Již třetím rokem pořádají studenti Fakulty marketingových komunikací na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně festival Culturea, kde návštěvníkům vždy představí a přiblíží dvě země. Letos padl los na elegantní Francii a žhavou Brazílii. Jaké to bylo, co se nám líbilo a jak jsme byly s návštěvou spokojeny?
Co musím pochválit, je rozdělení dnů na jednotlivé země, v úterý se prezentovala Francie, o den později Brazílie. Také se mi líbí a myslím, že mnozí to kvitují s povděkem, že organizátoři myslí i na maminky s dětmi a nabízejí program i pro ně. Příjemné je určitě i sportovní vyžití, konkrétně v úterý pétanque a disc golf a ve středu co jiného, než fotbalový turnaj. Ale pojďme se už podívat na zoubek jednotlivým dnům.
Pomyslnou návštěvu Francie v deštivém Zlíně jsme započaly na Live cooking, kde vařila studentka Nina z Orleáns. Účast byla hojná, dostavilo se přes 40 zvědavců na francouzskou gastronomii. Nina vařila tříchodové menu – zeleninové ratatouille, tartiflette se sýrem Reblochonem a palačinky po francouzsku. Vše se vydařilo a hlad po francouzské krmi byl zdárně zažehnán. Velký dík patří paní překladatelce, která nás tímto úsekem prováděla a která nám o kuchyni této gurmánské země i mnohé vypověděla. Moderátor akce ji však opomněl představit, což je škoda.
Hlad jste během festivalu mohli zahnat vybranými francouzskými sýry, palačinkami, makronkami či bramborovou portugalskou specialitou pasteis de nata. K pití co jiného, než vybraná vína, která se popíjela hlavně během koštování, řízené degustace, ale hojně i při divadelním představení.
V podvečer jsme měly možnost navštívit workshop a povídání o francouzské laskomině pro jazýčky nejmlsnější – o makronkách. Touto sekvencí nás provedla velmi sympatická Hanka Severová, která nám nejen pověděla o těchto moderních zákuscích a úskalích při jejich výrobě, nabídla pár receptů a zodpovídala zvídavé dotazy, ale také nám názorně předvedla, jak by příprava makronek měla vypadat. Měla připravenou prezentaci s podrobnými a kvalitními fotkami a tak snad nikomu neuniklo nic podstatného. Vypořádala se s tím víc, než zdárně a navíc působila velmi profesionálně a mile. Pokud byste si chtěli udělat makronky doma, zde je recept a když se chcete o daném tématu dozvědět víc, můžete třeba na tomto odkazu https://www.facebook.com/makronkyodHanky
Vanilkové makronky (cca 45ks)
Ingredience:
105g bílků
60g cukru krupice
125g mandlové mouky
180g moučkového cukru
Postup:
Bílky si oddělíme 2 – 3 dny před tím, než je budeme potřebovat a pracujeme s nimi za pokojové teploty. Bílky a 60g cukru promícháme, až se vytvoří jednolitá směs, sníh. Mandlovou mouku prosejeme a smícháme s moučkovým cukrem. Pevný sníh smícháme se směsí mandlové mouky a cukru, to vše krásně promícháme, až se všechny suroviny propojí. Vzniklá směs nesmí být ani moc řídká, ani příliš hustá, ale o konzistenci „tekuté lávy“. Tuto směs naplníme do sáčku a stříkáme na plech vyložený pečícím papírem malá kolečka. Pečeme asi 6 – 8 minut na 160 stupních – záleží také na tom, jak pracuje vaše trouba. Po upečení a zchladnutí můžeme makronky na minutku umístit do mrazáku, aby se s nimi lépe manipulovalo. Poté je zbývá už jen naplnit dle fantazie a momentální chuti.
Francouzský den jsme zakončily divadlem Tlustý prase od amerického dramatika Neila LaButa v podání divadelního souboru Bedřicha Kaněry, jež funguje při Střední průmyslové školy Edvarda Beneše a Obchodní akademii Břeclav. Mladým hercům moderní francouzská konverzační komedie sedla jako ušitá a i diváci se skvěle bavili. Chválím herce, tedy studenty a absolventy této školy, kteří divadlo dělají s chutí a na výsledku je to vidět. Jen tak dál!
Pro nás divadlo znamenalo rozloučení s Francií, ačkoliv Culturea ten den nabídla ještě řízenou degustaci vín, nebo třeba klavírní koncert. Program byl nabitý k prasknutí a celkem dobře koncipován. Došlo sice k nedodržování harmonogramu, ale u takové akce se takovým věcem nevyhneme. Organizátorům příliš nevyšlo počasí, ale s tím také nemohli nic nadělat. Organizující studenti byli milí, uměli poradit i dobře doporučit program a to je důležité. My jsme rády za skvěle strávený kulturní den, kdy jsme se dozvěděly mnoho zajímavého o této krásné zemi.
Název akce: Culturea
Datum konání: 28. a 29. dubna
Místo konání: Zámek, Zlín
Pořadatelé: Fakulta mediálních komunikací UTB
Hodnocení: 90 %
Zdroj foto: autorka článku, Culturea
< Předchozí | Další > |
---|