Holešovský zámek oslavil desáté výročí od znovuotevření

Holešovský zámek oslavil desáté výročí od znovuotevření

Tisk

Holesov vyroci 200Desáté výročí od převzetí zámku si tento rok připomíná město Holešov. Oslavy zahájilo slavnostním shromážděním a koncertem světového kytarového kvarteta The European Guitar Quartet. V přízemních arkádách zámku byla také otevřena vzpomínková výstava fotografií, která zachycuje nejzajímavější momenty z rekonstrukce zámku a klade do protikladu stav před opravou a po ní.

„Před deseti lety město Holešov zámek koupilo od předchozí majitelky a rozhodlo se z něj vytvořit kulturně-společenské centrum regionu. Výročí si v průběhu roku připomeneme hned několika akcemi s vědomím, že se jedná pouze o drobná zastavení na dlouhé cestě, která tuto významnou raně barokní památku ještě čeká,“ dodal Karel Bartošek z oddělení památkové péče, propagace a cestovního ruchu holešovské radnice.    

  Holesov vyroci 1                                                              

Na konci září bude otevřena výstava Zámek opět vzkříšený. Zpřístupní veřejnosti nové poznatky, které se v souvislosti s opravou podařilo shromáždit. „Výstava návštěvníkům nabídne ukázky nálezů z archeologických a stavebně-historických průzkumů. Například při úpravě nádvoří v roce 2013 jsme odkryli části původní renesanční stavby a díky tomu mohli určit její přesnější podobu,“ vysvětlil Ondřej Machálek, správce a kurátor holešovských muzejních sbírek.

Jednou z doprovodných akcí, která v říjnu na výstavu Zámek opět vzkříšený naváže, bude  dvoudenní odborná vědecká konference Castellum ressurectionis, jejímž odborným garantem bude Národní památkový ústav Kroměříž.

Holešovský zámek je raně barokní s rozsáhlou zahradou francouzského typu. Stavba současné podoby zámku byla zahájena podle projektu Filiberta Luchese v roce 1650, kdy se majitelem panství stal hrabě Jan z Rottalu.

Holesov vyroci 2


V rámci prohlídkového okruhu mohou návštěvníci spatřit salla terrenu s bohatou štukovou výzdobou a freskami, honosný velký sál, zámeckou kapli či panský pokoj. Další historické sály slouží jako Zámecká galerie, prezentující výstavy slavných českých i zahraničních umělců.


Součástí areálu je zámecký park, jehož dominantu tvoří unikátní vodní systém ve tvaru Neptunova trojzubce a v pravé části parku se nachází tzv. Růžová zahrada, v níž je umístěn pomník hudebního skladatele F. X. Richtra a hvězdárna.


Zdroj foto: Holešov
www.holesov.info
www.zamekholesov.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Těší mě příležitost objevit se v takto velké a významné roli, říká herečka Markéta Haroková

marketa harokova200Zajímavý repertoár stejně jako kvalitní herce má od začátku ostravské Divadlo Petra Bezruče. Pokud bych měl připomenout třeba dva poslední úspěchy, tak musím zmínit třeba inscenaci Špinarka, ale také hru Venuše v kožichu, o které j...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Svět knihy skončil, ať žije Svět knihy!

K21SvetKnihy perexV polovině května se v Praze konal již 20. ročník Mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy. Od čtvrtka 15. až do neděle 19. května poskytlo holešovické Výstaviště již tradičn...


Literatura

Komiksová adaptace britského klenotu mezi seriály

sherlock 200Komiksové nakladatelství Crew nám v prosinci nadělilo grafický román Sherlock 1: Studie v růžové. Ano, jedná se o adaptaci úspěšného a populárního seriálu z Británie a za scénářem stojí osvědčené duo Steven Moffat a Mark Gattis, kteří mají na s...

Divadlo

Městské divadlo Mladá Boleslav reprízuje představení Je úchvatná!, příběh „královny kraválu“

je uchvatna200Od konce minulé sezóny uvádí Městské divadlo v Mladé Boleslavi úspěšnou komedii Petera Quiltera Je úchvatná! Jde o skutečný příběh Američanky Florence Foster Jenkins. I když je považována za nejhorší operní pěvkyni všech dob, přesto se jí po...

Film

Animovaná Addamsova rodina se vrací na plátna kin s druhým dílem. Nudit se nebudou děti ani dospělí

Addamsova  rodina200Kultovní hororová rodinka se vrací na plátna kin! Tentokrát se Morticia, Gomez, Pugsley, Wednesday, Lurch, strýček Fester a Věc vydají na rodinnou dovolenou, která bude, jak jinak než, zábavná, výstřední, bláznivá, a tak troch...