Vánoční tradice ve sklepení Betlémské kaple

Vánoční tradice ve sklepení Betlémské kaple

Tisk

vano200V podzemí Betlémské kaple je až do 4. ledna 2016 k vidění tradiční vánoční výstava. Otevřeno bude i přes vánoční svátky. 

 

Atmosféra výstavy v podzemí  Betlémské kaple má své kouzlo a jedinečnou atmosféru.Tradiční vánoční výstava v Betlémské kapli je letos opravdu výjimečná. Kromě přehlídky betlémů a originálních vánočních dekorací nabízí i improvizované řemeslné dílny. V nich pozvaní mistři předvedou návštěvníkům stará, mnohdy zapomenutá řemesla.

vano0

Snahou organizátorů bylo, aby dílny vypadaly jako funkční pracovní prostory a některá řemesla se v nich dala i předvádět. Návštěvníci se tak mohou dozvědět, jak kdysi vypadala bednářská, nebo řezbářská dílna, jak se vyráběly šindele, vázala košťata nebo zhotovovaly kartáče. K vidění je i krejčovská, tkalcovská, krajkářská dílna, sklářská, ševcovská, sedlářská, knihařská nebo provaznická dílna. Těšit se návštěvníci mohou i na expozici výroby košíků.

vano87


Na návštěvníky čekají i nejrůznější historické předměty, které naši předci kdysi běžně používali, ale dnešní generaci už téměř nic neříkají.                                                                    
Také letos mají v Betlémské kapli velký prostor betlémy, jejichž tvorba je u nás velmi pestrá, jak způsobem zhotovení, tak výběrem použitého materiálu. Tím může být dřevo, sklo, kov, papír, textil, dráty, provázky, nebo třeba těsto.

vano99


Atrakcí letošní vánoční výstavy je mlýn poháněný vodou, který skutečně mele zrní. Protože se nachází ve sklepení, jedná se nejspíš o první „podzemní“ mlýn na světě.

ilustrační foto autor, www.vanocnivystava.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jakub Urban se po letech vrací na parník Tyrš a slibuje návrat do zlatých časů taneční muziky

Urban perexUž v sobotu 4. července znovu vypluje parník Tyrš, tentokrát bude jeho kapitánem DJ Jakub Urban. Vystudovaný právník a pravidelný florbalista je hlasem radia City a tuzemské diskotéky brázdí už osm let.  Jelikož se netají velkým žánrovým rozptyle...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Mrazík s pendrekem v ruce jako strážce Potěmkinovy vesnice současnosti

mrazik perexKniha s rudou obálkou a žlutým písmem hovoří již svým vzhledem. A kdo se začte, záhy pochopí, o čem je řeč. Brilantně napsaná publikace ukazující skutečnou pravdu Potěmkinovy vesnice jako předobrazu současného Ruska....


Literatura

Josef Jonáš, Jiří Kuchař: Svět přírodních antibiotik

Antibio perex„Bakterie jsou neuvěřitelné. Na Zemi byly už v prekambriu a patří k vůbec nejstarším organismům. Jejich předky byly podle všeho jednobuněčné organismy, které údajně žily na Zemi už před miliardami let. Pokud stáří...

Divadlo

Kdo miluje, nespí

bratr spanku perexMožná byl talentovanější než Mozart. Narodil se ale na špatném míste. Johanes Elias Alder (Jacob Erftemeijer) je obdařený fenomenálním hudebním sluchem. Naneštěstí pro něj ale žije v zapadlé alpské vesnici mezi...

Film

Vánoce, Vánoce přicházejí, radujme se...

dvanact mesicku majkusova vojtekTelevizní vánoční programy spoléhají na jistotu: zejména každoroční opakování pohádek vytváří jakousi jistotu, že vše zůstává při starém - nic z toho, nač ...