Otevřená zpověď Jany Nagyové

Otevřená zpověď Jany Nagyové

Tisk

necas 200Nakladatelství Epocha prostřednictvím Josefa Hympla přináší zpověď Jany Nečasové (dříve Nagyové), která čtenáře provádí celým jejím životem. Jde o příběh o pravdě, ctižádosti, realitě všedních dní a také politice, takže se můžete dozvědět něco o tom, jak to v naší republice chodí.

 

 

Kniha nese název Nečas Jany Nagyové a má podtitul Otevřená zpověď o poměru s premiérem, aféře Nagygate a o vazbě. Je členěna na kapitoly, které jsou koncipovány tak, že čtenáře nejprve uvedou do situace, popíší obecně známou realitu a následuje rozhovor autora knihy s Janou Nečasovou. Tento styl je velmi praktický, protože čtenář tak ví, o co jde a dále se jen dozvídá nepřekroucenou pravdu a má tak možnost porovnávání.

Kniha by zřejmě nevznikla nebýt kauzy Nagygate, která vypukla v červnu roku 2013. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu zasáhl na několik politiků a úředníků kvůli podezření z korupce a zneužití pravomoci úřední osoby.  Kromě Jany Nagyové zatkli policisté poslance Ivana Fuksu, Petra Tluchoře a dále Ondreje Páleníka, Romana Bočka, Milana Kovandu a Lubomíra Poula. S kauzou spojení dva podnikatelé, Ivo Rittig a Roman Janoušek. Případ není stále uzavřen, a proto sama Nečasová v závěru knihy připouští další díl knihy, kde by měla možnost říci mnohem více.

Ačkoliv jde o zpověď, podle mého názoru se v knize nenachází žádné překvapivé odhalení, které by člověka posadilo na zadek. Překvapivé a nepříliš pozitivní čtení je o tom, jak to opravdu chodí na různých úřadech nebo v zákulisí politiky, ale všechno je to jen o lidech. Ani novináři nejsou nijak pochváleni, ale to je pochopitelné. Při popisu razie a jednání policistů je člověku až zle.

necas

Je pozitivní, že čtenáři jsou předkládána fakta a nejsou mu vnucovány nějaké názory nebo přesvědčení, aby Janu Nečasovou adoroval nebo se přidával se na její stranu. I když tedy není jasné, jak vše přesně bylo (nikde není napsané „ano, jsem vinna“), musí každý člověk uznat, že to neměla vždy lehké. V knize se ukazuje jako bojovnice, která si šla za svým, musela tvrdě pracovat a bít se za své a také jako matkou, jež pro děti chce to nejlepší, chce je chránit a má o ně starost.

Respekt si zaslouží autor knihy novinář Josef Hympl. Ten musel strávit spousty času nastudováním mnoha informací ze života Jany Nečasové a také z oblasti politiky. Projevil talent svým pokládáním otázek a také musel mít velkou trpělivost a projevovat míru sebekritiky, když se zrovna zeptal na něco, co nebyla přímo pravda.

Nečas Jany Nagyové je čtivou knihou, obsahuje zajímavé informace o jednom životním příběhu, ale to je tak vše. Chybí zde nějaká přidaná hodnota, která by čtenáře donutila přečíst si ji ještě jednou.

Josef Hympl se narodil v roce 1974, vystudoval chemickou průmyslovku a později Vyšší odbornou školu publicistiky v Praze. Začínal v metropolitní příloze MFDnes, prošel redakcemi různých deníků a poté zakotvil v časopisu Týden. Jeho zaměřením je politika a momentálně píše do týdeníku Téma.

Název: Nečas Jany Nagyové
Autor: Josef Hympl
Žánr: otevřená zpověď
Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2014
Počet stran: 144 plus obrazová příloha
Hodnocení: 65 %

( 0 hlasů )

www.epocha.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, U Mokřinky

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Festival současného umění 4+4 dny v pohybu 2021 se vrátí do Strašnic již v září

44 200Mezinárodní festival současného umění 4+4 dny v pohybu se vrací do prostor Nové strašnické školy v Praze, v letošním roce již ve dnech 9. - 26. září.

...

Literatura

Italská detektivka podruhé - Maurizio de Giovanni: Prokletí

prokleti 200Nakladatelství Epocha vypustilo v listopadu do oběhu druhý detektivní příběh Maurizia de Giovanniho s komisařem Ricciardim v hlavní roli. Tentokrát přišlo jako komisaře Ricciardiho s názvem Prokletí. Holdujete-li poctivým detektivkám ze staré šk...

Divadlo

Městské divadlo Brno představuje tituly pro sezónu 2024/2025

mdb 200Stanislav Moša, ředitel MdB říká, že v divadelní sezóně 2024/2025 pro diváky připraví celkem 9 inscenací. Pět z nich bude uvedeno na Činoherní scéně, čtyři pak na Hudební scéně. Jedna z nich bude premiérou českou a hned 3 (!) uvedou ve světové premiéře. „D...

Film

Gambler, kterého nezajímá výhra, ale prohra

gambler 200Film The Gambler (2014) je velmi zajímavé a přitom vtipné drama o hazardérovi (hraje Mark Wahlberg), který pořád hraje i když mu to očividně moc nejde. Hraje každý den, za velké peníze, nedá si přitom pokoj i když dluží spousty peněz a začíná mu j...