Jatka78 – nový prostor pro umění, který v Praze chyběl

Jatka78 – nový prostor pro umění, který v Praze chyběl

Tisk

jatka78 200Jatka 78. Divadlo, galerie, hudba, bar. Jatka 78. Nový cirkus, akrobacie, tanec a mnohé další se již zítra otevře veřejnosti. Prozatím na měsíc a půl. Nově vznikající „místo pro nové umění“ s obrovským potenciálem naleznete v areálu Pražské tržnice v Praze-Holešovicích.

 

Pražská tržnice, dříve Ústřední jatka královského města Prahy zde fungovala téměř sto let do roku 1983. Od roku 1993 je areál památkově chráněný, takže se zde nepodařilo prosadit jistý developerský projekt, a tak byl nakonec pronajat a přebudován na tržnici. Plno budov je ovšem prázdných, zaplněné jsou zde především uličky mezi nimi, a to prodejci oblečení, doplňků či občerstvení. Manažer projektu Jatka78 Štěpán Kubišta ale uvádí, že město má tendenci areál zvelebovat a budovat jeho lepší budoucnost. „Proto jsme tu,“ dodává Kubišta s tím, že pozvání divadelníků je osvědčený způsob, který tomu může napomoci.

Jatka 78 tedy tvoří haly 7 a 8, kterými nás v pondělí provedl umělecký ředitel Cirku La Putyka Rostislav Novák. Prostor mě jednoznačně okouzlil. Sice je ještě v podstatě v plenkách a neustále se na jeho zvelebování či revitalizaci pracuje, ale je prodchnut velice přátelskou atmosférou. První halu tvoří bar a plno krásných kousků v podobě stolků, židlí a křesílek ale i různých obrazů a instalací od umělců jako jsou například František Skála či Petr Nikl. Dále jsme se dostali do prostoru za hledištěm, jejž uvádí nápis „WC/VIZE 78“. Vize 78 je zde symbolem revitalizace nejen těchto dvou hal ale i revitalizace celé tržnice, ke které snad časem také dojde. „DIVADLO“ nás uvádí do samotného divadelního prostoru, který tvoří 350 míst k sezení, jeviště a prostor za ním, tedy tzv. backstage určená umělcům pro jejich přípravu. Další prostor, který ovšem nebude přístupný veřejnosti, je zázemí pro herce, šatny, sklad ale i místo pro rozcvičování. Při prohlídce se zde zrovna rozcvičovalo několik herců/akrobatů na obrovské trampolíně, kteří se tak stali „oběťmi“ hned několika fotoaparátů. Rostislav Novák v rámci prohlídky zmínil například to, že takový prostor, jako je tento, nemá v Čechách obdoby, co se týče přístupu k novému cirkusu apod.

jatka78 1

Prostor divadla je zkrátka ohromný. Vysoký strop, velká okna, jimiž sem vstupují sluneční paprsky, pomalované a jakoby zašlé stěny, kulisy. V podstatě industriální prostor působí surovým, mírně tajemným dojmem, s ne příliš pozitivní minulostí, ovšem s jakousi poetičností, která vás obklopí ze všech stran.

Kdo se na tom všem vlastně podílí? Všichni ti, co zde budou hrát (tedy především soubor nového cirkusu Cirk La Putyka, který inicioval vznik samotný), jejich známí a kamarádi ale i naprosto cizí lidé. Kubišta říká, že celý ten projekt je jako národní obrození. Ondřej Cihlář z VOSTO5 zdůrazňuje pestrost lidí, kteří se tu schází a že právě ona pestrost by měla být jednou z hlavních vlastností prostoru. Martin Kukučka z režisérské dvojice SKUTR zase věří v myšlenku a lidi, kteří se před lety rozlétli do světa a nyní se slétají zpět do onoho pomyslného hnízda, v němž tvoří. Na projektu se tedy včetně Cirku La Putyka podílí mnoho dalších souborů, které zde budou moci najít nejen zázemí ale i prostor pro seberealizaci a společnou tvorbu něčeho nového.

jatka78 3

Jatka78 tedy otevírají své brány již zítra 5. listopadu a budou otevřeny do 20. prosince tohoto roku. Poté se na nějaký čas opět uzavřou a budou se dále budovat a vylepšovat. Znovu se otevřou pravděpodobně v dubnu příštího roku. Toto vylepšování se bude dít i na základě odezvy ze strany diváků a dalších. Cihlář nás po prohlídce nalákal na část tzv. jatečního happeningu, který se bude konat zdarma onoho 5. listopadu večer. Touto částí je jakási mše za duše zde poražených zvířat, které by si tak chtěli usmířit předtím, než se prostor začne více budovat. Mimo to zde ale vystoupí plno souborů jako 420PEOPLE, Cirkus Humberto či Cink Cink Cirk, hudební doprovod v podobě Matěje Rupperta, Dětského sboru Českého rozhlasu a mnohých dalších. Prvním představením zde bude novinka Cirku La Putyka Dolls, které můžete shlédnout od 6. do 10. listopadu. Mezi dalšími jmenujme například divadelní projekt Bouře dvojice SKUTR, speciální představení Analog vytvořené mezinárodním uskupením akrobatů, hudebníků a tanečníků a mnoho a mnoho dalších, kteří tak bezpochyby přispějí k pestré budoucnosti tohoto projektu.

Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor Barbora Mochowa: Chci dosáhnout hutnějšího zvuku

BarboraMochowa-2aBarbora Mochowa upoutává posluchače svých koncertů éterickým hlasem a zasněnými písničkami, které se pohybují na pomezí populární a vážné hudby. Na koncertech se doprovází na klavír, někdy ji doplňují hudebníci ze smyčcového U...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Netradiční přednášky aneb i umělci žili obyčejný život

Jabato estetika perexJe středa odpoledne, slunečný den a před pražskou Fakultou tělesné výchovy a sportu se to hemží mladými lidmi. I uvnitř rozlehlé budovy postávají hloučky mladých sportovců a budoucích trenérů. N...


Literatura

Ze zahrádky rovnou na talíř

moje zahradni kucharka 200V nakladatelství CPress ve společnosti Albatros Media v květnu vyšla Moje zahradní kuchařka lákající na recepty v duchu hesla: ze zahrádky rovnou na talíř! Stojí tato barevná příručka s podtitulem Sezónní recepty za...

Divadlo

Letní shakespearovské slavnosti v Praze, Brně a Bratislavě začínají, Ostrava zatím s otazníkem

shakespearovske slavnosti200V tomto týdnu se měly rozeběhnout Letní shakespearovské slavnosti na všech svých scénách v Česku a na Slovensku. Překotná rozhodnutí v Moravskoslezském kraji však aktuálně ostravskou část zastavily, další vývo...

Film

Spider-man: Homecoming

spider-man200Dlouho očekávaný v pořadí již šestý návrat Spider-mana na filmová plátna je po 3 letech konečně zde. V únoru roku 2015 uzavřely Marvel Studios a Sony smlouvu, týkající se postavy Spider-mana a jejího užití ve filmech v produkci Marvel, čímž se...