Jak být přesvědčivý a neztratit se v davu

Jak být přesvědčivý a neztratit se v davu

Tisk

jak byt presvedcivy 200V nakladatelství Grada nedávno vyšla velmi sympatická publikace, nebo chcete-li učebnice s poutavým názvem Jak být přesvědčivý a neztratit se v davu. Jejími autory jsou Jitka Vysekalová a Karel Voříšek. Dokáže čtenářům kniha pomoci?

V prvé řadě bych ráda pochválila typografii knihy. Dobře a především prakticky je zvolená měkká vazba a stylizace do růžové barvy jen napomáhá vlídnému vyznění celé knihy. Na čtenáře čekají celkem čtyři kapitoly, které jsou přehledně členěny do podkapitol. Na konci každé kapitoly je navíc praktické cvičení a v knize se nachází také mnoho menších úkolů.

Kapitoly jsou: O člověku: Poznejme toho, s kým žijeme – sami sebe, O image- jak se vidíme a jak nás vidí ostatní, O komunikaci a rétorice – mluvme spolu a O hlasu – našem hlavním nástroji přesvědčování. Jak názvy vypovídají – kniha nás provede různými důležitými obory – od typologií osobnosti přes zásady komunikace po fonetiku. Vše je zde jakoby jen nakousnuto, ale na druhou stranu popsáno opravdu lidsky, bez zbytečných cizích slov a pouček. Tam, kde je to potřeba, je text doplněn citacemi například z Wikipedie nebo různých časopisů.

Je patrné, že autoři, Doc. PhDr. Jitka Vysekalová, Ph.D, a PhDr. Karel Voříšek knize věnovali spoustu času. Pracovali s teorií, hledali k textům i různé zajímavosti z webových stránek a především do knihy promítli část sebe. Vycházeli přitom ze své teorie a dokázali zavzpomínat na své vlastní chyby a problémy  a poučit nimi ostatní. Za to jim patří velká pochvala.

„A ještě jeden bonusový jazykolamný text. Je to častý chyták, kterými se nejrůznější novináři snaží zaskočit i zkušené moderátory:
„Posílí-li dolar, rubl, libra, budou přičteny přiřčené ceny  bude z čeho sčítat, neposílí-li dolar, rubl, libra, ale rubl, libra, dolar, nebude z čeho sčítat přiřčené ceny a podle Kláry Králové může proletariát srolovat roletu, sebrat svých pět šest švestek a začít obdělávat ten nejneobhospodařovávatelnější pozemek se zcela deziluzionizující perspektivou.“ (str. 176)

Kniha ze zatvrzelých introvertů rozhodně extroverty neudělá, ale může jim být skvělým průvodcem. Nedává přesné a zaručené rady, nementoruje, ale spíše čtenáře vede. Vždyť právě díky přemýšlení nad sebou samým a svými kroky si můžete změnit život, tak vzhůru do toho!

jak byt presvedcivy

Doc. PhDr. Jitka Vysekalová, Ph.D, vystudovala psychologii na filozofické fakultě v Brně, je dvojnásobnou prezidentkou České marketingové společnosti a Lady Wine Clubu a přednáší na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně nebo VŠE v Praze. Mezi její knihy patří například Emoce v marketingu, Psychologie reklamy, Image a firemní identita nebo sbírka veršů Mým láskám.

PhDr. Karel Voříšek vystudoval filozofickou fakultu na Univerzitě Karlově. Začínal jako programový hlasatel, pak moderátor a redaktor v Československé televizi Praha, nyní jej diváci mohou vidět ve Zprávách na televizi Prima. Vede přednášky a semináře zaměřené na rétoriku a přesvědčivé vystupování a také píše verše.

Název: Jak být přesvědčivý a neztratit se v davu
Autor: Karel Voříšek, Jitka Vysekalová
Žánr: naučná
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2015
Počet stran: 218
Hodnocení: 80 %

www.grada.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

HANKA KŘÍŽKOVÁ: „S úsměvem jde všechno líp…“

Krizkova 200Muzikálová herečka, zpěvačka Hanka Křížková, která momentálně účinkuje v Mamma Mia!, Dracula, připravuje se na znovuobnovenou Carmen je ve svém živlu. Začalo jaro a ona, milovnice květin, všeho barevného a voňavého ožila. Jak přiznává, od jara ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Svátek všech milovníků pálivého – Chillibraní a Chilližrout – klepe na dveře!

chillibrani 200Máte to rádi hodně ostré? Tak to si nenechte ujít Chillibraní! Již třetí ročník Mistrovství ČR a SR v pojídání pálivého - Chilližrout 2014 se koná 6. září v Brně v areálu koupaliště Riviéra. Můžete se těšit...


Literatura

Kambioni jsou tu naposled

large200Poslední díl série s názvem Kronika kambionů nedávno vyšel a nese podtitul Polibek z temnot. I tentokrát nabízí Jaime Reed kombinaci nadpřirozena, romantiky i akce.

...

Divadlo

Radošínské Naivní divadlo na scéně Bolka Polívky v Brně

Jaaanosiiik-perex)Na Slovensku mají již od roku 1970 jedinečný divadelní fenomén. Je to Naivní divadlo, původně z vesnice Radošiná, odkud pochází jeho principál Stano Štepka. Nejdřív se jezdilo na Naivní divadlo z Bratislavy do Radošiné, protože to,...

Film

Kdo bude první vrahem pokřivených vztahů? Hodný syn?

altZanedlouho vstoupí do českých kin dramatický snímek z chladného severu s pohledem na pokřivený vztah matky a syna. Kritiky i veřejností ceněné dílo nabízí sondu do křehké pavučiny citů, rodinných vazeb a emocí. Je skutečně prvotina režisérky Zaidy Berg...