Královny popu

Královny popu

Tisk

popu 200Hudební divadlo Karlín hostilo 14. října tradiční koncert Královny popu, tentokrát s podtitulem Pocta legendám. Již podvanácté si společně na jednom jevišti zazpívaly zpěvačky různých generací i žánrů, aby připomněly hudební styly a osobnosti od 60. let po současnost.

 

 

Hned v první řadě je nutno pochválit dvě věci. Tou první je skvělá organizace Janise Sidovského, který je duchovním otcem a zároveň hudebním dramaturgem řady koncertů Královny popu. Tou druhou je výběr moderátora. Volba padla na Dalibora Gondíka. Oba tyto faktory pozvedly úroveň akce dostatečně na to, aby se galavečer nestal jen vlekle průměrnou, klasicky odzpívanou rutinou.

Co se týče akce samotné, konající se po menší odmlce opět v Hudebním Divadle Karlín, ta měla již od začátku pevně stanovené mantinely. Program byl rozdělen do osmi částí (původně devíti, avšak vypadla pasáž s očekávanou Lenkou Filipovou). Počínaje 60. léty pokračoval přes poctu Ivetě Bartošové až k dvěma hitům skupiny ABBA. Hvězdy ve složení Bára Basiková, Leona Machálková či Helena Vondráčková měly zajistit jakousi minimální kvalitu, avšak, krom poslední zmiňované, předvedli všichni ostatní (až na ještě jednu úžasnou výjimku) své standardní výkony a šli spokojeně odpočívat do zákulisí. V neposlední řadě taktéž musím zmínit  vystoupení Moniky Absolonové, která si jistě zaslouží pozornost, jelikož její nezvykle častá přítomnost na jevišti jistě nebyla náhodou a jen  díky výběru písniček. Monika je v kurzu a jistě ji uvidíme na pódiích častěji.

popu 1

 

Co ale musí být zmíněno, je ona výjmka, jíž se pro tento večer stala Deborah Kahl alias Debbi. Právě ona to v části s názvem Pocta idolům/Budoucí generace, rozjela s hitem Forget You ( textová úprava pecky od interpreta Cee-Lo Green, v originále Fuck You). Svůj skvělý výkon potvrdila v duetu s Adamem Mišíkem, kde si spolu střihli nestárnoucí hit Johna Lennona – Imagine. Svoji pověst si jím trochu vylepšil právě Adam, neboť o dvě minuty dříve zapěl píseň svého otce, hudebníka Vladimíra Mišíka, Sluneční hrob. Každopádně, ať tomuto mládenci , který se v anketě Zlatý slavík stal objevem roku 2013, řekl kdokoliv, že umí zpívat, nechť si jde, prosím, nechat vyšetřit sluch.

popu 2

 

Velmi příjemným překvapením před závěrečnou pasáží, věnovanou již zmíněné skupině ABBA, přispěla Helena Vondráčková. Při poslední písni Archiméde se pořádně odvázala a okouzlila i svým uměním zahrát na africké bubny Konga. Potvrdila tím tedy svou právoplatnou hvězdnou pozici na hudební scéně a zároveň předčila i mnoho svých mladších kolegyň, které ten večer vystupovaly.

Nakonec ještě jednou děkuji Janisovi za skvěle zorganizovaný večer, kde každý měl své místo a čas, i když on sám se nakonec vytratil a nereagoval ani na výzvu Dalibora Gondíka, který nás celým večerem vtipně provázel. Hodina a půl zpěvu měla svižné a příjemné tempo a myslím, že i v České televizi, která událost natáčela, se bude divákům program líbit. Těšme se tedy na příští, třináctý ročník galavečera, který sice nenadchne velkolepostí Zlatého slavíka, ale v žádném případě neurazí a navíc se velmi dobře pobavíte.

popu 3


Pocta legendám - královny popu 2014
Moderátor: Dalibor Gondík
Námět, Hudební dramaturgie, Produkce koncertu: Janis Sidovský
Televizní dramaturgie: Radim Smetana
Scénář: Vít Pokorný
Scéna a projekce: TD Promo, XLab
Produkce: Filip Beringer, Petr Rössler, Václav Michal, Jakub Choutka, Petr Herák
Dirigent a orchestr: Kryštof Marek a Kryštof Marek Orchestra, smyčcový soubor GMHS
Režie: Michael Čech


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Černobílá fotka má své kouzlo, může obsahovat tajemství i příběh, říká Robert Rohál

robert perexI když nechtěl letos vystavovat, nakonec bude mít od druhé poloviny července fotografickou výstavu v kroměřížské cukrárně Amadeus. Záměrně prý plánoval na tento rok pauzu s tím, že musí vymyslet něco nového. A zatímco přemýšlí o novém proje...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Turistická sezóna v Bratislave je už mesiac zahájená

branding perexJe tomu približne mesiac, čo primátor hlavného mesta Bratislavy Milan Vtáčnik oficiálne otvoril brány hlavného mesta Bratislavy a tohtoročnú turistickú sezónu. Otvorenie sa uskutočnilo v rámci bohatého progra...


Literatura

Jaiya: V poutech rozkoše


V poutech rozkose 200Až někdy půjdete kolem rozmarného erotického obchodu, nemusíte myslet jenom na desítky odstínů šedé, ale třeba i na Jaiyu. A to doporučuju mnohem víc. Pan Grey byl slabý odvar, či spíše, chvílemi amatér a chvílemi prof...

Divadlo

Lordi v Českých Budějovicích byli famózní, skvělí a vysloužili si aplaus - fotoreportáž

Lordi perexNáš fotoreportér Rudolf Hojdar nafotil sérii snímků z českobudějovckého vystoupení souboru Lord of The Dance, které se konalo 27. února 2014 v Budvar Aréně. Ačkoliv časový prostor k pořízení fotografií byl, dle pokynů pořadatelů, velmi krátký, můžeme se díky...

Film

Jeden svět a pár dokumentárních střípků

JedenSvet20015. ročník dokumentárního filmového festivalu opět přinesl ohromné množství kvalitních, zajímavých i nepochopitelných snímků. Včera se naposledy zaplnily sály sedmi pražských kin diváky lačnícími po poznání. I my jsme se samozřejmě vydali na ně...