Zámkem až do Betléma

Zámkem až do Betléma

Tisk

200rozBývávalo, že zámky a hrady se uzavřely na podzim veřejnosti, jako kdyby spaly a čekaly na jarní sluníčko. Už dávno je tomu jinak. Koncem října sice skončí na většině z nich sezóna (někde jedou celoročně), ale v prosinci se probudí a připravují sváteční překvapení pro své návštěvníky. Jaké to bude v prosinci ve Vizovicích, jsme se zeptali kastelánky Jany Pluhařové

 


Paní Jano, nejdřív nám prozraďte – odpočinula jste si od posledního návštěvního dne alespoň chvilku, nebo hned po uzavření zámku jste se vrhla na prosincové přípravy?

Vlastně už ani nevím…, ale vzhledem k tomu, že s listopadem nastaly inventury veškerého hmotného majetku, porady, semináře, posezónní sumarizace a samozřejmě velký úklid, tak asi moc příležitosti k odpočinku nebylo. V tomto ohledu mám možná štěstí, že se zase tak moc neohlížím zpátky a víc řeším to, co se děje právě teď. Ovšem přípravy na prosincovou akci probíhají už delší dobu, v poslední době nabírají na intenzitě a v následujících dnech budou nejvypjatější, ostatně jako vždycky, když nás čeká něco nového, co si nemůžeme dopředu vyzkoušet.

roz

Už od 14. prosince můžeme k vám na výstavu – přibližte nám jakou?

V posledních letech jsme připravovali o vánočních svátcích dvě akce současně – vánoční výstavu v přízemí zámku a Betlémy v zámecké kapli. Kaple je ale v rekonstrukci, a tak jsme spojili obě akce do jedné. Bude se konat v přízemí zámku, v chodbách a hlavním zámeckém průjezdu. Realizujeme tak nápad mé dcery Báry, která chce pojmout cestu chodbami jako cestu k Betlému. Během ní budou návštěvníci kromě dvacítky drobnějších betlémů potkávat jednotlivé figury z Betléma, které je doprovodí až k jesličkám. Hned od začátku jsme při tom počítali s tím, že opět využijeme úžasné nápady a šikovnost učitelů výtvarné výchovy a jejich žáků II. stupně zdejší základní školy, kterými nás už v minulosti nejednou příjemně překvapili.
Málem bych zapomněla – samozřejmě nebude chybět vánoční strom, voňavé cukroví a punč.

Jaké Betlémy můžeme vidět?

Od papírových přes dřevěné až ke drátěným... Betlémy ze soukromé sbírky gajdoše Petra Sovjáka si půjčujeme poprvé. Znám ji jen z doslechu a tak bude překvapením i pro mě.

Spolupráce se školou – to je báječný nápad – co si žáci základní školy připravili, čím se pochlubí?

Dostali za úkol vytvořit papírový betlém v životní velikosti. Jednu hotovou postavu jsem měla možnost vidět a musím říct, že převálcovala všechny mé představy! Stádo oveček už pár dní obývá zámeckou kuchyň, ostatní figury doputují do zámku koncem týdne.

roz1

Výstava potrvá až do 29. 12. 2013 – tak mne napadá, jaký bude Váš Štědrý den?

Na to jsem sama zvědavá, v tom nejlepším smyslu slova. Třeba se rovnou z peřin překulím k nějaké té pohádce a budu doufat, že se ke mně pod deku přidají i naše dvě holky – nejstarší Barča a nejmladší Maya. Až pohádka skončí, dáme si ke snídani vánočku bramboračku, kterou peču opravdu jenom na vánoční svátky a bez které už by Štědrý den prostě nemohl být. A pak se uvidí… cukroví na talířek, ovoce na misku, betlémské světlo na stůl, pohádky, pohádky, pohádky… Na Štědrý den chodí do zámku k betlémům nejvíc lidí. Někteří zajdou i k našim dveřím popřát hezké svátky, podělit se o kalíšek trnkové a prohodit slovo. Na tyhle návštěvy se moc těším, těším se, že uvidím známé tváře a podám si ruku i s těmi, se kterými se během roku třeba vždycky neshodnu. Pro mě je největší kouzlo Vánoc ve smíření.

Chystáte nějaké překvapení na poslední den roku nebo se těšíte, že zamknete zámek a vyrazíte za teplem někam k moři?

Popravdě nechystám se realizovat ani jedno. Poslední den roku, jako všechno, co právě končí, má pro mě schizofrenní obsah. Sice brečím po tom prožitém, co už se nikdy nebude opakovat, ale ještě víc jsem zvědavá, co je pro mě v novém roce přichystáno. Každopádně ale nechávám tento den nepracovní, tedy pokud to jenom trošku jde. Do tepla třeba k moři bych ujela moc ráda, ovšem na druhou stranu – kolik lidí na této planetě má to štěstí, že může prožít během jednoho roku hned čtyři roční období a každé jiné?

Co byste chtěla, aby se v příštím roce změnilo?

Přístup státu ke svému majetku, kterým hrady, zámky, tvrze a další památky jsou. A také přístup k lidem, kteří dělají všechno, co je v jejich silách, aby tyto památky nenechali padnout. To bych si opravdu moc přála.

roz4

Dáváte si předsevzetí?

No ano!!! Na rok 2014 už to mám vymyšlené: ztloustnu, vydělám míň peněz, přestanu se učit angličtinu a konečně prorazím do bulváru!!! :-)

Trošku nás ke konci roku navnaďte na ten příští – kdy bude zahájena nová sezóna, už víte, co bude jinak?

U nás i na drtivé většině památek začne další sezóna v dubnu. Asi to nebude příliš populární, když řeknu, že mnoho nového návštěvníkům v příštím roce nenabídneme. Každopádně by se ale měli přijet podívat na to „nové“, co jsme pro ně připravili v sezóně letošní. Nebylo toho totiž málo. Zcela nově instalované nebo upravené interiéry s původními sbírkami, příběhy lidí a věcí, o kterých se dozvědí hodně zajímavého při prohlídkách, tematické výstavy, nové možnosti jak zde strávit svůj čas – to všechno tu zůstává k dispozici. Stačí jen prostě přijít. Zámecká kaple bude kvůli celkové obnově v roce 2014 ještě nepřístupná, ale pokud nedojde k nějakému nepředvídatelnému zdržení, mohla by se po roční přestávce otevřít během vánočních svátků alespoň k výstavě betlémů. Nicméně výstava Kaple jinýma očima, která obsahuje právě vnitřní vybavení z kaple, poběží ještě během příští sezóny a bude aktuálně doplňována o předměty, dovezené z restaurátorských dílen. Rádi bychom pokračovali v tematických prohlídkách, zaměřených a povinnosti a život v panské službě, které měly mimořádný úspěch a určitě připravíme i další kulturní program, složený z hudebních a dramatických žánrů. Ostatně jako každý rok. Těšíme se na viděnou!

Děkuji za milou pozvánku do Vizovic – co se na zámku děje a dít bude můžeme všichni sledovat na stránkách www.zamek-vizovice.cz

Zdroj foto: archiv Státní zámek Vizovice, www.zamek-vizovice.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Věřím na šťastné konce a velké návraty, říká Josef Bouda, frontman kapely Karel Gott revival Morava

josef bouda perexNa svých vystoupeních má stále výraznější úspěch, což se už děje i za hranicemi Česka. Řeč je o kapele Karel Gott revival Morava, kde je tím "goťákem" zpěvák Josef Bouda. Hudební formace, která má základnu v Bučovicích, je stále pop...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Herec Jan Kanyza uspěl i jako malíř a fotograf, který se našel ve Francii
jan kanyza perexVe filmech hrál detektivy i delikventy, což ale jeho obdivovatelkám pranic nevadilo.  Herec Jan Kanyza byl prostě  typ muže, který se ženám hodně líbil. A platí to i dodnes, i když už nehraje tolik, jak by si jeho ženské publiku...

Literatura

Knižně vyšla populární Taková normální rodinka

Takova normalni rodinka200Knížku Taková normální rodinka ani jeho autorku, píšící pod pseudonymem Fan Vavřincová (vlastně se jmenovala Věra Němotová) asi není nutno většině čtenářů nijak zvlášť představovat. Autorka humoristických i detektiv...

Divadlo

Kašpárkova dobrodružství v šípkovém království

kasparek a ruzena sipkova200Zlín se pyšní dvěma „oficiálními“ místy, kde se nacházejí prkna, která znamenají svět, a to Městským divadlem a Divadlem Scéna. Navíc se čas od času změní na divadelní sál část klubu Zelenáčova šopa, která pravide...

Film

Něžnost

altV roce 1966 celý svět dojalo slavné francouzské milostné drama “Muž a žena“ o lásce naplňující životy ovdovělého muže a osamělé ženy. Režisér Claude Lelouch tímto něžným, vizuálně vzrušujícím filmem o lásce tak poprvé na sebe up...