BLÍŽÍ SE MEZINÁRODNÍ FILMOVÝ FESTIVAL V KARLOVÝCH VARECH

BLÍŽÍ SE MEZINÁRODNÍ FILMOVÝ FESTIVAL V KARLOVÝCH VARECH

Tisk

KFF perexLetošní jubilejní 50. ročník Mezinárodního filmového festivalu bude probíhat od 3. do 11. Července 2015. Filmové nadšence čeká maraton po pečlivě vybraných filmových projekcích, které nasbíraly ceny ve světě na filmových festivalech, ale také ty, které na karlovarském festivalu budou mít svoji premiéru, či se významně zapsaly do kinematografie nebo si získaly oblibu diváků. Celkem se bude promítat 219 filmů ve 14 kinosálech. V hlavní soutěži bude celkem 13 filmů, z toho jeden český, Kobry a Užovky, zbylé dva Červený pavouk a Domácí péče v české koprodukci. Příjemným zpestřením budou doprovodné akce rozmístěné po kolonádách lázeňského města a také zahajovací koncert kapely Lucie. Hlavním hostem bude letos herec Richard Gere, který převezme křištálový globus za umělecký přínos kinematografii. S režisérem Orenem Movermanem a herečkou Jenou Malone slavnostně také zahájí karlovarský festival filmem Time Out of Mind.

 

 

Na tiskové konferenci se 22. června představili hlavní organizátoři Mezinárodního filmového festivalu, v čele s prezidentem festivalu Jiřím Bartoškou. Mluvčí Uljana Donátová, která měla úvodní řeč, hned na začátku oznámila, že režim MFF bude jiný, než bývalo zvykem. "Ano, musíme ho oslavit s lidmi, kteří jsou každoročně součástí festivalu. První den bude pro návštěvníky připravená slavnostní párty, kam muži s motýlkem a ženy s červeným líčením budou mít vstup zdarma. Oslava vyvrcholí koncertem kapely Lucie před hotelem Thermal," prozradil výkoný ředitel Kryštof Mucha. Prezident festivalu Jiří Bartoška na úvod poděkoval Karlovarskému kraji za příspěvek v částce 7 mil.korun, díky kterému se kraj stal novým partnerem MFF. "Mezi pozvanými hosty bude také herec Jamie Dornan (Padesát odstínů šedi), který za měsíc bude v ČR točit v české koprodukci film Anthropoid či herec Harvey Keitel (Grandhotel Budapešť), který zde uvede film Mládí od režiséra Paola Sorrentina. Tento film nadchnul diváky letos v Cannes a ocenili ho dokonce více než jeho úspěšný předchozí film Velká Nádhera," dodal na závěr proslovu. Umělecká poradkyně festivalu, paní Eva Zaoralová, zmínila členy hlavní poroty, mezi které například patří Tim League, který je americkým distributorem a provozovatelem kin, či ruská režisérka Angelina Nikonova, známá především filmem Portrét v pološeru a islandský herec Olafur Darri Olafsson, který na MFF KV 2013 získal cenu za roli ve filmu XL. "Celkem je v programu 20 filmů z Cannes. Film, který mohu doporučit má název I hory mohou odejít, který je zajímavý tím, že mapuje historii Číny i život lidí a to velmi zajímavým způsobem," řekla paní Eva Zaoralová.

KFF1

"Chtěl bych pozvat na film Umrika, jehož režisér Prashant Nair s hercem Tonym Revolorim zde společně uvedou Evropskou premiéru. Je to milý, laskavý film o složitém dospívání, jenž na festivalu v Sundance získal cenu," ukončil debatu umělecký ředitel Karel Och. Za zhlédnutí také stojí film Vynález zkázy režiséra Karla Zemana, který se bude letos pouštět v upravené digitální formě či film Franny v hlavní roli s Richardem Gerem, který uvede režisér Andrew Renzi, ale také pokerová road movie Hazardní hráči, či film Hladové srdce. Tvůrce kultovních hororů George A. Romero známý především hororem Noc oživlých mrtvol, zde uvede ceněné dílo Hofmannovy povídky (1953). V rámci oslav vznikla nová sekce Šest blízkých setkání, kde své oblíbené filmy představí šest světových režisérů, pro něž tato díla byla zásadními v rámci formování jejich filmařské kariéry. Patří mezi ně například Luis Miňarro, který v roce 2010 na MFF vyhrál s komedií Moskytiéra. Festival zakončí romantická komedie Milenci těch druhých za účasti režisérky Leslye Headland, jež v roce 2012 debutovala snímkem Bachelorette. Filmů je opravdu široký výběr a každý divák si z různých filmových žánrů vybere to, co je mu nejbližší. Mně osobně v hlavní soutěži upoutalo drama Má křídla, kdo končí pádem, ale také dánský film Zlaté pobřeží z prostředí kávové plantáže.

KFF2

Kdo si bude chtít od filmu na chvilku odpočinout, tak se může projít centrem lázeňského města. Pro diváky budou připraveny koncerty, soutěže, výstavy, vernisáže či diskuze s filmovými tvůrci v Domě České televize. Večer si návštěvníci mohou přebytečnou energii vybít v Aeroportu, který bude letos přesunutý z Goethovy vyhlídky do bývalé stáčírny minerálních vod v centru města. Návštěvníci budou moci využít nově také bonusů ve vybraných karlovarských podnicích, které jsou zatím menším překvapením. Co dodat na závěr? Filmoví nadšenci, neúnavní milovníci kvalitní zábavy či jen lvice salonů si přijdou zaručeně na své. Až nastane 3.červenec, zapomenu na vše, povinnosti zkrátím na minimum a mým jediným bojovým úkolem bude odnést si co nejlepší filmové zážitky.

Maminko, nezlob se, ale ke mně domů raději nechoď. Devět dní nevařím, nic nezalévám a neuklízím.

Foto: Alena Zeminová


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nejkrásnější knihy roku: České publikace mají vysokou grafickou úroveň a přívlastek krásné si bezesporu zaslouží

knihovna perexSoutěž o Nejkrásnější knihy roku pravidelně vyhlašuje Památník Národního Písemnictví. O současnosti a budoucnosti této soutěže i trendech, které se ve vydávání knih objevují, si Kultura21 povídala s ře...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Srdcerváči: I běžné věci mohou být srdeční záležitostí

srdcervaci 200V tomto článku bychom vám rádi představili projekt Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením s názvem Srdcerváči, který proběhl hlavně na podzim loňského roku. Jeho cílem bylo rvát...


Literatura

Bydlíme venku – Oblíbená zákoutí na zahradě a na terase

Bydlime venku perexPřišel ten čas, kdy se na našich zahradách a terasách, balkónech a oknech dějí mimořádně barevné události. Jaro rozzáří všechno kolem. Mám ráda jaro, protože se všechno probouzí a všechno kolem vo...

Divadlo

Kulturní tip: Triptych Together Alone poprvé 18. července v PONCI

Together Alone Lost4 foto Vojtech Brtnicky nahled (2)Pražské divadlo PONEC 18. července od 20 hodin uvede v předpremiéře triptych Together Alone ukrajinské umělkyně Yany Reuto...

Film

Severský filmový podzim – Ptáci nad průlivem

ptaci 200I v pátek 10. listopadu jsem vyrazila na film v rámci festivalu Severský filmový podzim do pražského kina Lucerna. Tentokrát padl výběr na válečné drama Ptáci nad průlivem, který přibližuje osudy dánských Židů a pokusy o jejich záchranu před běsnícími nacisty.