka napsaná v knize či vyřčená u půjčovního pultu?

Rozesmála mě poznámka u jednoho čtenáře: „Chodí s Firstovou“. A veselé příhody zažívám při besedách s dětmi. Já jsem pobavila čtenáře, když přišel a ptal se: „Máte Babičku? „ Já: „Bohužel, už mi zemřela.“ „A máte Bílou nemoc?“ „Naštěstí ne, jsem jenom nastydlá.“

Zaznamenali jste nové výtvarníky, kteří by se kvalitou ilustrací přiblížili uznávaným autoritám takového formátu, jako byli Helena Zmatlíková, Adolf Born či Zdeněk Burian?

Pavel Čech, Zdeňka Krejčová

Mají rádi čtenáři v knížce obrázky? Vybírají si knížky podle toho, zda jsou ilustrované nebo ne? Jakou úlohu podle vás hrají ilustrace v knize?

Velmi rádi. Zvláště u knih pro děti jsou ilustrace polovinou úspěchu.

Myslíte, že je důležitá vnější podoba knih – vzhled obálky, vazba, písmo, formát?

Zcela zásadní. Obálka prodává i půjčuje. Někteří čtenáři tlusté knihy milují, to jsou takoví ti „grafomani“, jiné tloušťka knihy odradí.

knihovna karlovy vary3

Nabízíte nějaké typy elektronických čteček? Je o ně mezi čtenáři zájem? Jakou budoucnost podle vás mají elektronické knihy – pozorujete v té souvislosti úbytek čtenářů? Nebojíte se, že za pár let elektronické knihy ty papírové zcela vytlačí? Čtete je i vy sami nebo stále dáváte přednost klasické tištěné knize? Vidíte nějaký přínos tištěných knih oproti e-bookům (a naopak)?

Zatím čtečky nenabízíme. Myslím, že čtečky budou existovat souběžně s knihami tištěnými. Nabízíme audioknihy.

Jak je to s rozšiřováním počtu čtenářů, kteří si chodí knihy půjčovat? Kolik nových čtenářů vám přibude (v průměru za měsíc)? Jsou měsíce, kdy se počet nových zájemců rapidně zvýší? Přibývá nebo ubývá vaší knihovně čtenářů? Jakým způsobem spolupracujete s místními školami? Kdy se stávají školáci vašimi čtenáři? Vydrží jim „chození do knihovny“ po celou školní docházku nebo zaznamenáváte úbytek zájemců o čtení knih a nižší návštěvnost s postupem věku?

Každý rok se registrují celé třídy školáků. Většina chodí do knihovny pouze se školou a rapidně jich ubude, když přejdou na 2.stupeň. Staří čtenáři umírají. Daří se systematicky pracovat s několika školami, většina začne chodit od druhé třídy, kdy také děláme pasování žáků na čtenáře. Knihovnice v dětském oddělení a kolegyně na pobočkách mají nabídku besed, které posílají mailem nebo školy osobně obcházejí. Tady záleží na učiteli, zda chce či nechce knihovnu navštěvovat.

Co si myslíte o vztahu mládeže ke čtení? Setkáváte se s mnoha dětskými či dospívajícími čtenáři, nebo se vám naopak zdá, že mladí o čtení ztrácí zájem? Co je, podle vás, příčinou tohoto stavu? (například souvislost s rozmachem internetu)

Tady velmi záleží na přístupu rodičů. Pro mnoho dětí jako by čtení bylo málo akční. Určitě převládá zájem o počítačové hry.

Jaká věková vrstva je nejpočetnější mezi vašimi čtenáři všeobecně? Můžete nám prozradit věk nejmladšího a nejstaršího čtenáře vaší knihovny?

Nejvíce čtou senioři, nejméně si knihy půjčují lidé střední generace, zvláště mužů mezi 30-50 je velmi málo. Je to jednak nedostatkem času a jednak nezájmem o četbu obecně. Jeden můj známý (25 let) mi říkal, že neví, co by se muselo stát, aby začal číst……
Nejmladší čtenář 4 roky, nejstarší 94.

knihovna karlovy vary1

Jaké knihy si dnes lidé už vůbec nepůjčují?

Velmi pokles zájem o klasiku – nepůjčuje se Jirásek, Světlá, apod. Díky tomu, že je na trhu spousta novinek, tak lidé obecně málo čtou starší knihy. Ale někteří dají na doporučení knihovnic.

Kolik svazků vaše knihovna ročně vyřazuje? Jaký je jejich další osud?

Kolem 4 tisíc. Nabízíme je jiným knihovnám, poté čtenářům a ty, co neudáme, dáváme do sběru.

Jaké další služby poskytujete vašim klientům kromě půjčování knih?

Použití internetu, besedy pro širokou veřejnost, pro děti prostor k psaní domácích úkolů, mohou soutěžit, knihovnice jsou připraveny jim pomáhat.

Děkujeme Vám za Váš čas a za Vaši záslužnou činnost na literárním poli!
Redakce Kultury21.


Adresa knihovny (případně webové stránky): Městská knihovna Karlovy Vary, www.mestskaknihovnakv.cz

Jméno odpovídajícího: Bc. Ludmila Křivancová


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Matěj Homola: „S fanynkami jsme měli vždy krásné a kolikrát nadstandardní vztahy. Nerad bych zabíhal do detailů, toto tajemství si střeží každá kapela.“

wohnout homola200Kdo by neznal kapelu Wohnout. Energičtí kluci s výraznými texty a rychlou rytmickou muzikou. Když je slyšíte hrát live, tak vaše nohy zkrátka nezůstanou v klidu a než se nadějete, skáčete jak střelení. Vy si teď můžet...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Pavla Koucká: Čeští rodiče mohou být inspirací pro jiné země

Pavla-Pavel-de ti1Pavla Koucká je psycholožka. Pracuje v azylovém domě pro matky s dětmi a ve své soukromé praxi. Dříve působila jako šéfredaktorka časopisu Psychologie dnes. Je spol...


Literatura

Nechte se inspirovat dalšími Zahradami od Dany

Zahrady od Dany 2 200V nakladatelství CPress vyšlo pokračování knihy Zahrady od Dany. Tentokrát se jedná o Zahrady od Dany 2 s podtitulem Jak na problémy v zahradě.

 

...

Divadlo

Cupito, dupito... aneb po čertech dobrá podívaná
ImageV neděli 15. ledna zavítalo do zlínské Zelenáčovy šopy divadlo Povidlo s loutkovou pohádkou Kašpárek v pekle. Hadroví herci provedli diváky lesem, hradními komnatami i peklem. Hlavní hrdina kašpárek, hlava pomazan...

Film

Filmový muzikál „Bídníci“ aneb kdy(ž) se lůzou staneme?!

bidnici 200Do nového roku 2013 vstupujeme do českých kin s novými muzikálovými „Bídníky“, kteří přicházejí z Velké Británie v režii Toma Hoopera (oscarového tvůrce filmu „Králova řeč“). Victor Hug...