Turistický seriál K21: Karlštejn

Turistický seriál K21: Karlštejn

Tisk

karlstejn 200Milí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy na různá centra a parky, kde se mohou vyřádit především vaše ratolesti. Nejen díky našim zvídavým otázkám se dozvíte víc a můžete si naplánovat pěkný výlet. Tak do toho!

Jako první přinášíme rozhovor s kastelánem Karlštejna inženýrem Jaromírem Kubů: "Strašidla na hradě? Na Karlštejně máme dokonce dvanáct bílých paní…"

Hrad Karlštejn, který postavil český král a římsko-německý císař Karel IV. jako schránku na české korunovační klenoty, je jedním z největších turistických lákadel u nás. Popovídali jsme si proto s jeho kastelánem Ing. Jaromírem Kubů o tom, jak se mu v současnosti na hradě žije a na co by rád jeho návštěvníky nalákal.

Jak jste se dostal k práci kastelána? Byl to vždy váš sen? Dovedete si představit, že byste dělal něco jiného?

V šestnácti letech jsem začal provádět návštěvníky na hradě Kost. Pocházím z Rytířovy Lhoty, 1,5 km od Kosti. Práce mě nadchla stejně jako historické prostředí. Pak jsem pracoval jako průvodce obvykle o prázdninách na Sychrově, Rožmberku, Českém Šternberku i zámku Březnice. A tam už jako kastelán, po odchodu paní kastelánky do důchodu. A pak přišel Karlštejn….

karlstejn kastelan

Jak se žije kastelánovi na hradě? Žijete zde i s rodinou? Jaké to je bydlet v 21. století na hradě? Co to obnáší třeba v kruté zimě nebo v parném létě?

Vidím, že vám pracuje fantazie. Nepředstavujte si, že si topíme v krbech, halíme se do kožešin a myjeme se jen ve studené vodě anebo že se nemyjeme vůbec. Žijeme na hradě s rodinou v normálním bytě, využíváme všechny vymoženosti 21. století. Ale máme tu výhodu, že jsme obklopeni nádherným historickým prostředím. Akorát klimatizaci nemáme. Takže v parném létě, když je čas, zajdeme do lapidária do přízemí Velké věže se zchladit. Tam je zima i v létě.

Co je na vaší práci nejtěžší? Je to shánění peněz? Jakým způsobem se vůbec provoz hradu financuje? Jakou část z celkových financí na provoz tvoří návštěvnické vstupné?

Hrad Karlštejn vydělá na vstupném více, než sám spotřebuje. Spotřebuje asi jen jednu třetinu svých tržeb. Ostatní peníze jsou přerozděleny na ostatní památkové objekty, které tu šanci si na sebe vydělat prostě nemají. Tak jako v Evropě, i u nás platí, že obor památkové péče musí být státem dotován. V našem případě z ministerstva kultury a prostřednictvím Národního památkového ústavu, který v naší zemi spravuje 104 památkových objektů.

Jak vypadá váš běžný pracovní den?

Zde jen telegrafický výčet činností: Vypnutí noční elektrické zabezpečovací signalizace, zadání do programu prodeje prohlídek prohlídky v češtině a v angličtině od rána do večera, porada se zaměstnanci a zadání aktuálních úkolů, jednání s oficiálními návštěvami, podpisy dohod o pracovní činnosti a vyřízení agendy z Národního Památkového Ústavu, vyřizování telefonátů a mailů, zajišťování připravovaných kulturních akcí a výstav, zprovoznění nefungující techniky, eventuálně objednávky dodavatelům, schůzka členů správy hradu k rozhodnutí podoby realizace témat projektu Oživlých památek, kontrola expozic a exteriérů, práce na investičním záměru, formulace odpovědí na otázky kulturního webového magazínu Kultura 21, atd. atd. Zapnutí noční elektrické zabezpečovací signalizace.

karlstejn1

Jaké nabízíte návštěvníkům zajímavosti? Setkají se u vás s něčím, co nikde jinde nenajdou? Co jste si pro ně připravili nového a zajímavého pro letošní sezónu?

Na každém hradě nebo zámku se návštěvníci setkají s něčím, co jinde nenajdou, protože každý památkový objekt je jiný a má svoje specifika. Zvláště v posledních několika letech se snažíme mimo samotnou prezentaci hradu ve 3 návštěvních okruzích připravovat více doprovodných akcí, abychom návštěvníky více přitáhli a zaujali. Mezi ně patří kulturní akce a z nich těmi největšími jsou Královský průvod, kdy Karel IV. veze císařskou korunu z Prahy na Karlštejn, Hradozámecká noc, při které je hrad Karlštejn otevřen nonstop přes noc, anebo Karlštejnské vinobraní (poslední víkend v září), které je velkou slavností vína spojenou s královským průvodem čítajícím 300 lidí v historických kostýmech.

Na srpen se připravuje megakoncert s národním symfonickým orchestrem, koncert open air s českými zpěvačkami a zpěváky. Zpívat se budou písně z filmu Noc na Karlštejně, od jehož natočení letos uplyne již 40 let. Toto kulaté výročí si dále připomínáme unikátní výstavou kostýmů a rekvizit právě z filmu Noc na Karlštejně. Výstava potrvá do konce září. A každou středu o prázdninách během večerních specializovaných prohlídek budeme zájemcům ukazovat místa na hradě, kde se před čtyřiceti lety točilo. V rámci nočních prohlídek budeme návštěvníky seznamovat s historickými zločiny, které se na hradě v minulosti staly. Budou následovat další výstavy, např. fotografií z vinobraní, pěstování vinné révy v minulosti a v současnosti, prezentace průzkumu hradní 80 m hluboké studny.

Pokud si návštěvník v pokladně hradu vyzvedne soutěžní věrnostní prohlídkový pas a navštíví na něj 5 hradů a zámků po celé ČR, má nárok na bezplatnou návštěvu toho šestého. A ještě může vyhrát hlavní cenu: celodenní výlet Pragou Piccolo.

karlstejn2

Můžete se pochlubit nějakým hradním strašidlem? Kdy a v jakých prostorách u vás straší? Zakládá se existence strašidla na nějakých reálných historických základech (straší tu doložená historická osobnost apod.)?

Myslím, že většina lidí, která nikdy nežila v takovém historickém prostředí památky, se brání „podobným výmyslům“ uvěřit. Osobně to chápu, protože to prostě neprožili na vlastní kůži, oči, uši…
Na hradě Karlštejně máme 12 bílých paní, půďáka, který straší na půdách budov, i kohosi asi zazděného ve Velké věži. Ten někdy zevnitř zdi tlusté 4 m ťuká a stále se nemůže doťukat ke svému vysvobození…

Jaké se k vašemu hradu vážou pověsti?

V této odpovědi se omezím na výčet příslušné literatury:

Karlštejnské vigílie
Pověsti karlštejnského podhradí
Historické pověsti lidu českého
Povídky karlštejnského havrana

Všechny čtenáře k návštěvě hradu Karlštejn zve jeho kastelán

Ing. Jaromír Kubů
www.hradkarlstejn.cz

facebook: Státní hrad Karlštejn

karlstejn3

Zdroj foto: Hrad Karlštejn


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Přiznám se, že jako správný staromilec současné pohádky nesleduji, říká herečka Bohdana Pavlíková

bohdana foto perexDíky tomu, že působila roky v šumperském divadle a od roku 2015 je v angažmá pražského Švandova divadla, není pochyb o tom, že si Bohdana Pavlíková zahrála desítky krásných rolí a že je zkušenou hereč...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Redaktorka a autorka italské kuchařky Alice Rossi: „Ital by nikdy nezasedl s jídlem před televizi!“

Inspirato 200Redaktorka, PR manažerka, milovnice Itálie a maminka dcery Adiny – to je Alice Rossi. Sympatická světoběžnice má kromě jiného na svém kontě také kuchařku italských receptů. Publikace se jmenuje Ispirato da Italia a v roce 2014 ji vydalo nak...


Literatura

Nenechte si ujít Dobrovolnici

dobrovolnice perexSpisovatelka Hana Hindráková krátce po vydání její poslední knihy s názvem Karibu Keňa vydává další knihu z afrického prostředí – Dobrovolnice. V tomto článku najdete o čem bude pojednávat, ukázku i po...

Divadlo

Mamma Mia! Další vítězství Heleny Vondráčkové na muzikálové scéně

helena perex1Prozatím poslední muzikálovou rolí Heleny Vondráčkové je Donna v muzikálu Mamma Mia!, který se v Kongresovém centru Praha hraje bezmála rok. Přitom popová diva do něj vstoupila až v sobotu 21. listopadu, co...

Film

Legenda o Tarzanovi

tarzan 200Filmů o Tarzanovi vznikl za posledních sto let bezpočet, statečný muž z divočiny bojoval se všelikými chamtivci, ovšem teprve nyní v nejnovější verzi nazvané Legenda o Tarzanovi se stáváme svědky pokusu propojit Tarzanova dobrodružství s kritikou...