Agresivita a kriminalita školní mládeže

Agresivita a kriminalita školní mládeže

Tisk

agres200Tahle knížka mi přišla do ruky pár dní poté, kdy jsem byla „na koberečku“ v ředitelně a v hlavě mi zněla jediná věta paní ředitelky: „Uvědomte si, že chování vašeho syna už hraničí se šikanou…“ Zvedla jsem obočí v údivu a zaskočena tímto tvrzením jsem položila pouze jedinou otázku: „Podle čeho tak soudíte?“

 

A potom jsem si vyslechla smršť stížností na to či ono, ale nemohla jsem v tom najít nějakou indicii, která by nasvědčovala šikaně. Do očí se mi draly slzy a cítila jsem pouze jeden společný jmenovatel – můj syn vyčnívá mezi ostatními, proto je vždycky hned po ruce. A že chodí do krve poškrábaný od děvčat, která mi na sociální síti posílají vulgární zprávy, to školu nezajímá? Měla jsem spoustu otázek, ale moc prostoru jsem nedostala, neboť zazvonilo. Šla jsem ze školy bez nálady, naštvaná a podrážděná, nechtěla jsem být zaujatá a nechtěla jsem něco v synově chování přehlédnout. Ještě odpoledne jsem se objednala do pedagogicko – psychologické poradny na konzultaci. Ano, můj syn je živý a plný energie, ale který kluk není? Druhý den proběhla konzultace s odborníkem a bylo to velmi zajímavé povídání s posudkem, že o šikaně nemůže být ani řeč. Je v pořádku, že se dítě brání, musí však rozpoznat hranici, za kterou nesmí.

Proč tak dlouhý úvod? Protože v knize z dílny Grada publishing jsem našla kapitolu nazvanou Šikana jako varianta agresivního chování, kde se na straně 109 píše, že se pedagogická veřejnost často mýlí a za šikanu považuje to, co vůbec šikanou není, a to, co šikanou jest, přehlédne. A úplně dole je definice šikany: „Šikana – jeden nebo více žáků úmyslně a opakovaně týrá spolužáka nebo spolužáky a používá k tomu agresi a manipulaci.“ Následuje zajímavá a snadno pochopitelná kapitola věnovaná šikaně, něco slov o oběti a útočníkovi, o směrech šikany, jejích vývojových stádiích, o manipulaci, o vytvoření jádra a vytváření norem. Jedna podkapitola je věnována pouze varovným signálům šikany a další zase varovným místům šikany. Typologie agresorů a obětí – prakticky shrnuté psychologické profily jednotlivých stran. V závěru kapitoly je i odstavec První pomoc při výskytu šikanujícího chování ve škole. Zdeněk Martínek – autor stopadesátistránkové knihy sám v úvodu píše: „Kniha není vysoce odborným pojednáním na téma sociálně patologické jevy, je spíš určena široké veřejnosti, studentům učitelských směrů, ….. a v neposlední řadě je směřována i k rodičům, kteří jsou základním kamenem ve výchově dětí.“ A já jen potvrzuji jeho slova – je to čtivé dílo. Všechno tu najdete popsané úplně srozumitelně, a bez čtení zbytečně komplikujících odborných termínů.

agres

 

 

Zadrhla jsem se u šikany. Je tady toho samozřejmě mnohem víc. Už samotný název Agresivita a kriminalita školní mládeže jednoznačně vystihuje, o čem je tady přesně řeč.
 
Hned v Úvodu najdete vysvětlení rozdílu mezi agresí a agresivitou a její směry, dělení a příčiny zvýšeného výskytu agrese u dětí, její zvládání a řešení.

Další kapitola pojednává o poruchách chování – ADHD neboli hyperaktivita s poruchou pozornosti, je tu i povídání o lhaní, krádežích, záškoláctví, útěcích a toulkách.

Chtěla bych toho moc říct o téhle knize v měkkých deskách (ta moje už má pokroucené rohy, jak ji tahám všude s sebou), ale není tolik prostoru, abych se podrobně rozepisovala například o hyperaktivitě, hypoaktivitě, pozornosti, zabíhavosti nebo impulzivitě. Vytrhovala bych z kontextu a to se mi nechce. Tahle knížka s fotkou dvou vysmátých spolužáků se mi celkově moc líbí. Ale už jen ten snímek mě přinutil k zamyšlení, zda je tohle kamarádské držení opravdové, nebo se za ním skrývá nějaká „podmínka“ jedné strany.

Posuďte sami. Přečtěte si tyhle stránky, třeba vám rozšíří obzory a dá podněty k zamyšlení. Já osobně bych ji postavila na jednu z vrchních příček svého pomyslného žebříčku.


Název: Agresivita a kriminalita školní mládeže
Autor: Zdeněk Martínek
Žánr: Naučná/ Psychologie
Odpovědná redaktorka: Zuzana Koutná
Sazba a zlom: Milan Vokál
Návrh a realizace obálky: Antonín Plicka
Vydala: Grada Publishing, a.s., Praha 7
Rok vydání: Vydání 1. v roce 2009, dotisk 1. v roce 2010, dotisk 2. v roce 2011, 3801. publikace, lepená
Počet stran:  152
ISBN: 978-80-247-2310-5

http://www.grada.cz/agresivita-a-kriminalita-skolni-mladeze_4967/kniha/katalog/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ženská přitažlivost, aneb poezie trochu jinak

Ženská přitažlivostV aktuální tíživé době, kdy trávíme podstatně více času sami se sebou než kdykoliv předtím, je třeba využít každé příležitosti pro zklidnění duše a odreagování se od všedních starostí a strachů. K tomu může skvěle posloužit třeba i myšlenkové po...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Je tady nový díl Piana – tentokrát s Markem Hubáčkem

piano 200Nedávno jsme vás informovali o talkshow s názvem Piano, která má za úkol ukázat, že i lidé z té nejmenší vesničky mají možnost a schopnost se prosadit a udělat jak sebe tak i svět lepším. My vás v tomto článku seznámíme s dalším hostem – s Markem H...


Literatura

Malfoyovo vyprávění nadchne nejen fanoušky Harryho Pottera

s kouzelnickou hulkou200V poslední době se na knižním trhu roztrhl pytel s autobiografiemi nejrůznějších osobností. Pokud mají co říct, tak o nich můžete zjistit více, a navíc si uvědomíte, s jakými démony bojují a jak se jejich život liší od toho...

Divadlo

RockOpera natočila klip k Tróje bájné. Jeviště divadla se změnilo na filmové studio

troja bajna 200RockOpera Praha představuje videoklip ke skladbě Trója bájná z rockové opery Trója. Objeví se v něm Eva Urbanová v roli bohyně Artemidy, Pavla Forest jako věštkyně Kassandra a herečka Jenn Kirk, která má symbolizovat Tróju. „Rozhodli jsme...

Film

Eva Zaoralová se na celý život zasnoubila s filmem

altJe neuvěřitelné, že stále činorodá Eva Zaoralová (případně též Hepnerová), překladatelka, filmová publicistka a dlouhou dobu také umělecká ředitelka karlovarského filmového festivalu, se letos dožívá osmdesáti let. Na její poč...