Therion: “Jako vždy bude velkým potěšením u vás hrát”

Therion: “Jako vždy bude velkým potěšením u vás hrát”

Tisk

therion 200Tento vzkaz nám předává Christofer Johnsson ze švédské metalové skupiny Therion. Ta je headlinerem festivalu Made of Metal, který se koná 15. až 17. srpna v Hodoníně. Přivezou si novou zpěvačku Sandru Laureano a vy se o ní nyní můžete dozvědět více.



Jste hlavní hvězdou festivalu Made Of Metal. Jak to vnímáte?

Pro nás není moc rozdíl, jestli jsme hlavní hvězdou, nebo ne. Samozřejmě je zábava být hlavní hvězdou, ale taky je zábava hrát, když je hlavní hvězdou větší kapela, abyste měli možnost hrát před lidmi, kteří třeba vaši kapelu neznají (pokusit se získat nové fanoušky).

Co hraní v České republice? Jací jsou podle vás naši fanoušci?

Vždycky je to zážitek, tady hrát. Velmi vřelí a oddaní fanoušci.

Těšíte se do Hodonína? Plánujete tu zůstat delší dobu a něco navštívit?

O tom městě toho moc nevím. Ale nemáme čas tu pobýt, musíme se vrátit a začít pracovat na jiných věcech.

Pro vaši novou zpěvačku Sandru Laureano (alias Sandra Plamenats) to bude třetí koncert. Nebojí se, není kvůli tomu nervózní? Proč jste si vybrali právě ji?

Je velmi profesionální, takže se necítí nervózně.Byla vybrána z mnoha důvodů. Hlas, celková hudebnost a osobnost. Existuje spoustu dobrých sopranistů, ale většina jich nerozumí rockové hudbě a metalu obzvlášť. Osobnost je samozřejmě taky důležitá, když musíte cestovat a hodně spolu i žít. Všichni v kapele jsou dobře vzdělaní, slušní a milí

Není to dlouho, co jste odhalili ji a vaše koncerty. Bylo to pro vás těžké? Proč, proč ne?

Mysleli jsme, že budeme stresovaní, protože jsme měli jen tři dny mezi dojetím domů z turné po Latinské Americe a festivalem ve Švédsku, který měl být jejím prvním koncertem. Ale na zkoušku přišla mimořádně dobře připravená, takže jsme museli zapracovat jenom na menších detailech. Šlo to mnohem líp, než jsme si představovali.

Připravíte si s ní něco speciálního? A pro vaše fanoušky?

Ne, prostě budeme pokračovat v tom, co děláme obvykle, ale místo Lori bude na jevišti ona.

Dáváte přednost festivalovým koncertům pod širým nebem nebo koncertům v klubu? Proč? A můžete nám říct něco o vašich požadavcích na backstage? Co tam nesmí chybět?

Festivaly jsou zábavnější, když všechno funguje a jste na jevišti. Ale nesnáším dobu, než přijdu na jeviště, protože nemáte možnost zvukové zkoušky a to je vždycky stresující a panuje jistá nejistota, jestli všechny technické věci fungují tak, jak mají. Kluby a haly jsou uvolněnější a oboje může být zábava a publikum je náročnější.

Pojďme hovořit o Therion a vaší hudbě. Hrajete symfonický metal, což je oblíbený žánr. Proč myslíte, že tomu tak je?

Stal se oblíbeným, protože nabízel něco, co lidi před tím neslyšeli a populárním zůstal tak dlouho, protože je velmi různorodý a má místo pro řadu různých variant a zvuků.

Co je v tomto druhu hudby nejdůležitější? Myslím, že největší zásluha patří zpěvákům. Souhlasíte se mnou?

Nemyslím, že to můžete tak říct. Dobrý zpěvák je samozřejmě základem, ale koho zajímá zpěvák, když jsou písničky špatné? Kdo potřebuje dům bez dveří? Nebo dveře bez domu? Všechno je důležité.

V lednu se zúčastníte speciálního festivalu na lodi jménem 70000 Tons Of Metal a není to váš první koncert tam. Můžete nám popsat zdejší atmosféru? Plavíte se rádi? A paříte s ostatními kapelami?

Je to fantastický výlet a mix fanoušků a několik dní trvající mejdan. Fanoušci vědí, že kapely se tam zdrží celý ten čas, takže nikdo nevyšiluje. Máme spoustu času na podepisování věcí, pokecání se všemi, dívat se společně na kapely a dát si pivo nebo dvě (nebo tři). Je to fantastický pocit, hrát na palubě, obzvlášť pokud jste větší kapelou, která hraje po západu slunce a jste pod hvězdami na lodi, na otevřeném moři.

A má poslední otázka je ve skutečnosti žádost o vzkaz pro fanoušky v naší zemi.

Jako vždy bude velkým potěšením u vás hrát.

therion

Zdroj foto: Therion


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Anita? Právě takový svěží vítr jsem si už dlouho přál, říká zpěvák Pavel Vítek

pavel vitek 200I když začínal jako popový zpěvák, postupně se Pavel Vítek zavedl i jako úspěšný muzikálový herec. Má za sebou tedy nejen řadu alb či velké hity, ale i pěkné muzikálové role. Dokonce si na divadle střihl i činoherní roli, což ho prý také m...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Wisdom: „Naše česká fanouškovská základna je pravděpodobně nejfanatičtější“

wisdom 200Na festivalu Made of Metal se v pátek 15. srpna představí maďarská metalová skupina Wisdom. Jakou plánují show, jak se těší a jaká je hudební scéna v Maďarsku? To se dozvíte v tomto rozhovoru.

...

Literatura

Technothriller Rabbits mě úplně vtáhl

Rabbits200Obálku knihy Rabbits kromě hlavy králíka zdobí věta Hraj, pokud si troufáš… a také popis Smrtící undergroundová hra, která by mohla přepsat realitu, jak ji známe. Co si pro čtenáře Terry Miles připravil?

 

...

Divadlo

Etiketa je životní styl

dobre mravy 200Už v předminulé sezóně, v červnu roku 2016 mělo premiéru představení Dobré mravy, které se inspirovalo a vycházelo z nikoho jiného z etikety Ladislava Špačka, guru českého společenského chování. Co toto ztřeštěné představení přineslo?

Film

Tomáš Mašín začne v srpnu natáčet film o bratrech Mašínech. Do kin zamíří na podzim 2023

Masin 200Jeden z největších příběhů studené války se po dlouhých letech konečně dočká filmové podoby. Celovečerní film o bratrech Mašínech začne v srpnu letošního roku podle scénáře Marka Epsteina natáčet režisér Tomáš Mašín. Hlavní role v něm ztvární Oskar Hes...