Ozvěny ze Světa knihy/ edice ČT

Ozvěny ze Světa knihy/ edice ČT

Tisk

CT Krysaci oceneni perex20. mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha 2014 je sice již minulostí, ale protože zde zástupci redakce Kultury21 objevili spoustu novinek a skvělých knižních titulů a navíc se potkali s kolegy různých nakladatelství, se kterými K21 spolupracuje, požádali jsme některé z nich o krátký rozhovor. Základní otázka zněla vždy víceméně stejně – co je zde, na veletrhu, vaším největším hitem, co návštěvníci nejvíce kupují a co z vaší produkce našim čtenářům doporučujete…

 

U stánku České televize jsme vyzpovídali paní Mgr. Jitku Saturkovou a zeptali jsme se jaké je aktuální dění ve vydavatelství ČT a co se nejvíce nabízí, prodává, o co je největší zájem?
Dvě třetiny produkce z edice ČT tvoří dětské knížky. Ty jsou také u čtenářů nejvíce ceněné a nejúspěšnější. I tady na veletrhu se nám to ukazuje, protože neprodávanější knihou jsou Krysáci, chaloupka na vršku. Včera jsme za knížku Krysáci jsou zase spolu obdrželi cenu Český bestseller v kategorii literatury pro děti a pro mládež. Z dětských titulů bych určitě ještě doporučila Bílou paní na hlídání, Bertu a ufo.

CT Krysaci oceneni

 (Zdroj foto: www.ceskatelevize.cz/vse-o-ct/edice-ct/aktuality/?id=575

CT kolazDeti

Ale nesmíme samozřejmě zapomínat ani na dospělé čtenáře. Velice oblíbený je Aleš Cibulka od kterého tady budeme mít knihu Černobílé idoly 3. A protože hlavním tématem veletrhu je fantasy, tak si na své přijdou i milovníci záhad. Naším hostem zde totiž bude Arnošt Vašíček se svou knihou Zajatci ďáblova chřtánu.

CT kolazDospeli
Ještě bych velmi ráda upozornila na významný televizní a literární počin. V televizní podobě se jedná o cyklus České století, ke kterému nyní ve spolupráci s Mladou frontou vydáváme cyklus komiksů Češi. Představíme zde knihu Češi 1952, Jak Gottwald zavraždil Slánského, což je opravdu ojedinělá kniha i po výtvarné stránce a my jsme velmi zvědaví, jak na ni budou čtenáři reagovat, protože Cyklus České století byl přijímám velmi dobře a také velice oceňován. Takže se už moc těšíme.

Mohla byste se, prosím, ještě zmínit o Vaření podle herbáře?
Ptáte se úplně správně, protože právě nám skončila v předváděcím prostoru akce Vaříme s knihou, kde jsme měli Kateřinu Winterovou, která tak předváděla právě to, co popisuje ve své knížce Vaříme podle herbáře. Vysvětlovala všechno možné a radila přítomnému publiku, které se nejvíce zajímalo o to, jak se v období nepříznivého počasí posílí imunita.

CT varimeHerbar
Knížka Vaříme podle herbáře patří rovněž mezi velmi úspěšné tituly, my jsme ji vydali teprve na začátku března, ale zdá se, že jsme to udělali naprosto správně, protože začalo jaro a všichni, kteří chceme žít zdravěji, pěstujeme bylinky a zasadíme si jich alespoň pár do nějakého truhlíku. A pak je zkoušíme používat podlé této knížky. Dotazy návštěvníků nás velmi těší, protože to znamená, že je to baví, že mají zájem.

Děkujeme!


Audio verze rozhovoru:


www.ceskatelevize.cz
www.ceskatelevize.cz/vse-o-ct/edice-ct/

svetk2

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Moji nejbližší jsou pro mě na každé premiéře velmi důležití, říká herečka Veronika Bajerová

veronika200V poslední době se s ní setkává především publikum Městského divadla Mladá Boleslav, jehož je Veronika Bajerová členkou. Její herecký talent obsáhne psychologicky propracované temperamentní a rázné ženské typy i postavy komediálního či muzikálového...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Bez vášně je život šedý a nudný

Martina Adamcová - Tina Adams - foto Dorota BylicaPřiznává, že patří k těm šťastlivcům, kteří vždy věděli, co chtějí v životě dělat a nakonec se jí to podařilo a dokázala se prosadit i v dalek...


Literatura

Děsivý pojem „Sonderbehandlung“

zvlastni zachazeni 200Je to už sedmdesát let od osvobození koncentračního tábora Osvětim. Dlouhá doba na to, abychom o životě za ostnatými dráty věděli mnohé. Opak se ale zdá býti pravdou. Pojďte se seznámit s těmi, kteří přežili běsnění druhé sv...

Divadlo

Hurvínek v neděli 2.5. 2021 oslaví neuvěřitelné 95. narozeniny

hurvinek 20095 je úctyhodný věk. Takového věku se obvykle dožívají pouze senioři! A Hurvínek je malý kluk. O to jsou narozeniny cennější. Mánička, která letos oslavila jednadevadesát tvrdí, že to nejsou kulatiny a že se to slavit nemusí, ale kdo by řeči ta...

Film

Dvě slova jako klíč

Dvě slova jako klíč - PLAKÁTVolné pokračování diváckého hitu Úsměvy smutných mužů, v režii Dana Svátka, podle knihy Josefa Formánka, s Davidem Švehlíkem a Ivanem Fraňkem v hlavních rolích. Film Dvě slova...