Muzejní a Galerijní Centrum otevřelo své brány

Muzejní a Galerijní Centrum otevřelo své brány

Tisk

Muzeum galerie 200Slavnostní vernisáží výstavy Velká válka a Valašskomeziříčsko se veřejnosti otevřelo nové Muzejní a Galerijní Centrum v zrekonstruovaném jižním křídle zámku Žerotínů ve středu 29. října. Podvečer zahájilo defilé Klubu vojenské historie Greif slavnostní salvou na I. nádvoří zámku. Výstava potrvá do 15. prosince a je přístupná ve všední dny kromě pondělí od 9.00 do 17.00 a o víkendu od 13.00 zdarma.

 


Stovky návštěvníků přivítala krátce po 17. hodině na prvním nádvoří zámku Žerotínů lektorka Muzejního a Galerijního Centra Kamila Rýparová. O úvodní slovo se postaral starosta města Valašské Meziříčí Jiří Částečka: „Jsme moc rádi, že se tyto prostory podařilo zrekonstruovat, my dříve narození pamatujeme tato místa, kde jsme zkoušeli s kapelami, kde jsme začali hrát ping pong či zkoušeli divadlo. Dneska je ale všechno jinak, já vás tady vítám a přeji, aby se vám zrekonstruované prostory líbily.“ V rámci vernisáže se mohli návštěvníci podívat také do prvního podlaží a projít si takzvané zámecké patro, kde bude v červnu příštího roku umístěna stálá expozice věnovaná rodu Žerotínů s názvem Reditus Leonina.

Muzeum galerie 1


Výstava Velká válka a Valašskomeziříčsko představuje jak příčiny a průběh této významné světové události, tak i její vazby přímo na valašskomeziříčský region, kde jsou prezentovány výstavní panely tematicky zaměřené například na místní legie a legionáře či každodenní život za války. Výstava je k vidění do poloviny prosince a kromě jiných se na ní podílelo Gymnázium Františka Palackého ve Valašském Meziříčí. „V roce 2014 vzniklo mnoho výstav spojených se stoletým výročím vypuknutí první světové války a celá řada projektů. Já bych ale ráda naznačila, v čem je ten náš projekt, který tady dnes vidíte, originální. Není dílem profesionálních muzejníků, ale je výsledkem spolupráce řady lidí, současných studentů gymnázia, čerstvých absolventů i žáků, kteří tady studovali. Výsledkem jsou vystavené panely, které zpracovali naši studenti,“ uvedla výstavu paní Mgr. Alžběta Zetková z Gymnázia Františka Palackého.

Muzeum galerie 2


Výstava se koná za autorské spolupráce Gymnázia Františka Palackého Valašské Meziříčí a dalších odborných partnerů: Muzea regionu Valašsko, p.o., Muzea Novojičínska, p.o., Státního okresního archivu ve Vsetíně a Muzea Lagerfort XIII., Olomouc.


Foto: Ondřej Smolka


www.kzvalmez.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dagmar Smržová: „Chtěla jsem poukázat na to, po čem hendikepované ženy touží“

smrzova 200Dagmar Smržová ve filmu Chci tě, jestli to dokážeš vypráví příběh dívky omezené fyzickým hendikepem, která je ale navzdory tomu plná energie a smyslu pro humor. Touží však především po lásce…

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

BUSKING PRO SLUNCE rozzářil Jungmannovo náměstí v Praze

Busking perexPřinášíme vám fotoreportáž z akce BUSKING PRO SLUNCE. Tato benefiční událost má za cíl podpořit Nadaci Slunce a pouliční umění v Praze, které je v ulicích bez povolení zakázané!

...

Literatura

Některé ženy zvládnou cokoliv. Až na pár věcí. Těch nejdůležitějších.

kdo miluje nejvic 200Podtitulek knížky „Kdo miluje nejvíc“ britské spisovatelky Tess Stimson určitě vzbudí zvědavost a přiměje čtenářku, ale i některého čtenáře, aby knížku otevřeli a začetli se do ní.

...

Divadlo

Únorové divadelní tipy z Violy: Miroslav Donutil nebo David Prachař na jevišti legendární scény

DIvadlo Viola 200Přemýšlíte, jak si ukrátit dlouhé únorové večery? Přinášíme tipy na intenzivní divadelní zážitek v Divadle Viola na Národní třídě v centru Prahy.

...

Film

Malí Nezbedové - velká dobrodružství na malém dvorku
ImageDistribuční společnost Intersonic připravila pro malé diváky DVD s oblíbeným animovaným seriálem Malí Nezbedové (v originálu The Backyardigans). Nyní jsou na pultech obchodů k dispozici již dvě DVD se šesti...