Hana Hindráková přináší další napínavý příběh z exotického prostředí

Hana Hindráková přináší další napínavý příběh z exotického prostředí

Tisk

hindrakova perexSe spisovatelkou Hanou Hindrákovou už jsme na našich stránkách hovořili v září loňského roku. Nyní se znovu setkáváme u příležitosti vydání její další knihy s názvem Dobrovolnice, který se odehrává v Keni. Jak je na tom tato země s dobrovolníky a co vše paní Hindráková chystá na křest? 

 

 

Dobrý den, paní Hindráková, naposledy jsme si povídaly o nové knize Děti nikoho, nyní jde o titul Dobrovolnice. Můžete nám jej ve zkratce popsat? 
Hlavním tématem mojí nové knihy je smysl dobrovolnictví a potom únosy dětí.  Jedna věta z anotace zní: „Jednoho dne procitne v chýši v zakrváceném oblečení a vůbec nic si nepamatuje.“

Jak se popisují takové situace? Používáte pouze vlastní fantazii nebo zkušenosti a zážitky někoho z vašeho okolí?
Naštěstí mám velkou fantazii, takže se mi takové situace popisují dobře. Samozřejmě jsem si musela zjistit, jak funguje ztráta paměti. 

Co považujete za hlavní přednost knihy? Proč by ji měli mít naši čtenáři doma? 
Hlavní předností knihy je napínavý příběh z exotického prostředí. 

hindrakova obalka

Co je hlavním poselstvím, které chcete knihou sdělit? Nemáte strach, že čtenáře tento příběh vyděsí místo toho, aby je motivoval? 
Byla bych ráda, kdyby si lidé po přečtení knihy uvědomili, jaká pomoc má smysl. Aneb jak říká jedno přísloví: Lepší než lidem rybu dát, je naučit je ryby chystat. Když jim dáte rybu, nasytíte je na jeden den, ale když je naučíte ryby chytat, nasytíte je na celý život. Věřím, že příběh bude čtenáře spíše motivovat než odrazovat. 

Děj se opět odehrává v Keni, dokáže tato země pořád přinášet něco nového? Nemůže už čtenáře nudit? 
Napsala jsem tři africké romány a každý je úplně jiný, takže se čtenář určitě nudit nebude. Do budoucna zvažuji i jiná témata, protože každé téma se jednou vypíše a já bych chtěla, aby to čtenáře stále bavilo. 

Nicméně, Keňu znáte dobře, jaké jsou tedy oblasti, ve kterých je potřeba nejvíce pomoci? Jak je to celkově s dobrovolníky a Keňou? 
Podle mého názoru jsou pro Keňu nejlepší projekty, které se soustřeďují na tvorbu pracovních míst (vzhledem k tamní vysoké nezaměstnanosti) např. mikrokredity. Naše organizace průběžně hledá nové dobrovolníky. Zájemci mohou napsat na email Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript a přijít na naši informační schůzku. 

hindrakova 1

Slavnostní křest knihy proběhne 3. února v Kafé Afrika a pokřtí ji Tereza Kostková a herec Petr Kostka. Proč zrovna oni dva? 
Jedná se o mé oblíbené herce a mají kladný vztah k Africe. Když jsem Tereze Kostkové zavolala, byla velmi milá, hned se pro to nadchla a i přes velké pracovní vytížení si udělala čas. Stejně tak Petr Kostka. Moc si toho vážím. 

Máte na křest připraveno něco speciálního? Proč by jej měli vaši podporovatelé navštívit? 
Určitě. Tentokrát připravuji výuku afrických tanců a po křtu bude následovat taneční party na africkou hudbu. Během křtu bude také možnost zakoupit si šperky, které vyráběly ženy z nairobských chudinských čtvrtí. 

V zářijovém rozhovoru jste na otázku překladu vašich děl do angličtiny řekla, že stále čekáte na lepší nabídku. Našla se už? Můžete něco prozradit? 
Děti nikoho v angličtině nyní zastupuje literární agentura Markéty Dočekalové Mám talent a zatím od ní nemám žádné novinky. 

hindrakova 2

Máte už teď jasno, kdy vyjde vaše další kniha Lovci lebek? Pracujete také na další knize Očarovaná. O čem bude ona? Navíc mi to mi značí velké tempo, stíháte i odpočívat? 
Prozatím nevím, kdy vyjde moje další kniha. Jak na Lovcích lebek, tak na Očarované, je ještě spousta práce. Než se do toho pustím, budu chvíli odpočívat po náročném podzimu, který jsem strávila nad úpravami knihy Dobrovolnice. Očarovaná se bude odehrávat v Keni a v Zambii a hlavním tématem bude čarodějnictví. 

Na závěr se zeptám, dala jste si do roku 2014 nějaké předsevzetí? Jaké? 
Předsevzetí si nedávám už cca 15 let. Ale mám takové celoživotní motto - být šťastná. 

Děkuji za rozhovor! 

Zdroj foto: archiv Hany Hindrákové


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s kapelou Mennu

200 mennuHudobnú skupinu Mennu založil pred štyrmi rokmi spevák, gitarista, skladateľ a textár Miloš Igaz so svojimi priateľmi. Jeho priatelia chceli zmeniť svoj spôsob života, prísť na nové myšlienky a zabudnúť na horké chvíle v živote. Smrť ich manželie...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Písně jsou venku, mám místo na nové!

jonasova 200Adélka Jonášová je skvělá holka a složila písničku pro mého hyperaktivního psa Jonáše. Má novou desku a pěje ve třech s mámou Pavlínou Jíšovou a partnerem Reném Součkem, autorem frýdecko-místecké hymny Fajne-Mjesto.

...

Literatura

Prostě na mě zapomněli

proc200Tak tohle bych nechtěla nikdy zažít – aby na mě moji blízcí zapomněli. Aby na mě vůbec někdo zapomněl. Není snad nic smutnějšího, než když člověk zůstane sám až do svých posledních dnů a nakonec sám odejde a vlastně nikomu neschází. Takhle to přesně bylo ...

Divadlo

Apostrof: Ženský úsměv

altPraha má za sebou již čtrnáctý ročník divadelního festivalu nezávislé a amatérské tvorby Apostrof. V Divadle Na zábradlí a v experimentálních prostorech NoD se odehrálo ve čtyřech dnech celkem devět představení. Objevily se soubory z mnoh...

Film

PAS DO HOLLYWOODU


pas do hollywoodu 200Není rozhovor jako rozhovor. Většinou vycházejí takové, které se jen koří věhlasu zpovídaného a šíří jej dál, vlastně můžeme uvažovat o oboustranně výhodné symbióze. Přesně takové texty nalezneme třeba v knížce nadutě naz...