Pavel Tesař:"Všichni aktéři Henry Lee Festu od muzikantů po barmany musí rezonovat s duchem festivalu.“

Pavel Tesař:"Všichni aktéři Henry Lee Festu od muzikantů po barmany musí rezonovat s duchem festivalu.“

Tisk

hlf perexBrněnský unikátní festival Henry Lee Fest se letos bude konat 27. září ve Zbrojovce. Hlavní hvězdou je Australan Mick Harvey a berlínští The Ministry Of Wolves, ale těšit se můžete na spoustu dalších. My jsme se spoustu zajímavých informací o festivalu dozvěděli od jeho organizátora pana Pavla Tesaře.


Pane Tesaři, zdravím vás a zeptám se na úvod, jaký je to pocit chystat druhý ročník festivalu Henry Lee Fest? Kdy jste se rozhodl pro další ročník a kdy jste začal s přípravami?
Je to dobrý pocit, protože to je nekomerční akce dělaná z čisté lásky k hudbě a bez kompromisů i bez ohledu na ekonomický výsledek. Čisté nadšení je velká radost, stejně tak určitá naivita, která k nadšení patří.

Je něco, co vás minulý ročník naučil? Nějaká negativní nebo i pozitivní zkušenost, která vás letos posunula dál?
Loňský ročník byl tak skvělý, že na něj vzpomínáme dodnes, takže máme o to více energie. Obohatili jsme festival o velké jméno ze zahraničí – o Australana Micka Harveye, který je ikonou světové alternativní scény od 80. let kdy mnoho let vystupoval v kapele Nicka Cavea.

Co je pro vás obecně při pořádání a zařizování takové akce nejdůležitější? Máte nějakou věc, na kterou si dáváte obzvlášť pozor?
U Henry Lee Festu máme cíl, aby vše bylo kvalitní a v duchu Henry Lee Festu, to znamená, že i kdyby přišel nějaký nápojový sponzor a nabídnul nám velký sponzoring tak jej třeba nevezmeme – zejména v případě nějakého europiva. Takže na barech budou jen dobré věci, dobré pivo, nejlepší víno, jídlo od bio dodavatelů a bar s kvalitní kávou a čajem a doprovodnou projekcí. Podobná je i dramaturgie – vše v podobném duchu a s vysokou kvalitou. Kdyby zavolal třeba Kryštof, že tam chce hrát zadarmo tak jej zdvořile odmítneme – nám nejde o davy lidí, o komerční a mediální úspěch. Řekneme „ milý Kryštofe jeď raději na Votvírák nebo Sázavafest , ale tohle je festival jdoucí proti módním trendům a mainstreamu“. Svým způsobem bojujeme proti multikulturním festivalům, kde každá kapela je jiný styl, publikum je zmatený dav ovcí a pořadateli jde jen o maximální návštěvnost – vzniká tak bezduchý komerční nesmysl.

A je něco, na co si sice dáváte pozor, ale zároveň na to pořád musíte myslet a jste kvůli tomu nervózní?
Dáváme pozor na detaily, například i personál na barech musí být caveovsky laděn, všichni aktéři Henry Lee Festu od muzikantů po barmany musí rezonovat s duchem festivalu. Snad se to povede tak jako loni… snažíme se.

Letošní ročník se koná o dva týdny později než ten loňský. Má to nějaký speciální důvod?
Loni jsme si všimli, že lidé se vracejí z dovolených a studenti přijíždějí až koncem září, tak jsme termín posunuli.hlf 1

Měl jste už nějakou představu, koho budete chtít pozvat nebo se to vše vyvíjelo až časem?
Určitě sním o Sonic Youth, kdyby se dali dohromady, a pokud se nesejdou tak o Kim Gordon, jejich frontmance.Další sen je PJ Harvey.

Jednou z hlavních hvězd je Australan Mick Harvey, který léta spolupracoval právě s Nickem Cavem, který nepřímo dal festivalu jméno. Je to pro vás velká pocta? Jak se vám s ním jednalo?
Jednalo se s ním dobře, je skromný a telefonujeme si každých 14 dní.

Povězte nám o dalších hvězdách, která pro vás nejvíce znamená a opravdu se na ni těšíte?
Velká legenda je Vladimír Mišík a E.T.C., úžasný je Chadimův MCH Band i The Prostitutes, já mám rád i My Dead Cat – dravou postpunkovou kapelu z Brna… S Mickem Harveyem přijede temná kapela Ministry Of Wolves ve které hraje Alexander Hacke z Einstürzende Neubauten.

Bylo domlouvání s interprety vždy jednoduché? Je například někdo, kdo měl nějaké výjimečné požadavky?
Vše bylo jednoduché, jsou to kapely z undergroundu, čili „skromňáci“.hlf 2

Vy ostatně máte s účinkujícími jistě velké zkušenosti už díky klubu Mersey, který oslavil 20 let existence. Máte v paměti nějakého speciálního hosta, který si hodně „vymýšlel“?
Problémy byly s DJs, zejména některými českými. Také vzpomínám jak někteří DJs z ciziny museli létat soukromým letadlem a diktovali jakým typem letadla a tak. V této sféře se již nepohybujeme, naštěstí…

Řekněte nám ještě něco o doprovodném programu, co vše bude připraveno?
Budou dvě podia, na druhém budou po skončení hlavního programu hrát DJs Steve Morell z Berlína a členové kapely Sunshine s programem Bounce Bounce… dále chystáme kavárnu s projekcí slavných kapel jako Joy Division, Sonic Youth atp….

A jak to letos bude s občerstvením? Na co se mohou návštěvníci těšit?
Budeme mít vynikající pivo Rychtář, výborné víno od firmy Vinium, jídlo od Vegalite a od Jiného Cateringu atp….

Na závěr vás poprosím, abyste na Henry Lee fest nalákal ty, kteří ještě váhají.
Nenechte si ujít zejména koncert Micka Harveye – zakládajícího člena The Bad Seeds !!!

Děkuji za rozhovor!


Zdroj foto č.2: Wikipedia

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Žila jsem v maringotce a objevovala svoje ženství

mensesBlogerka Veronika Lančaričová napsala knihu Ženství jako dar, která pojednává o menstruaci a o dalších ryze ženských záležitostech. Říká, že žena za celý svůj život promenstruuje celých šest let, které by si rozhodně měla užít, ne je protrpět.

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jitka Ludvíková: „Nejsem sériový vrah, jsem jen spisovatelka. Asi si to budu muset nechat napsat na schránku.“

jitka ludvikova 200Jitka Ludvíková se narodila v roce 1981 v Jindřichově Hradci. Vystudovala Právnickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni. Šeď právnického života si zpestřuje psaním knížek, které jsou plné laskavého humoru, jenž přináší čten...


Literatura

Tajemná komnata byla znovu otevřena

HP2 perPodruhé se společně s Harrym a jeho přáteli ocitáme za branami bradavického hradu. I tentokrát v novém kabátku, který má na svědomí Jonny Duddle spolu s nakladatelstvím Albatros Media. Harry má za sebou nejhorší narozeniny svého života, a aby toho neby...

Divadlo

Slávek Novák aneb Příběh opravdového herce

Slavek Novak perexCo uděláte, když narazíte skutečný příběh o skutečném umělci, který hrával hlavní role v Národním a zároveň sváděl ženy pod taktovkou STB, aby je režim mohl vydírat? Jste-li dramatikem, pravděpodobně napíšete hru. Jste-li vtipným a...

Film

Film JEDNA NOC, otevírající téma sexu po internetu, představuje trailer

jedna noc 200„A co byste pro lásku udělali vy?“ ptá se podtitul nového filmu režiséra Davida Laňky JEDNA NOC. Vypráví příběh jedné osudové lásky, která právě v tuhle chvíli musí dokázat, že obstojí. V hlavních rolích filmu zabývajícího se tématem sexuálních ...