Fotoateliér Seidel předznamenal Svátek matek

Fotoateliér Seidel předznamenal Svátek matek

Tisk

atelier perexČeskokrumlovské Museum Fotoateliér Seidel v dubnu pravidelně pořádá akci nazvanou „První dáma = máma“, která předznamenává květnový Svátek matek. Snímky z tohoto tradičního fotografování bývají oblíbeným dárkem právě k Svátku matek.

 

O rodinné fotografování proto bývá velký zájem; přicházejí nejen rodiče s dětmi, ale i další příbuzní; častými návštěvníky ateliéru jsou také domácí zvířata. Pravidelně se také koná soutěž o nejstylovější fotografie v dobovém kostýmu. Historické oděvy a doplňky si mohou zájemci v ateliéru půjčit, anebo si vzít vlastní oblečení.

atelier1

První písemná zmínka o provozování živnosti fotografické na místě dnešního Musea Fotoateliér Seidel je z roku 1884, kdy Gotthard Zimmer začal vést první knihu zakázek (Findbücher). V témže roce si postavil zděný obytný dům, který navazoval na dřevěný přízemní ateliér. Sbírka muzea je složena ze dvou nemovitostí se statutem nemovité kulturní památky.

atelier3

Dále sem patří soubor fotografické techniky z konce 19. a první poloviny 20. století. Ve sbírkách jsou ateliérové fotoaparáty, cestovní fotoaparáty, stativy a příslušenství, ale také vybavení fotokomor a množství drobných předmětů potřebných pro práci fotografa a fotografického ateliéru. Část fotografické techniky byla v letech 2006 až 2008 restaurována. Ostatní materiál čeká na odbornou práci v depozitáři muzea. Restaurovaná technika je plně funkční a z velké části je přístupná veřejnosti v expozici muzea. Část předmětů se zachovala v podobě nefunkčních a nekompletních částí. Ve zpracování sbírky techniky pokračují pracovníci muzea. Sbírka je doplňována nákupy srovnávacího materiálu – především technikou, kterou Seidlové používali, která se však nezachovala fotografickými díly, které mají vztah k tvorbě ateliéru.

atelier2

Josef Seidel a jeho syn František byli oblíbenými vydavateli pohlednic. Ve Fotoateliéru Seidel vzniklo několik desítek nabídkových alb s pečlivě popsanými pohlednicemi. Fotografie v albech jsou často jediným dokladem o práci fotografů. Alba jsou uložena v depozitáři a byla kompletně digitalizována. Archív negativů zejména ateliérové tvorby tvoří odhadem 80 000 – 100 000 negativů na různých podložkách a v různých velikostech. Všechen negativní materiál je uložen v klimatizovaném depozitáři. Museum Fotoateliér Seidel se nachází v pěší zóně v historickém centru Českého Krumlova.

Museum Fotoateliér Seidel
Linecká 272
381 01 Český Krumlov

Ctibor Čejpa, podle podkladů města Český Krumlov a Muzea Fotoateliér Seidel, ilustrační foto Fotoateliér Seidel.

www.seidel.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Krádeže času Jany Eichler-Ruské

chimeara jana perexMnozí umělci touží zachytit prchavé okamžiky krásna a uchovat je natrvalo. Patří mezi ně i severočeská výtvarnice Jana Eichler-Ruská, tvořící pod značkou Chimeara. Lze uchopit přelud a přetavit jej do hmatatelné podoby? Je možn...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Tvorba Karla Gotta mě přivedla k hudbě jako takové, říká zpěvák Josef Bouda

Gott revival 200Už devět let vystupuje v Česku i na Slovensku hudební formace Karel Gott revival Morava, jejímž frontmanem je Josef Bouda, jemuž nechybí znělý hlas, šarm a charizma. Po řadě koncertů v tuzemsku a na Slovensku čeká kapelu, která má základn...


Literatura

Jak získat vysněnou realitu pomocí metody dvou bodů

WOW 200Každý z nás o něčem sní, ale ne každý pak svůj sen uskuteční. Někteří skeptici dokonce tvrdí, že splněná přání jsou ve skutečnosti naší zhoubou. Něco na tom tvrzení může být samozřejmě pravdivé. Ale přiznejme si: ulehčit si cestu ke splnění svých snů, to b...

Divadlo

Jubilejní 10. ročník festivalu Dokořán ukáže mnoho tváří hudebního divadla

dokoran 200Vážení příznivci hudebního divadla, festival Dokořán pro hudební divadlo se již stal tradiční divadelní třešinkou na závěr sezóny a také letos před vás předestře rozmanitou paletu pozoruhodných uměleckých počinů a nabídne vám odborně s pečlivostí vo...

Film

FILMOVÉ BRNO

filmove brno 200Do dějin kinematografie nespadá jen filmová tvorba samotná, ale vše, co s ní souvisí – včetně společenských a politických kontextů, včetně toho, jakým způsobem se dostávala k publiku, jak jím byla vnímána, jaký byl o ni zájem. Například p...