„Miluju jaro a podzim,“ prozradila nám spisovatelka Alena Jakoubková

„Miluju jaro a podzim,“ prozradila nám spisovatelka Alena Jakoubková

Tisk

alena jakoubkova 200Léto je v plném proudu, slunce pálí o sto šest, na mnohé se přilepilo dovolenkové tempo (můj manžel ho nazývá „plážové“). Co dělají spisovatelé a ilustrátoři v létě? Jak se jim píše či kreslí pod slunečními paprsky? Nebo jen dobíjejí energii na podzimní tvorbu? Odpovídala nám spisovatelka a knižní redaktorka Alena Jakoubková.


Aleno, co děláš ve vedřinách? Máš něco rozepsáno, rediguješ nebo odpočíváš u vody?

U vody…! Ty bys mě rozesmála!(Tahle věta patří mé redaktorce Ivance Fabišikové, pro případ, že by si tento rozhovor přečetla.) Sedím doma u počítače a dopisuji román Manžel v domě není pro mě, ale popravdě (Ivanko, zavři oči) k té vodě se občas dostanu také – potřebuji inspiraci, a jakožto rozená ryba ji nejlépe polapím u moře či u jezera. Dopřávám si také letní kursy bollywoodských tanců, což je ve vedřinách, jak jistě uznáš, riskantní. Ale baví mě to. Nechceš se přidat?

O tom zauvažuji, vážně :-) Nedávno ti vyšla knížka Poslední tango s Carmen, jak si vede na českém knižním trhu? Máš reakce od čtenářů?

No, naštěstí jen ty nejlepší – ale možná je to tím, že jsou na mě lidé hodní. Ale právě Carmen patří mezi moje oblíbené postavy – je přesně tak praštěná, jako jsem já.

Letošní vedřiny si někteří užívají, jiní volají po dešti, ba dokonce i sněhu – kam patříš ty? Mezi vedromily nebo sněhomily?

Já miluju jaro a podzim – vnoučatům o nich budu už jen vyprávět… Pamatuješ, ty mírné teploty okolo dvaadvaceti stupňů? (Ano, ano, to bývala pohoda. – JS) Ale abych neuhýbala od tématu jako čeští politici – kdybych si musela vybrat, tak raději to horko. V Itálii, nejlépe u lago di Garda – tam je v létě báječně.

alena jakoubkova 1

K létu patří odpočinek – umíš odpočívat? Jaká je dovolená tvých snů?

Ale ano – když to na mě přijde, dokážu se někam schovat s pěknou knížkou a ignorovat prach na knihovně i vyčítavý pohled vypnutého notebooku. A dovolená snů? Cesta kolem světa.

To bych si též dala líbit. Léto si také někteří z nás nedokáží představit bez knížky – co čteš, když nepíšeš nebo nerediguješ (je-li taková chvíle)?

Já mám pořád něco rozečteného. Jsem na četbě závislá – jakmile jednu knížku dočtu, musím si hned na „svoje místo“ připravit další. Teď jsem se začetla do knížky naší bývalé kolegyně z Albatrosu Hanky Whitton Afra. Moc pěkné počteníčko!

Jaké knížky bys doporučila čtenářům pro letní dny?

Ty svoje! Ne, vážně, v létě se ráda vracím ke svým osvědčeným, mnohokrát přečteným favoritům. Patří mezi ně například knihy Jamese Herriota o Zvěrolékaři, knihy Betty McDonaldové, ale třeba i Sága rodu Forsythů. A kterákoli kniha Otomara Dvořáka nebo Hany Marie Körnerové.

alena jakoubkova posledni tango

Na závěr nám prozraď, co chystáš pro čtenářky a čtenáře na podzim? Kde se s tebou může tvůj „fanklub“ potkat?

Na podzim mi vyjde další román Darovanému manželovi na zuby nekoukej. Moc ráda bych z něho kousek přečetla v některém pražském knihkupectví, ale zatím nic na sto procent dohodnutého nemám. Vše včas odhalím na své facebookové stránce.

Máme se nač těšit, jen je třeba sledovat stránky Aleny Jakoubkové. Tak zase v zimě se těším – bude mne zajímat, co přinesla voda (myslím za inspiraci :-))

Zdroj foto: Alena Jakoubková


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Přečtu kolem pětačtyřiceti knih za rok a nejradši mám šálek dobrého kakaa

Vrata3Vratislav Šálek patří mezi výrazné osobnosti magazínu Kultura 21, pro který pilně pracuje již řadu let. Jeho hlavní pracovní náplní je komunikace s nakladatelstvím a zprostředkovávání knižních výtisků k recenzi. Co na sebe v rozhovoru prozradil?

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Rozhovor s Jiřím Danielom, bývalým vedúcim redaktorom Dikobrazu o legendárnom karikaturistovi Jiří Winterovi Nepraktovi (1924-2011)

Neprakta perexV tomto roku si kultúrna verejnosť v Čechách pripomína nedožité deväťdesiate narodeniny výtvarníka, ilustrátora a karikaturistu Jiřího Wintera Nepraktu. Známy karikaturista bol vedúcou výtvarn...


Literatura

Zjistěte, kdo k vám chodí do krmítka

poznate ptaky 200Příhodně před zimou vyšla v nakladatelství Kazda kniha Poznáte ptáky našich zahrad? od biologa Ulricha Schmida.

 

...

Divadlo

Městské divadlo v Mladé Boleslavi uvádí legendární hru bratří Mrštíků Rok na vsi

rok na vsi200V režii Zdeňka Bartoše a v dramatizaci Miroslava Krobota uvádí už od letošního prosince Městské divadlo v Mladé Boleslavi hru bratří Mrštíků Rok na vsi. V inscenační úpravě režiséra a Kristýny Čepkové se představení prakticky celý soubor. Kr...

Film

Dominik Hašek a Hynek Čermák se objeví na plátnech kin v novém filmu den po 25. výročí vítězství olympijského hokejového turnaje v Naganu

deti nagana 200Režisér a scénárista Dan Pánek dotáčí poslední záběry rodinného snímku Děti Nagana, ve kterém si po boku Hynka Čermáka, Pavla Baťka či Kláry Issové zahraje také hokejový brankář Dominik Hašek. Premiéra filmu, který divákům připomene atmosfér...