Inspirujte se a naučte se plést z papíru

Inspirujte se a naučte se plést z papíru

Tisk

pleteni 200K rozhovoru jsme tentokrát nepřizvali žádnou celebritu, ale jednu moc šikovnou paní z Dubu nad Moravou, Janu Metlíkovou. Jejím koníčkem je pletení z papíru a my jsme se mu podívali na zoubek. Co vše je potřeba, jak výroba probíhá a s jakými výzvami se paní Metlíková setkala?



Paní Metlíková, mezi vaše koníčky patří pletení z papíru. Můžete nám popsat proces výroby? Co je první?

Mám ráda ruční práce a pletení z papíru je tou největší zálibou, to mě doslova „postihlo“. Začínala jsem plést z reklamních letáků, které jsem si nejdříve nastříhala na proužky v délce asi 50 cm, na špejli stočila do ruličky a zalepila. Po upletení jsem výrobek natřela barvou a dozdobila.

Po čase mně však začala vadit písmenka na upletených věcech, ta zatřít barvou nikdy nešla, proto jsem si začala kupovat bílé pokladní pásky, které nastříhám, na špejli stočím do ruličky a když nechci výrobek bílý, tak ruličky namořím podle barvy, kterou potřebuji a nechám uschnout. V létě se ruličky suší dobře, na sluníčku jsou suché během dne, v zimě musím sušit po radiátorech a po částech. Po upletení musím výrobek „vyztužit“ lepidlem a potom ještě 2x nalakovat, aby byl použitelný.

Jako moc důležité je mít promyšleno, co budete vyrábět? Děláte si i kreslené návrhy? A jak moc se pak představa liší od výsledku?

Když vím, co budu plést, nachystám si materiál a udělám si takovou představu, jak by výrobek asi měl vypadat. Kreslený návrh si nedělám, většinou se myšlenka, jak by to asi mělo vypadat, tak nějak zrodí sama. Nebo když pletu žábu, vím asi, jak vypadá. Stejně tak i žirafa. Tvar pletení tomu uzpůsobím. Ošatky, košíky, misky, ty pletu na formě a volím si zase velikost a tvar, který potřebuji. Někdy jsem sama překvapená, že se mně podařilo vytvarovat vše, jak chci, někdy se nedaří a je to boj.

pleteni kosicky

Pochlubte se nějakým unikátem, který jste vyráběla. A co bylo například největší?

Největší radost jsem měla z kočáru pro panenky, byl krásný, růžový, nazdobený krajkou. A z bílé misky labuť, která asi dala nejvíc práce, ale stála za to - sedí u mě doma na staré truhle.

Největší, co jsem pletla, byla asi metrová žirafa nebo vodní mlýn, ten mám nachystaný pro sebe na zahradu a v plánu mám ještě sobě, také na zahradu, uplést studnu s kbelíkem, plánů mám moc a moc.

Jak dlouho trvá, než upletete například obal na květináč? Musíte se někdy do pletení i nutit?

Menší květináč mám upletený během hodiny, záleží na tvaru a vzoru, taky na střídání vzorků.
Do pletení se přemlouvat nemusím, ono to jde, tak nějak, pořád samo.

pleteni kvetinace

Z jakého papíru vyrábíte vaše krásné věci? A jaký další materiál k tomu potřebujete? Kde vše sháníte a v jakém množství obvykle nakupujete?

Z papíru jde prakticky uplést všechno. Materiál nakupuji většinou na netu v nějakém obchůdku pro motalinky, barvy, laky v obchodě „Barvy – laky" a různé ozdůbky v galanterii, v obchůdku pro tvořivé lidičky.

Řekněte mi ještě, v jakých řádech se pohybují ceny za výrobky? A kolik jich vy sama máte doma?

Protože pletu a pletu, potřebuji korunky na materiál, tak své výrobky nabízím za cenu materiálu, ceny jsou podle velikosti a spotřeby materiálu, od 50,- Kč.

Doma mám na orchideje vyrobené květináče ve stejné barvě, dveřní věnce na výměnu podle ročního období, vánoční i velikonoční zdobení, misky, andílky, stromečky, zvonky.

pleteni kocarek

Na závěr vás poprosím o kontakt, kdyby naši čtenáři chtěli od vás nějaký krásný košíček, tác nebo něco podobného.

Jana Metlíková
Olomoucká 250
78375 Dub nad Moravou
tel.: 731572328, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Zdroj foto: Jana Metlíková


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Spevák zo novomestskej skupiny Genuine Jacks Juraj Ondrejka

GenJ perex„Najlepšie sa nám hra doma. Máme tam svojich skalných poslucháčov, ktorí chodia na naše koncerty úplne od začiatku. Nemôžeme sa sťažovať ani na Bratislavu. Ľudia sú tu tiež úplne super,“ aj to sú slová

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Mým cílem v tanci je práce s emocemi

Seidlerova 200Nicole Seidlerová se tanci věnuje již od svých raných let. Ve stejné době, kdy byla přijata na AMU, začala v Praze vyučovat lekce moderního a klasického tance. Zazářila v muzikále „Addamsova rodina“, v českých videoklipech a spolu s tím se pr...


Literatura

Nenechte se zaskočit Divným počasím Joe Hilla!

divne pocasi 200V březnu vydalo nakladatelství Beta povídkovou knihu mladého amerického autora Joea Hilla, který svého otce Stephena Kinga nezapře, ba co víc- pořádně mu šlape na paty!

 

...

Divadlo

Zlín kráčí Za kulturou krok za krokem

krok 200Za kulturou krok za krokem je název unikátní losovací akce, která sdružuje podnikatele s podobným zájmem a hlavně dělá radost. Firmy si navzájem přeposílají své klienty a dělají radost těm stávajícím. My vám v tomto článku představíme, co nabízí Městsk...

Film

Lego příběh

leg 200Lego příběh (2014) je už podle názvu takový reklamní tahák, který určitě obohatí nejednu domácnost novými stavebnicemi. Narozdíl od počítačových her, které na tohle téma vychází, je však film tak chytře udělaný, že se tvůrcům vyplatí mož...