Vánoční příběh pod drobnohledem autorů

Vánoční příběh pod drobnohledem autorů

Tisk

vanocni pribeh 200Na trhu se objevila nová knížka pro celou rodinu s názvem Vánoční příběh. Jde o dobrodružný fantasy příběh pro děti i dospělé, který si pohrává s vizí tradičních vánočních atributů. Více nám o ní pověděli autoři Lucie Lukačovičová a Marek Dobeš.



Popište nám v úvodu ve zkratce knihu Vánoční příběh. Čím je jedinečná?
LL: Jde o příběh, který má staré kořeny (dávné mýty a legendy) a mladé výhonky (je psaný pro současné čtenáře).  Vypraví o hrdinech, kteří cestují do jiného světa – tam a zase zpátky.
MD: Je to příběh, který když mi můj společník Richard Harušťák vyprávěl, tak jsem se naprosto nadchl, protože do určité míry odpovídá na otázku, kterou si klade každé dítě: „Jak to vlastně je s tím Ježíškem? Jak je to s dárky? Jak to funguje ve Vánoční říši? Co se vlastně o těch Vánocích stává?“ Na druhou stranu jsem si okamžitě uvědomil, že bude nesmírně těžké nepřekročit tu tenkou dělící linii mezi pocitem tajemna, záhady, která Ježíška obestírá, a zároveň potřeby ho nějakým způsobem popsat. Při práci se spisovatelkou Lucií Lukačovičovou jsme dlouho hledali způsob, jak toho docílit a zároveň vytvořit příběh, který by byl prodchnut kouzlem Vánoc, ale pro moderní děti by v sobě nesl pocit dobrodružství, fantasy. Pevně doufám, že se nám to povedlo.

Opravdu je to s českými dětmi tak špatné, že se jim spíše než jezulátko vybaví buclatý Santa Claus? Co se vám vybaví, když se řekne Ježíšek? A jak tedy vypadá Ježíšek ve vaší knize?
LL: Já osobně učím tvůrčí psaní, takže se setkávám s dětmi a mládeží se značným kulturním přehledem. Ježíška jsem si jako malá představovala kupodivu abstraktně, jako živoucí kouzlo bez těla. Jak vypadá v knize... to si přečtěte sami.

Co vás při psaní knihy inspirovalo? Čerpali jste například z vašich zážitků nebo nějakých legend, které vám vyprávěli?
LL: Vystudovala jsem kulturní antropologii a knihovnictví, takže jsem měla spoustu zdrojů, k nimž se obracet. V podstatě všechny kultury na světě oslavují přelom roku, konec starého a začátek nového času – a velmi často je toto období spojeno s chaosem, s dočasným zmizením hranic mezi světy, než je znovu obnoven běžný řád. V takové době se může stát ledacos.

Jak jste pracovali s fantazií? Podle čeho jste vytvářeli snové světy?
LL: Práce se snem a sněním byla moje parketa. Opírala jsem se o tradiční pohádky a symboly. Například Tři králové mají rozdělená území – nejstarší je nejmoudřejší a sídlí na obloze; prostřední je nejsilnější a přebývá na zemi; nejmladší je nejbohatší a obývá podzemí.

Hlavními hrdiny jsou dvojčata Petr a Magda, kteří se věčně hašteří. Máte vy sourozence? Jaký máte vztah? Inspirovali vás?
LL: Mám mladší sestru Petru. Jako mladší jsme se samozřejmě škorpily, takže vím, jak to mezi sourozenci chodí. Nicméně peklu bych ji nikdy nevydala, protože by nejspíš byla za chvilku zpátky jako královna démonů. V současnosti spolu často spolupracujeme na literárních projektech, například na povídkách v edici Hry s příběhem (sborníky „Zločin a trest“ a „Ocel a krev“).

S jakými nadpřirozenými a kouzelnými postavami se v knize můžeme setkat, a která se stala při psaní knihy vaší oblíbenou?
LL: Zvláštních bytostí je v knize bezpočet, některé vycházejí z tradičních mýtů, jiné jsou odkazem na moderní literární fantastiku. Mezi moje oblíbené patří lord Maléfi – protože se nevzdá svého přesvědčení a zásad, i když je se svým názorem zcela sám, proti všem, proti samotnému peklu.

Vánoční příběh vznikl na námět manželů Alexandry a Richarda Harušťákových. Jak s nimi probíhala spolupráce?
LL: Paní Alexandra mi připomněla v našich krajích již téměř zaniklou tradici – talíř navíc u štědrovečerního stolu.
MD: Vzhledem k tomu, že jak Alexandra, tak Richard jsou mými společníky ve firmě Alfedus, tak spolupráce probíhala naprosto plynule. Oni přišli s námětem, dokonce i s úvodními stránkami, jak si myslí, že by to mělo začínat. A protože spolupracujeme už poměrně dlouho a známe se, já s nimi konzultuji svoje scénáře, a protože s Lucií Lukačovičovou jsme spolupracovali už dříve na hudebních textech a vždycky jsem si jí jako spisovatelky vážil, tak jsme s Lucií ctili to, že Alexandra a Richard jsou autory námětu, a snažili jsme se jim maximálně naslouchat. Musím říct, že jak to měli mezi sebou prodiskutované a dlouho nad tím tématem přemýšleli, tak prakticky cokoli, co vnesli do průběhu psaní, bylo přínosem. Alexandra se také významně podílela na námětech ilustrací. Já si myslím, že každá knížka by měla mít obálku s originální ilustrací a že by uvnitř měla mít obrázky. S Alexandrou Harušťákovou jsme věnovali hodně času přemýšlení nad obrázky, které nakreslil Jan Dřevíkovský. Nejen, že Alexandra přišla s nápady, jak by obrázky mohly být koncipovány, dokonce je i připomínkovala a myslím si, že naprosto k dobru věci.

vanocni pribeh

A jak se vlastně na knize pracovalo ve dvou? Dokázali jste se vždy dohodnout?
LL: Marek přicházel s podněty a náhledy zvenčí, zatímco já jsem pracovala na samotném textu.
MD: Já myslím, že na tuto otázku už jsem částečně odpověděl. Původně jsme napsali filmový scénář. Já jsem naprosto respektoval názory autorů námětu, což byli Alexandra a Richard Harušťákovi, a Lucie respektovala můj názor, coby scenáristy, protože mám za sebou scénářů už povícero. Já jsem se snažil dát Lucii co největší prostor už při psaní toho scénáře. Knížka potom byla jeho přepisem a domnívám se, že Lucie investovala do jejího napsání obrovské úsilí, takže jsem přepis ze scénáře do knížky prakticky už nemusel nijak korigovat. Tím jazykem jsem naprosto nadšený.


Ještě by mě zajímalo, co ke knize přitáhne dospělé čtenáře? Co je podle vás nejvíce nadchne?
LL: Každý, kdo má sourozence, pozná důvěrně známé problémy. Stejně tak uhlazený padouch Lucien, byrokratizované peklo a elegantní démonky listující módními časopisy pobaví hlavně dospělé.

A když je řeč o těch Vánocích, máte nějakou historku z dětství, která se stala během Vánoc a vy si ji dodnes pamatujete? A bez kterého zvyku si nedovedete představit Vánoce?
LL: Pamatuji si především, jak vděčným dárkem pro mne i sestru byly vždycky knihy. Zalezly jsme s nimi do dětského pokoje a po zbytek večera od nás byl klid. Naší vánoční tradicí vždycky bylo zazvonit na zvonek, jakmile byly pod stromečkem připravené dárky.
MD: Já si určitě pojím s Vánoci nahrávání na kotoučový magnetofon, protože můj táta trval na tom, že každé Vánoce musíme natočit nějakou zdravici na ten „kotoučák“. A proto, že jsem byl tenkrát velký čtenář a měl jsem tehdy ještě dobrou paměť, tak jsem s oblibou nahrával krátké příběhy, které jsem si někde přečetl. Většinou to byly pohádkové příběhy. Teď doufám, že touto knížkou se dostávám do fáze, kdy třeba jednoho dne budu jako otec poslouchat, jak moje dítě nahrává kapitolu z této knížky. Přeju to i jiným rodičům.

Na závěr vás poprosím o větu, která by měla všechny přilákat ke koupi knihy!
LL: Žádná taková není. Pokud se vám Vánoční příběh bude líbit, milí čtenáři, řekněte to dál.


Děkuji za rozhovor!


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

S paní Jarmilou se hezky »pracovalo« i výborně »kamarádilo«

Hlasatelka 200Televize provází náš život víc jak šedesát let. Tato fascinující instituce prošla řadou etap, stále se vyvíjí. Mnohé profese zanikly, nové vznikají. Právě tohoto tématu se dotýká kniha Daniela Růžičky, v které první televizní hlasatelka J...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jiří Mužík: V Austrálii mi šlo dvakrát o život

muzik200Jeden z nejúspěšnějších českých atletů tohoto tisíciletí si v dětství nemusel lámat hlavu s tím, co z něj jednou bude. Jiří Mužík (39) měl vzor ve svém otci, který byl skokanem do dálky s osobním rekordem 775 cm. Když viděl jeho medaile a diplomy, by...


Literatura

Cesta do hlubin ilustrátorovy duše

deniky ondreje sekory 200Ondřej Sekora (1899–1967) pracoval od roku 1921 v Lidových novinách, ale vlivem politických událostí z nich musel pro židovský původ své manželky, se kterou se odmítl rozvést, po dvaceti letech odejit a v letech 1944–19...

Divadlo

Záhada Jablůňkov witch

altČarodějnici, která stojí za ztrácením dětí, nemají jen v Blair. Jedna jí podobná řádí i ve vesnici Jablůňkov. Tu z Blair “jen” mapovali studenti s kamerou v ruce, proti čarodějnici od Jablůňkova byl nasazen detektiv Lupa. Její záhadu rozpl...

Film

Jediné velkoformátové české kino IMAX slaví 10 let promítání Statistiky odhalily překvapení: Avatar nebyl jeho nejnavštěvovanějším filmem

imax200Jediné velkoformátové kino IMAX v České republice slaví kulaté narozeniny. V březnu uplyne 10 let od jeho otevření. Vůbec první veřejná česká projekce na obřím plátně proběhla ve čtvrtek 20. března 2003, zahajovacím filmem provozu kina IMAX