Pan Eduard Ingiš se rozloučil s Ústí nad Labem

Pan Eduard Ingiš se rozloučil s Ústí nad Labem

Tisk

ingi200Naposledy v Ústí nad Labem zazněly krásné písně Eduarda Ingriše v podání amatérského souboru Lindušky, zpívající na profesionální úrovni. Tentokrát v sále Vědecké knihovny do svého repertoáru  zařadily  i skladbu napsanou pro první dámu Peru , „Perú mi amor“. Eduard Ingriš složil nejen hudbu, ale i nádherný text opěvující přírodní krásy země a jeho bohatou minulost. Dokonce se uvažovalo, že by mohla sloužit jako státní hymna.

 


Průvodci večera byli opět paní Jarmila Ferstová a pán Jiří Prachař, jejichž zásluhou se na sever Čech dostalo povědomí o tomto skoro zapomenutém člověku. Čech, který se sice cítil hlavně muzikantem, ale dokázal mnoho, i poprat se s nepřízní osudu. Oba průvodci byli také hlavními organizátoři, kteří se zaujetím přibližovali Ingrišův život. A vlastně to začalo jen tím, že si chtěli na svých už dlouho nepoužívaných kytarách připomenout dobu svého mládí.  Ale struny už nechtěly je poslouchat tak jako dříve a tak hledali „kytarovou školu“. Našla se ohmataná, věkem opotřebovaná a často používaná Ingrišova „Na kytaru bez not“ vydaná v roce 1939. Ta knížečka je přivedla nejen zpět ke kytaře, ale také k osobě muzikanta Ingriše. Čím více informací o něm získávali, tím více začali uvažovat o tom, jak tohoto neobyčejného člověka přiblížit veřejnosti. Od té myšlenky vedla dlouhá cesta a prvotní neúspěchy je neodradily. Jenže jak ho vlastně představit? Byl vynikající muzikant, skladatel písní, operet i oper, fotograf, cestovatel, dobrodruh, filmař, dirigent i mořeplavec.

ingi6

A vždy vše dělal na nejvyšší možné úrovni. I jeho osobní život nebyl bez zajímavostí a tak si nakonec vybrali tu nejméně schůdnou cestu, ukázat alespoň od všeho něco. A hledaly se instituce, které by mohly a pomohly realizovat jejich sen. Nakonec v předvečer trampské ústecké Porty se otevřela úspěšná výstava v ústeckém muzeu s exponáty zapůjčené ze Zlínského muzea, kde je umístěna celá Ingrišova pozůstalost. Další akcí pak bylo ho ukázat jako úspěšného filmaře. Což nebylo jednoduché, jeho vlastní filmy se půjčují jen za velké peníze, ale i jeho první krátký film o chatě na Svatojánských proudech byl zajímavý i z historického pohledu na tuto již zaniklou krajinu, ale ukazoval i jeho filmařské začátky.    Ovšem průvodci jeho života nechtěli jen neustále opakovat, co již na besedách říkali a vždy si připravili navíc nějaké překvapení z jeho života. Jako například to, že za své šťastné číslo považoval číslo jedenáct. Tedy den, kdy se narodil, také jeho opereta Trampské milování byla určitě záměrně uvedena 11.7.1931 . A jedenáctka mu pomohla i při jeho dlouhé a nebezpečné mořeplavbě na balsovém voru Kantuka, když se už zdálo, že do cíle nedorazí.  Dorazil jedenáctého  v 11 hodin.

ingi74


V ústecké knihovně si na závěr připravili pro návštěvníky dárek od Alfréda Strejčka, který jim věnoval své vyprávění na CD o Eduardu Ingrišovi, které doprovázel na kytaru Jan Matěj Rak. A s fotografiemi Niagarských vodopádů byl uzavřen tento zajímavý a nezapomenutelný projekt.
Pro průvodce končilo dvouleté putování za životem Eduarda Ingriše, hledáním materiálu o něm, návštěvou ve Zlíně i ve Zlonici. Poznali člověka, pro kterého kamarádství nebylo prázdné slovo a také spousty lidí, kteří jim pomáhali. A tak jak si Eduard Ingriš splnil své sny, tak si svůj sen splnili i ústečtí průvodci jeho života, přiblížit veřejnosti jeho život, osud a tvorbu.   
A za to, jim patří velikánský dík.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavel Křížek: „Sýkorky a veverky si neplatí sociální a zdravotní pojištění.“

Pavel Ochrana fauny Pavel KřížekKřížek je zakladatel organizace Ochrana fauny ČR. Na svém kontě mají lidi z této organizace mnoho zachráněných zvířat a  mnoho dalších  projektů, které se týkají nej...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Libor Podmol rozšířil své ranní rituály o kontrolu speciálního účtu

LIBOR-PODMOL-TISOPHOTO-2021-0540Libor Podmol je první neamerický jezdec, který vybojoval zlato na X-Games, olympiádě extrémních sportů, je však také mistrem světa ve freestyle motokrosu. Jako první na světě předvedl, ale i vymyslel skok n...


Literatura

Letní oddechovka Musíme zůstat spolu

musime zustat spolu 200U nakladatelství Moba vyšla v červnu kniha slovenské autorky Jany Benkové s názvem Musíme zůstat spolu. Pokud si chcete odpočinout a moc nepřemýšlet, můžete sáhnout právě po této knížečce.

Divadlo

Laskonky v Divadle Na Maninách o osudových láskách i zklamáních

laskonky perexLaskonky. Představení na námět spisovatelky Báry Nesvadbové zařadilo do svého programu pražské Divadlo Na Maninách. Premiéra se uskutečnila v pátek 30. listopadu.

 

...

Film

Žádný film není jako film o Mupetech
ImageOriginálu se opravdu jen těžko něco přiblíží. Nejenom, že Mupeti jsou nenahraditelné loutkové příšerky, ale také nikdo další neměl v Disney produkci tak šílený nápad. O nadabované české verzi se zmíním dále v textu....