Kate a William v ústecké ZOO

Kate a William v ústecké ZOO

Tisk

Zoo Usti 200V ústecké ZOO mají jmenovce slavného britského páru. Nejedná se tedy o královskou návštěvu, ale o CARPOMYS THOMAS, tedy velemyš. Sameček William, který  se do Ústí nad Labem dostal z Vídně, se konečně dočkal zkušené partnerky z Ostravy.

 

Ačkoliv přijela bez jména, nebylo těžké jej vymyslet :). Nejprve si na sebe ti dva museli zvyknout, a protože jim to žádný problém nedělalo, mohou spolu každý ve své „garsonce“ žít.  A někdy jim nevadí spát jen v jedné,  jak si pozorní chovatelé už stačili všimnout.

Zoo Usti Kate


Velemyš obláčková (někdy také krysa obláčková) pochází z Filipín, kde žije pouze na ostrově Luzon. Při své váze až 2,5 kg se v čeledi myší, kam je zařazena, jedná opravdu o obra.  Je zapsána do Červené knihy ohrožených druhů, ve své domovině je lovena a také úbytek přirozeného prostředí se podílí na jejich úbytku. Živí se rostlinnou potravou a tady v Evropě si pochutnávají na větvích stromů a keřů a také na zelenině. Kate a Willi si nejraději pochutnávají na červené řepě a mrkvi.

Zoo Usti William


Jsou aktivní ráno, pozdě odpoledne a večer, návštěvníci je uvidí v pavilonu orangutánů v expozici s tanami severními (což je také nový ústecký přírůstek). V ZOO se jim daří dobře a tak věřme, že brzy se dočkáme i jejich mláďat.

Zoo Usti logo

Zdroj a foto: ústecká ZOO

www.zoousti.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kärtsy z Waltari: „Publikum tady je jako z jiné planety!“ / „Audience there is from different planet“

waltari 200Finská skupina Waltari vystupuje v České republice poměrně často, nyní právě tuto sobotu na festivalu Masters of Rock ve Vizovicích. Co si o Češích a Finech myslí zpěvák Waltari Kärtsy si můžet...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Culturea 2014 – Zlínské seznámení se zeměmi divů

culturea 200V uplynulých dnech se ve Zlíně uskutečnil druhý ročník kulturního festivalu Culturea, který pořádá Fakulta multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Letos se nám představily dvě podmanivé země – Indie


Literatura

Příručka mladých svišťů dostala (bohužel) nový háv

prirucka mladych svistu 200Příručky mladých svišťů vycházely v devadesátých letech a nakladatelství Egmont je zřejmě chtělo přivést zpátky do módy a vydalo ji jako další knihu z edice Kačeří příběhy.

 ...

Divadlo

JAMU udělí čestný doktorát nejhranějšímu norskému dramatikovi Jonu Fossemu

fosse 200Čestný doktorát Janáčkovy akademie múzických umění obdrží přední světový dramatik Jon Fosse. Mimořádný akt se uskuteční 15. května v Divadle na Orlí. Slavnostní zasedání Umělecké rady JAMU začne v 11 hodin a proslulý norský spisovatel, básník, prozai...

Film

Film Hugo a jeho velký objev připomíná prvního filmového kouzelníka Georgese Mélièse
ImageGEORGES MÉLIÈS (1861-1938) začínal jako pouťový eskamotér, předváděl na jevišti kouzelnické výstupy, promýšlel nejrůznější iluzionistické triky, konstruoval mechanismy automatů, které někdy připomín...