Setkání s legendou, která je navíc neuvěřitelně pohodová ženská

Setkání s legendou, která je navíc neuvěřitelně pohodová ženská

Tisk

marcela 200Nejen během léta může člověk zažít řadu zajímavých setkání, která mohou vyústit v pěkná přátelství, anebo  na ně rád vzpomíná. Já měl docela nedávno štěstí na "stretko" s jednou zajímavou dámou, kterou obdivuju už řadu let. Jde o zpěvačku Marcelu Laiferovou, s níž jsem se koncem července setkal ve slovenském lázeňském městě Piešťany.  Schůzku s první dámou slovenské pop music mi domluvil kamarád, slovenský moderátor Miro Fančovič, i když já sám jsem s paní Laiferovou v kontaktu už minimálně rok.

 


Začalo to v době, kdy jsem připravoval knížku Legendy československé populární hudby - 70. a 80. léta. Tehdy mi bylo jasné, že pokud tam budu dávat kapitoly zabývající Helenou Vondráčkovou, Waldemarem Matuškou, Janou Kocianovou, Karolem Duchoněm a mnoha dalšími, nemohu vynechat Marcelu Laiferovou. Ještě že kamarádím se slovenským moderátorem Mirem Fančovičem, který se zná téměř se všemi slovenskými zpěváky, a  Marcelem Majšíkem, který vede Marcelin fan klub – právě oni mne se slovenskou popovou divou už loni zkontaktovali.

marcela1 


 Tehdy mi ve dvou třech telefonátech o svých začátcích a kariéře řekla leccos zajímavého. Spoustu informací  i fotografií mi ale poskytl i Marcel Majšík, a tak jsem mohl kapitolu o zpěvačce Marcele Laiferové dát dohromady. Samozřejmě, že hodně věcí – jako její písničky - jsem si pamatoval. V paměti mi zůstaly i televizní vystoupení stejně jako úryvky z recenzí a rozhovorů, které s ní vycházely. Přesto ale bylo dobré, že jsem s Marcelou telefonoval a ona mi o své kariéře i o svém hudebním vkusu i cestě ke slávě vyprávěla sama.


Knížka, kterou koncem minulého roku vydalo nakladatelství Grada, se docela povedla, ale i tak jsem si přál sejít se s touto dámou osobně. Díky Mirovi Fančovičovi se mi totiž do rukou a posléze i do uší dostaly některá její cédéčka z poslední doby, a byl jsem uhranut. Zpěvačka zpívá stále báječně a doma na Slovensku je dodnes velmi aktivní. Kromě úspěšných desek s moderním repertoárem natočila i album muzikálových melodií, ale objevilo se i několik naprosto skvělých retrospektivních výběrů, které přinášejí ucelený pohled na zpěvaččinu kariéru.

marcela2


Tohle všechno jsem si ovšem poslechl až poté, co jsem se před nedávnem s paní Marcelkou setkal v Piešťanech. Původně jsme se sešli na zahrádce piešťanského hotelu Jalta, kde jsme si popovídali o všem možném, ale ten den následovalo ještě další setkání se slavnou zpěvačkou - přímo v jejím domě, který stojí kousek za Piešťanami.  A tak proběhla v jeden letní den dvě milá setkání, během nichž jsem se dozvěděl také o jejích literárních aktivitách (vyšlo jí už několik knih), o její sběratelské vášni (jde o výtvarné umění) anebo třeba o přednáškách, které vede na vysoké škole.


Zasvěcení dobře vědí, že zpěvačka má už léta titul MUDr., který ale vzhledem ke své pěvecké kariéře nepoužívá. Zato se s ní hodně dobře povídá, prakticky o čemkoliv. Ještě dnes jsem z našich dvou setkání nadšený, a proto se tak těším na zářijový koncert, který chystá v Bratislavě. Měl by připomenout nejen její nedávné kulatiny, ale také padesát let na scéně.


Skvělou zpěvačku mi dnes doma připomíná několik cédéček, kterými mě v Piešťanech obdarovala. Kromě výběru 20 NAJ II. (což je dvojka navazující na výběr 20 NAJ) s dvacítkou dalších velkých hitů a známých písní jsem od paní Marcelky dostal i pětidiskové Collection, které si s největší pravděpodobností sestavila zpěvačka sama (usuzuji podle toho, jak jsou jednotlivé disky koncipovány: nesou názvy jako  Moje najmiljšie 1., Moje najmiljšie 2., Hity, Včera a dnes a Sviatočné). A právě tohle album je síla, kdy si člověk uvědomí, co všechno a jak interpretka natočila.  Jde o více než stovku písniček, z nichž mnohé jsou i po těch letech mimořádnou záležitostí. A hlavně se dobře poslouchají.

marcela3


Dalším zajímavým cédéčkem, pro které mám od prvního poslechu slabost, je i album Včera a dnes, tak trošku připomínající Vodopád Heleny Vondráčkové, prostě moderní a svěží album s nádechem nových cest. Něco jiného je pak album Dotknúť sa hviezd, což je zase disk plný slavných a velkých muzikálových melodií, tedy další žánr, který Marcele Laiferové sluší.


S chutí však poslouchám i její dvě (původně vinylová) první alba z let 1969 a 1974, která teď mám i na CD. Na jednom ji doprovází Orchestr Karla Vlacha, na tom druhém Orchestr Gustava Broma. Prostě samé veličiny a k tomu pořádný kopec dobré muziky a dokonalého zpívání.  


Upřímně přiznávám, že mi cédéčka udělala ohromnou radost a neustále se k nim ve volných chvílích vracím. Ve vzpomínkách se mi vrací i úsměv paní Marcely, která v mých očích ještě stoupla.  Je to neuvěřitelně pohodová ženská, která si na nic nehraje, a už vůbec ne na hvězdu, jíž ve skutečnosti je.  Piešťanské setkání mne v tom jen utvrdilo a následně vše umocnil poslech desek, co jsem dostal dárkem.

marcela4


Konečně mám snad už dokonalý přehled o její kariéře, o tom, jak šla její alba za sebou a co všechno přinášela. Z každé desky je cítit něco jiného, každá je zase o kousíček dál od té předcházející. Je cítit i zpěvaččino hledání, její cit, vkus a třeba i odvaha, se kterou některé desky natočila.  


Díky tomu všemu se těším na další setkání s Marcelou Laiferovou - na její živý koncert, který proběhne v září v Bratislavě jen pro pozvané hosty.  Pokud vím, tak by ho měl uvádět Štefan Skrúcaný, přičemž by se vedle hlavní hvězdy měli představit také Pavol  Hammel, Peter Lipa, Nela Pocisková a Juraj Zaujec.  Určitě vám je jasné, že pokud jsem pozvaný, nemohu na této slávě chybět v publiku...

Foto archiv Robert Rohál (Piešťany, červenec 2015)


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

JITKA SMUTNÁ: MÍT NĚKOHO JE V ŽIVOTĚ PODSTATNÉ

Smutna 200Diváci televize Prima si ji zamilovali nejprve jako rodině oddanou a milující manželku Lídu Bernátovou v seriálu Cesty domů, nyní hraje naslouchavou pošťačku Boženku ve Svatbách v Benátkách. Od podzimu ztvární Jitka Smutná v seriálu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Žít ve stylu „tak akorát“

200lagomO fenoménu lagom už jsme na těchto stránkách psali. Máme štěstí, že se na českých pultech objevuje více publikací na toto téma a můžeme ho poznat zase o trochu hlouběji. Téma života v rovnováze, která vám přináší štěstí a spokojenost.


Literatura

Třicetiminutová kuchařka bezpšeničných receptů

Bez psenice 200Když vydal William Davis knížku Život bez pšenice, prý se strhla doslova bouře a milióny lidí změnily své stravovací návyky. Tito lidé zjistili, že geneticky upravená pšenice pro ně není nezbytně nutná, ba právě naopak – je nutričně ochuz...

Divadlo

Muzikál Jane Eyrová podruhé v Brně

jana Eyre perexPo delší době, tedy přesně po roce, se Hudební scéna Městského divadla rozezvučela muzikálem, který mněl svou první premiéru těsně před zavřením divadel v nastávající pandemii korona viru.

...

Film

Režisérka Ivanna Benešová s novým dokumentem procestuje svět!

benesova perexO autorce známého fiktivního dokumentu Zneužívaný nebylo v posledních měsících vůbec slyšet. Důvod byl však více než jednoduchý – pobyt v Austrálii. Vedle studia v „zemi klokanů“ asistovala n...