Nalaďte se na Krásné Vánoce

Nalaďte se na Krásné Vánoce

Tisk

krasne-vanoce 200Svatava Vašková (Coolinářka) přišla s dalším moc pěkným titulem – tentokrát se nejedná o kuchařku, ale knížku plnou vánoční inspirace od českých blogerek.

 

 

Autorka se v úvodu přiznává, že si knihou splnila sen. Dala dohromady několik jejich oblíbených blogerek, které jsou jednak inspirativní a hlavně milují Vánoce. A právě jejich kouzlo chce přenést i na čtenáře a já hned na úvod říkám, že se to podařilo.

Krásné Vánoce nejsou jen o vaření, neobsahují jen recepty, ale také různé návody na dekorace nebo zkrátka na navození vánoční atmosféry. A potěší také něco navíc jako například 15 tipů pro vánoční hygge nebo tipy týkající se stolování a adventních příprav.

Co se týče různých návodů, zaujal mě například vánoční věnec ze staré šály nebo snadnost vyrobení svíček z včelího vosku a také korálových ozdob, které si na stromeček ráda kupuji. Co se týče kuchyně, tak určitě vyzkouším kouzelné zimní donuty nazdobené jako sněhuláci, na Instagramu velmi chválené perníkové cupcakes se skořicovým krémem nebo bezlepkové marcipánové kuličky. A překvapením pro mě byl recept na Risalamande – tradiční skandinávský pokrm známý z Dětí z Bullerbynu.

Každá blogerka se stručně představí a poté má prostor napsat něco o Vánocích – o jejich zvycích nebo o tom, co je pro ně v průběhu svátků důležité. Musím uznat, že to mě mnohdy bavilo číst více než návody. Z těchto textů totiž čišela láska k Vánocům a ukazovaly, jak má každý ty své tradice. Zajímavý byl například zvyk blogerky Nesto kupovat nové vánoční ozdoby u příležitosti nějakých důležitých okamžiků děti (baletka za to, že dcera byla v baletní škole, pastelka za vstup do první třídy). Nebo se mi líbila tradice v podobě soutěže o nejlepší bramborový salát, kterou už 20 let praktikuje se svými kamarády Monika Chmelařová (Vintagelover).

krasne vanoce1

Kniha Krásné Vánoce je opravdu povedená – obsahuje plno skvělých nápadů, představuje zajímavé lidi a přímo z ní dýchá vánoční atmosféra. A to nejen díky textové části, ale i té grafické výzdobě. Měla jsem obavy, aby kniha nebyla plná jen tradičních a známých receptů, ale v tomto ohledu jsem byla mile překvapená. A to tím, že tam jsou (a chybět by tam opravdu neměly), ale jsou doplněny i něčím dalším. Každopádně jsem moc ráda, že mám knihu doma a budu se k ní ráda vracet i jednou s dětmi.

Svatava Vašková (Coolinářka) je foodblogerka, která začala svůj blog psát na mateřské dovolené. Prostřednictvím autorských fotografií a receptů na něm sdílí svou vášeň pro vaření. Zakrátko si získala řadu nadšených čtenářů, a to už byl jen krůček k vydání autorských kuchařek. Ty vyšly v nakladatelství Fragment: Coolinářka – Testováno na rodině (2016), Vánoční kuchařka pro kluky a holky (2016) a Tak chutná hygge (2018).

krasne-vanoce

Krásné Vánoce
Autor: Svatava Vašková
Žánr: dům a bydlení, moderní kuchařky, hobby
Nakladatelství: Fragment, Albatros Media
Rok vydání: 2019
Počet stran: 176
Hodnocení: 90 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/53636825/krasne-vanoce/


 

Partneři

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Teorie rozpadu aneb evropský politický komiks

teorie rozpadu 200Nakladatelství Crew nám v řadě Mistrovská díla evropského komiksu přináší již devátý svazek, tentokráte politický thriller Teorie rozpadu, kde najdeme dva nejznámější příběhy autorského dua scénáristy Pierra Christina a oslavované...

Divadlo

BALETNÍ KARAFIÁTOVI BROUČCI V ÚSTÍ NAD LABEM

Broucci plakat 200Po 13 letech se v Severočeském divadle v Ústí nad Labem představili v premiéře 6.10 2013 v 15 hodin Karafiátovi Broučci. Pohádkový příběh o lásce, pochopení i naději napsal Jan Karafiát (1846-1929) v...

Film

Karel Schinzel Člověk, který obarvil svět. Podpořte výrobu dokumentu na Startovači

schnitzel perexV sítnici lidského oka je zhruba 7 000 000 čípků umožňujících vnímat člověku 10 milionů barev kolem sebe. Pro běžného člověka je to samozřejmost a nevnímá tak složitý mechanismus, ale s nástupem éry černobíle fotografie vzniká logická o...