Další díl Průvodce českou historií má téma Řemesla a výroba

Další díl Průvodce českou historií má téma Řemesla a výroba

Tisk

Remesla 200Další díl Průvodce českou historií má téma Řemesla a výroba Dvojice historiků Alena a Vlastimil Vondruškovi připravili pro nakladatelství Vyšehrad sedmidílnou řadu výpravných encyklopedií Průvodce českou historií. Záměrem projektu je seznamovat širokou čtenářskou obec srozumitelnou formou se životem v českých zemích v minulosti.

V rámci ediční řady Průvodce českou historií postupně vycházejí jednotlivé obrazové encyklopedie, které mapují život v našich zemích od vzniku českého státu do současnosti. Jednotlivé díly, zpracované na základě hmotných, písemných a ikonografických pramenů, přehledně mapují nejdůležitější fakta o vývoji společnosti. Díky čtivě napsaným textům, logickému uspořádání, množství fotografií a výkladovým slovníkům ocení tento ediční počin studenti i pedagogové středních a vysokých škol, pracovníci muzeí, stejně jako návštěvníci památek, ale i všichni zájemci o historii.

remesla text1

Po svazcích Město, Vesnice a Církev vychází nyní čtvrtý díl ediční řady Řemesla a výroba. Tradiční česká řemesla mají na našem území dlouhou a mnohdy i zajímavou historii. Nezaměnitelnou roli v šíření a rozvoji řemesel hrál odpradávna člověk. Právě pracující lidé vytvářeli harmonii mezi potřebami běžného lidského bytí a stálým zdokonalováním výroby. Čtvrtý díl encyklopedie Řemesla a výroba přináší přehledný vývoj domácké řemeslné a manufakturní výroby v českých zemích od pravěku až po nástup průmyslové revoluce na konci feudalismu. Jednotlivé kapitoly, členěné podle surovin a zpracovávaných materiálů, popisují nejen základní řemeslnické technologie, ale i organizaci výroby v cechu i mimo něj. Všímají si postavení mistrů a tovaryšů, rozebírají dobové právní systémy a obecné hospodářské souvislosti řemeslnické výroby. Výklad je doplněn citacemi z dobových pramenů.

Remesla text2

V encyklopedické řadě Průvodce českou historií se připravují další svazky: Šlechta, Každodenní život a Vzdělanost a kultura. Autoři knihy, Alena a Vlastimil Vondruškovi absolvovali historii a etnografii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Alena Vondrušková pracovala v ÚLUV Praha a ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy, Vlastimil Vondruška v Československé akademii věd a pak v Národním muzeu v Praze. Věnovali se studiu hmotné kultury a publikovali řadu odborných statí a také několik populárně naučných knih. 

Název: Řemesla a výroba
Autor: Vlastimil Vondruška, Alena Vondrušková
Žánr: odborná literatura
Vydalo: Vyšehrad
Rok vydání: 2015
Počet stran: 200
Hodnocení: 90%

Zdroj foto: Vyšehrad


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pro herce je největší trest, když nehraje, anebo hraje málo a malé role, říká Naděžda Chroboková-Tomicová

nadezda perexFilmové, respektive televizní publikum, si ji může pamatovat z filmu Nuda v Brně nebo nejnověji ze snímku Rudý kapitán, ze seriálů Strážci duší a Ordinace v Růžové zahradě. Avšak mnohem výrazněji na sebe Naděžda Chroboková-Tomicová upozornila nejednoznačnou pos...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Každý může být umělcem. První roční umělecké soutěže pro lidi s mentálním postižením!

Kazdy muze byt umelcem -perexDomov pro osoby se zdravotním postižením Sulická vyhlásil první ročník umělecké soutěže pro lidi s mentálním postižením „Každý může být umělcem“. Jedná se o výstavu děl klientů této příspěvkové organiza...


Literatura

Dobrodruh Bear Grylls uvádí Let duchů

let duchu 200V říjnu vydalo nakladatelství Jota knihu britského dobrodruha a cestovatele Beara Gryllse Let duchů. Jak se jeho románové prvotině vedlo? Stojí za to, si ji přečíst?

...

Divadlo

Zlínské divadlo čekají dvě kulturní neděle

 

divadlo zlin 200Městské divadlo Zlín má stále zavřeno, ale čekají je dvě neděle s divadlem, alespoň ve formě audio a online.

...

Film

Ceny udělované v kultuře odrážejí ekonomii prestiže

altMédia nám ráda vnucují představu, že udělení nějaké prestižní ceny skutečně odráží hodnoty oceněného díla. Však také jeho atraktivita jako prodejného produktu tím každopádně vzroste. Stačí si připomenout třeštění pravidelně provázející udílení amerických Oscarů...