V Roudnici nad Labem vystavují Vánoce na starých pohlednicích

V Roudnici nad Labem vystavují Vánoce na starých pohlednicích

Tisk

pohledy 200Příchuť starých časů a pořádnou dávku nostalgie v sobě skrývá výstava, kterou se nejkrásnější svátky roku rozhodlo oslavit Podřipské muzeum v Roudnici nad Labem. I přesto, že instituce v tuto chvíli sídlí ve značně omezených prostorech, pro návštěvníky připravila opravdu krásnou a reprezentativní výstavu dobových pohlednic. Všechny jsou s vánoční tématikou a prohlédnout si je budete moci až do 8. ledna.

K vidění jsou pohledy z období Rakouska-Uherska i ty ze 70. let minulého století. Nechybí ani dopisnice z dílny Josefa Lady a jeho dcery Aleny.

Všechny vystavené pohledy pocházejí buď přímo ze sbírek muzea, nebo je poskytl roudnický Klub sběratelů platidel a drobných starožitností, který s institucí úspěšně spolupracuje již déle než rok. Klub se v instituci pravidelně schází a v minulosti se podílel hned na několika expozicích.

pohledy1

pohledy2

Tak se přijďte vánočně naladit! Pohlednic výstava prezentuje desítky a jsou mezi nimi opravdové unikáty.

Kromě expozice Vánoce na starých pohlednicích můžete do konce letošního roku v Podřipském  muzeu zhlédnout také výstavu nazvanou Za obzorem, kterou má na svědomí mělnický modelář Tomáš Hobzík.

Návštěvníkům nabízí přibližně tři stovky miniaturních modelů majáků, rozhleden a věží vyrobených nejčastěji z papíru, ale také z plastu či dřeva. Vystavená kolekce je největší svého druhu na světě. Aby měl modely kde uskladnit, musel si prý Tomáš Hobzík pronajmout jednu místnost.

A dobrá zpráva na závěr – Podřipské muzeum bude mít otevřeno i během Vánoc a na Silvestra. Tak využijte volno a zajděte se sem podívat – stojí to za to.

pohledy3

pohledy4

Více informací a podrobnou otevírací dobu najdete na webu podripskemuzeum.cz.

Zdroj foto: Kateřin Hutyrová


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„To dobré jsme nechali z minulého ročníku a přidali k tomu další zajímavé věci.“ lákají organizátoři Holešovské Regaty

altChcete si sjet vodní lávku na trakaři či kole a u toho poslouchat Tomáše Kluse? Dát si díky Kultuře21 Holešovského utopence? Už za 29 dní máte možnost, protože necelý měsíc nás dělí od druhého ročníku festivalu Holešovská Regata, který nenabízí jen hudbu, ale i s...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Grammy 2015

GRAMMY 200Největší hudební událost roku spojenou s udílením cen máme za sebou. Jak už je v české televizi dobrým zvykem, téměř 4-hodinový přenos z Los Angeles důstojně a věcně odkomentovali v noci z neděle 8. na pondělí 9. 2. od 2. do 6. hodiny ranní Dana Hábo...


Literatura

Lucas Page se vrací ještě vtipnější než dříve

pod tlakem200Po loňském Městě plném oken vychází další kniha Roberta Pobiho tentokrát s názvem Pod tlakem.

 

...

Divadlo

Zaráz – Městské divadlo Zlín a Slovácké divadlo Uherské Hradiště opět po roce bilancují společnou přehlídkou

Zaraz2024 200Šest inscenací z nejnovějšího repertoáru Městského divadla Zlín a Slováckého divadla Uherské Hradiště - to je ZARÁZ, přehlídka jediných dvou profesionálních divadel působících ve Zlínském kraji. Ve třech dnech uvidí aktuální tituly kritici, publ...

Film

Filmaře živí hlavně koprodukce

kino ikon perexKdyby nebylo koprodukcí (nyní zejména česko-slovenských nebo slovensko-českých), mnoho filmů by nejspíš vůbec nevzniklo. Takové Nabarvené ptáče/Pomaĺované vtáča, nedávný favorit Českých lvů, se navíc poohlédlo až na Ukrajinu. Myšlenka ...