Exkluzivní rozhovor s Káčou Černou, talentovanou stvořitelkou Feny Art!

Exkluzivní rozhovor s Káčou Černou, talentovanou stvořitelkou Feny Art!

Tisk

bodypaint perexTato sympatická třiadvacetiletá Plzeňačka se dosud věnovala především kresbám a malbám portrétů. Ovšem to nebylo zdaleka to jediné, čemu se tato umělkyně upsala. Její značka se otiskla i do látky. Kus Feny Artu si tedy člověk nemusí jen pověsit na zeď, může se do něj i obléct. Tyto dvě umělecké činnosti doplňuje další, na své si totiž přijdou i spřízněnci šperků. Alespoň až doposud tomu tak bylo. 

 

 

Prokreslit se k inkoustu? Jde to!
V současné době došlo k proměnám nabízeného zboží, které asi především docení nadšenci inkoustového bodypaintingu. Prioritní tvorbou je pro Káču tetování, které vychází ze dvou zdrojů – z představ jejích klientů a vlastních návrhů v podobě kreseb či maleb. Její umělecká činnost jistě pramení z talentu, který uplatnila při studiu na uměleckoprůmyslové škole, konkrétně v oboru „Užitá malba“. Tolik o představě jejích schopností, nyní přejdeme k jednotlivým otázkám.

bodypaint 13

Jaký příběh se skrývá pod tvým pracovním názvem FENY ART? Při jaké příležitosti jsi k němu přišla?
Inu, to bylo tak, hraju v kapele s pěti chlapama a ti mi kdysi (už ani nevím, jak to vlastně vzniklo) vymysleli přezdívku „Fena“! (že by proto, že jsem v kapele jediná zástupkyně křehkého pohlaví?) Když jsem se před pár lety rozhodla, že rozjedu svou tvorbu, Feny Art byla jasná volba.    

Tvá díla působí perfekcionistickým dojmem s vnímavým citem pro detaily. Jak jsi se dostala ke kresbě portrétů a jak dlouho se jí už věnuješ?
Portrétování jsem se začala ve větší míře věnovat tak před 2 roky. V podstatě mě portréty bavily a fascinovaly už od malička. Podobizna jednoho člověka se dá udělat tisíci způsoby a pokaždé bude jiný. 

Proč sis zvolila právě kroužkovaný styl kresby?
Na tuto techniku jsem přišla náhodou, zrovna jsem neměla náladu na kreslení a musela jsem během pár hodin nakreslit portrét. A jak už to tak bývá, když vás něco nebaví, většinou vám to ani nejde. No a jak jsem se u toho vztekala, čmárala jsem jen tak. Pak mi došlo, že celá kresba by mohla být utvořena jen z kruhovitých čmáranců. Nazvala jsem to „Kroužkovanou kresbou“. Dosud jsem podobné obrazy neviděla.

Jaký materiál je nezbytnou součástí tvé tvorby?
Používám všechny možné výtvarné techniky a ty mezi sebou ještě kombinuji, takže vyjmenovat materiály by bylo asi nadlouho. Podobně je to i se specifikací odhadu, jak dlouho trvá takový portrét nakreslit. Záleží zkrátka na konkrétní technice… 

bodypaint 9

Kolik jsi vykroužkovala tváří, ať už těch zvířecích nebo lidských?
Nepočítám to. Ale troufnu si odhadnout tak 200?           

Akvarelové malby jsou překrásné, každá z nich má v sobě jiskru. Co jim dodává na autentičnosti, kde a jakým způsobem se necháváš inspirovat?
Děkuji. Většinou mě inspiruje samotná tvář. Kdybych si měla vybrat, ke kterému stylu portrétu bych se přikláněla spíš, jestli ke zmíněnému barevnému akvarelu nebo stylu „kroužkování“, bylo by to tak nějak vyrovnané; baví mě oboje.

bodypaint 10

Mezi další produkty, které si můžeme u Feny Art pořídit, patří pohlednice. Jaké materiály byly používány na jejich výrobu? Podle čeho vybíráš návrhy na přední stranu?
Jsou to v podstatě tisknuté reprodukce mých obrazů na papíře s vysokou gramáží. Dnes už jsou ale spíše minulostí. Nemám na ně už tolik času, kvůli tetování.     

A tím se dostáváme k tomu, co by se ve tvém sortimentu dalo považovat za novinku; a tou je zmíněné tetování. Jak probíhá jeho výroba a domluva se zákazníkem? 
Zákazník má většinou alespoň nějakou představu o motivu, který chce. Takže mi vysvětlí svou představu, dá mi indicie. Já potom vytvořím návrh, se kterým se dá pracovat a předělávat, tak aby byl klient spokojený. Pak člověk přijde v domluveném termínu a mučení může začít. Každé tetování ode mě je originál, vytetuji ho pouze jednou, jednomu člověku. 

bodypaint 5

Máš stanovený ceník? V jakých částkách se přibližně pohybuje cena za tvou práci?
Cena se odvíjí od složitosti, velikosti a barevnosti motivu.       

Na který ze svých dosavadních produktů jsi nejvíce pyšná? Proč právě na tento?
Nejvíce mě naplňuje tetování. Je to něco, co si s sebou lidé ponesou celý život a já můžu být ta, co to vytvoří, což je úžasný pocit.       

Ti, kteří budou mít zájem, tě mohou zastihnout na Fler.cz. Je nějaké další místo kromě virtuálního obchodu, kam by mohli případní zájemci zavítat?
Nejaktuálnější informace najdete na mém facebooku www.facebook.com/fenyart. Dále mám webové stránky www.fenyart.webnode.cz. Mé tetovací studio se nachází v Plzni.    

bodypaint 14

Na čem pracuješ s největší oblibou?
Překvapivě je to tetování. Portréty.    

Je v sortimentu tvých výtvorů produkt, během jehož výroby se doslova zapotíš? Pokud ano, o co se jedná a co je toho příčinou?
Opět tetování. Při něm jsem v jedné poloze i čtyři hodiny, většinou v předklonu. Takže nic moc příjemného a záda to odnášejí.

Před námi je poslední otázka; na čem nyní pracuješ?
Momentálně mě čeká pár desítek návrhů na tetování.     

bodypaint 1

Zdroj ilustračních obrázků:

www.facebook.com/fenyart

www.fenyart.webnode.cz



 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s výherkyní naší literární soutěže Povídky z lesa

LesPaní Jana Mlejnková (45) nás poctila vtipnou povídkou s názvem Ledka nebo cigaretka, kterou jsme vyhodnotili jako vítěznou. O tom, že paní Jana jen srší humorem, nelze pochybovat. Přečtěte si rozhovor, ve kterém objasňuje, jak k tomu,...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

„Češi jsou masožravci, kterým ale není jedno, co konzumují,“ říká Petra Plánková z pražské školy vaření Chefparade

skola vareni perexUmíte vařit? Pokud patříte mezi ty ne šťastlivce, kteří (stejně jako já) dokážou připálit i čaj, určitě si přečtěte následující rozhovor s Petrou Plánkovou, marketingovou ředitelkou školy vaření Chefparade. Dozvíte se ...


Literatura

Životní terno aneb život za život

zivotni-terno 200Připravte si kapesníčky, je zde další dílo od Fredrika Backmana. Tentokrát krátký příběh nazvaný Životní terno.

 

...

Divadlo

Olomoucká muzikálová Dolly má kouzlo, osobitost a řadu překvapivých momentů

dolly200Hello, Dolly! je jeden z nejpopulárnějších broadwayských muzikálů, jehož děj se točí kolem šarmantní a podnikavé vdovy Leviové. Jak známo, živí se jako dohazovačka a dokáže téměř cokoliv - i podmanit si srdce nedostupného muže. A ačkoliv má muzikál plejá...

Film

Vlčí jáma - mistrné zpracování milostného trojúhelníku

altVlčí Jáma je psychologické drama podle stejnojmenné knihy. Osiřelá dívka Jana začíná nový život v domě starosty a jeho starší manželky, kteří se sirotka ujali. Jana je jemná, slušně vychovaná a poddajná dívka, která se zcela podřizuje svým nový...