Hvězdou španělského dne na festivalu Culturea byl jednoznačně Mitchel!
Banner

Hvězdou španělského dne na festivalu Culturea byl jednoznačně Mitchel!

Email Tisk

culturea 200Španělský den konající se v pátek 15. dubna do Zlína konečně zase přinesl sluníčko, tak nic nebránilo pořádně si užít nabitý den!

 

 

Po slavnostním zahájení se potřetí konal workshop zaměřený na kávu, tudíž pro mě španělský den začal až Live cookingem kuchaře "Mitxela" (Miguel Angel Moraga Delgado). Pro hladové přihlížející zde připravoval paellu valenciana a měl připravenou polévku gazpacho a také sangrii. Jednalo se o neuvěřitelně charismatického a sympatického kuchaře, který se velmi dobře poslouchal i sledoval, jak čaruje na obří pánvi zvané právě paella. Jídlo bylo vynikající a člověk se také dozvěděl plno zajímavostí. Mitchel má v Ostravě Sí Restaurant, která si ve Zlíně určitě našla své příznivce.

Paella valenciana
Suroviny: kuřecí maso, králičí maso, kuřecí játra, kulatozrnná rýže, fazolové lusky (artyčoky), rajčata (čerstvá uzrálá nebo z plechovky), česnek, sůl, rozmarýn, šafránový prášek, sladká paprika
Nejdůležitější je na oleji se solí pořádně orestovat maso (aby mělo zlatou barvu), poté se postupně přidává česnek, fazolové lusky, červená paprika, sůl, rajčata, a šafrán a směs se nechává vařit. Ke konci se dolije voda a vaří se rýže.

Gazpacho
Suroviny: rajčata (pokud nejsou zralá, tak rajčatový džus), okurek, červená paprika, cibule, česnek (3 až 4 stroužky na 1 litr), ocet (cca 50 ml), olej (cca 150 ml), sůl
Vše se rozmixuje a nechá minimálně 8 hodin odležet.

culturea spanelsko mitchel

Po této vydařené cooking show následovala nevydařená ochutnávka španělských vín. Šlo o jedno (sice výborné) bílé víno Ruedo, ke kterému nebyl podán téměř žádný komentář. Pan jen ukázal na mapu, řekl, že je ve Španělsku mnoho druhů vín a nabídl prostor na dotazy, leč žádné nepřišly. Na to, že se mělo jednat o propagaci prodejny španělských potravin Toro Blanco, vše vyznělo úplně do prázdna.

Následující hodinka patřila taneční skupině Gemini a také dvojici s kytarou – Lukáši Dittrichovi a jeho kolegovi Petru Zlámalovi. Ti uvedli, že hrají hlavně srdcem a bylo to znát. Španělština zněla kouzelně a melodie nutily k podupávání si. Nechyběly ani písně od Manu Chao, takže rozhodně palec nahoru. Tanec mi nepřišel tak smyslný a temperamentní a působil na mě jednotvárně, ale sukně byly nádherné a klapání podpatky i vlnění boků rozhodně nechybělo.

culturea spanelsko flamenco

Přednáška Proč je Španělsko krásné doktora Jana Mlčocha, přednášejícího španělské a latinskoamerické literatury, historii a jazyka na ostravské univerzitě nabídla především zajímavosti o historii Španělska než cestovatelské zážitky a zkušenosti. Kapitoly z historie byly sice zajímavé a dobře se poslouchaly, ale nejen studenti by určitě ocenili spíše fotografie památek a podobně.

culturea spanelsko mlcoch

Večer pak patřil divadlu Mandragora, tedy studentům třetího ročníku oboru Hudebně dramatické umění, kteří předvedli scénické čtení hry španělského dramatika Carlose Be s názvem Prší krávy. Zahrané to bylo výborně, na třech hercích nebylo vůbec poznat, že jde o první uvedení této inscenace, ale námět samotný zaměřený na domácí násilí byl poněkud depresivní a náročný.

Program dále pokračoval flamencem, španělštinou v rytmu hudby a tematickou afterparty od DJ Majka.

Letošní Culturea byla opět jiná než předchozí ročníky a rozhodně měla svoje a líbilo se mi na ní. Jen jsem měla zřejmě jiná očekávání, nebo možná i pořadatelé měli jiné představy o průběhu jednotlivých částí programu, těžko říct. To soudím i podle toho, že mnohdy popis v programu neodpovídal realitě, viz Tanec za doprovodu zpěvu (nejprve byl zpěv, poté tanec), Ochutnávka španělských vín (jednoho španělského vína), zmínka o vietnamských bagetách, o které na zmíněném pásmu vůbec nešlo, atd. Bylo vidět, že návštěvníky lákaly především workshopy, kde mohli něco ochutnat, nebo tvořit, ale já bych opravdu uvítala i nějaké pořádné a zajímavé přednášky plné fotek, které na minulých ročnících nechyběly a stály za to. Ale jak se říká, nikdy se nedá zavděčit všem a já jsem moc ráda, že tady takový festival máme a už teď se těším na pátý ročník.

Název akce: Culturea
Datum konání: 14. a 15. dubna 2016
Místo konání: 14|15 Baťův institut
Pořadatelé: Fakulta mediálních komunikací UTB
Hodnocení: 85 %

Zdroj foto: Culturea



Nejnovější články:
Starší články:

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit





Přihlášení

K21 se představuje

LUKÁŠ LOUŽECKÝ


šéfredaktor

    32 let, ve znamení Štír. Je z Prahy a zaměstnán prozatím v Datartu na Službách zákazníkům. V rámci své amatérské žurnalistické kariéry má za sebou psaní a fotografování pro několik webů – zejména hudebních a literárních. Namátkou zmíníme ireport.cz, vaseliteratura.cz nebo cbdb.cz. Na šéfredaktorskou pozici nastoupil počátkem roku 2018 a doufá, že tento web povede k ještě větším úspěchům, než má prozatím za sebou.

    Pro Kulturu 21 píše již několik let. “Na práci pro Kulturu 21 mě baví především to, že je tento web tak všestranný. Můžu psát o knížkách, výstavách i třeba hudbě. Navíc je v něm přátelské prostředí."

    Ve volném čase se vedle psaní a fotografování věnuje zejména své rodině – manželce a téměř tříletému synovi. Je téměř abstinent, ale občas si dá skleničku vína. Odnaučený kuřák se závislostí na brambůrkách.

    Životní motto:

    Užívej života než ti uteče.

Toulavka

Anketa


Chat s osobností

Partneři

Hledat

Mimísek 35

Čtěte také...

Druhý ročník zlínského multikulturního festivalu tentokrát přiblíží Indii a Velkou Británii

culturea 2Studenti Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně se již naplno pustili do příprav dalšího ročníku festivalu Culturea. Tento festival každoročně představuje široké veřejnosti dva státy. Jeden z nich je č...

Nové komentáře

Facebook

Twitter


Literatura

Jak chutně a bez výčitek jíst při cukrovce

sachar200Nakladatelství Noxi dělá v oblasti zdraví velmi záslužnou činnost. Další z jeho počinů je kuchařka maďarské autorky Krisztiny Vrábel „160 gramů sacharidů“ s lákavou výzvou v podnázvu: „Jezme chutně bez výčitek“. Taková výzva mě nikdy nenechá chladnou. ...

Divadlo

Horor PSYCHO na jevišti Divadla Tramtarie

psycho plakat 200V pátek 10. října a v sobotu 11. října proběhly v Divadle Tramtarie první a druhá premiéra nejnovější inscenace Psycho v režii hostující divadelní režisérky Hany Mikoláškové. Jedná se o divadelní adap...

Film

Seznamte se s The Anomalous!

200filmAnomalous je tým významných sportovců a lidí, kteří vyznávají nevšední činnosti a aktivity. Věnují se sportům, které nejsou příliš známé a podporované. To vše je skloubeno do jedinečného filmového dokumentu o kterém celý Anomalous je.

...