Hvězdou španělského dne na festivalu Culturea byl jednoznačně Mitchel!

Hvězdou španělského dne na festivalu Culturea byl jednoznačně Mitchel!

Email Tisk

culturea 200Španělský den konající se v pátek 15. dubna do Zlína konečně zase přinesl sluníčko, tak nic nebránilo pořádně si užít nabitý den!

 

 

Po slavnostním zahájení se potřetí konal workshop zaměřený na kávu, tudíž pro mě španělský den začal až Live cookingem kuchaře "Mitxela" (Miguel Angel Moraga Delgado). Pro hladové přihlížející zde připravoval paellu valenciana a měl připravenou polévku gazpacho a také sangrii. Jednalo se o neuvěřitelně charismatického a sympatického kuchaře, který se velmi dobře poslouchal i sledoval, jak čaruje na obří pánvi zvané právě paella. Jídlo bylo vynikající a člověk se také dozvěděl plno zajímavostí. Mitchel má v Ostravě Sí Restaurant, která si ve Zlíně určitě našla své příznivce.

Paella valenciana
Suroviny: kuřecí maso, králičí maso, kuřecí játra, kulatozrnná rýže, fazolové lusky (artyčoky), rajčata (čerstvá uzrálá nebo z plechovky), česnek, sůl, rozmarýn, šafránový prášek, sladká paprika
Nejdůležitější je na oleji se solí pořádně orestovat maso (aby mělo zlatou barvu), poté se postupně přidává česnek, fazolové lusky, červená paprika, sůl, rajčata, a šafrán a směs se nechává vařit. Ke konci se dolije voda a vaří se rýže.

Gazpacho
Suroviny: rajčata (pokud nejsou zralá, tak rajčatový džus), okurek, červená paprika, cibule, česnek (3 až 4 stroužky na 1 litr), ocet (cca 50 ml), olej (cca 150 ml), sůl
Vše se rozmixuje a nechá minimálně 8 hodin odležet.

culturea spanelsko mitchel

Po této vydařené cooking show následovala nevydařená ochutnávka španělských vín. Šlo o jedno (sice výborné) bílé víno Ruedo, ke kterému nebyl podán téměř žádný komentář. Pan jen ukázal na mapu, řekl, že je ve Španělsku mnoho druhů vín a nabídl prostor na dotazy, leč žádné nepřišly. Na to, že se mělo jednat o propagaci prodejny španělských potravin Toro Blanco, vše vyznělo úplně do prázdna.

Následující hodinka patřila taneční skupině Gemini a také dvojici s kytarou – Lukáši Dittrichovi a jeho kolegovi Petru Zlámalovi. Ti uvedli, že hrají hlavně srdcem a bylo to znát. Španělština zněla kouzelně a melodie nutily k podupávání si. Nechyběly ani písně od Manu Chao, takže rozhodně palec nahoru. Tanec mi nepřišel tak smyslný a temperamentní a působil na mě jednotvárně, ale sukně byly nádherné a klapání podpatky i vlnění boků rozhodně nechybělo.

culturea spanelsko flamenco

Přednáška Proč je Španělsko krásné doktora Jana Mlčocha, přednášejícího španělské a latinskoamerické literatury, historii a jazyka na ostravské univerzitě nabídla především zajímavosti o historii Španělska než cestovatelské zážitky a zkušenosti. Kapitoly z historie byly sice zajímavé a dobře se poslouchaly, ale nejen studenti by určitě ocenili spíše fotografie památek a podobně.

culturea spanelsko mlcoch

Večer pak patřil divadlu Mandragora, tedy studentům třetího ročníku oboru Hudebně dramatické umění, kteří předvedli scénické čtení hry španělského dramatika Carlose Be s názvem Prší krávy. Zahrané to bylo výborně, na třech hercích nebylo vůbec poznat, že jde o první uvedení této inscenace, ale námět samotný zaměřený na domácí násilí byl poněkud depresivní a náročný.

Program dále pokračoval flamencem, španělštinou v rytmu hudby a tematickou afterparty od DJ Majka.

Letošní Culturea byla opět jiná než předchozí ročníky a rozhodně měla svoje a líbilo se mi na ní. Jen jsem měla zřejmě jiná očekávání, nebo možná i pořadatelé měli jiné představy o průběhu jednotlivých částí programu, těžko říct. To soudím i podle toho, že mnohdy popis v programu neodpovídal realitě, viz Tanec za doprovodu zpěvu (nejprve byl zpěv, poté tanec), Ochutnávka španělských vín (jednoho španělského vína), zmínka o vietnamských bagetách, o které na zmíněném pásmu vůbec nešlo, atd. Bylo vidět, že návštěvníky lákaly především workshopy, kde mohli něco ochutnat, nebo tvořit, ale já bych opravdu uvítala i nějaké pořádné a zajímavé přednášky plné fotek, které na minulých ročnících nechyběly a stály za to. Ale jak se říká, nikdy se nedá zavděčit všem a já jsem moc ráda, že tady takový festival máme a už teď se těším na pátý ročník.

Název akce: Culturea
Datum konání: 14. a 15. dubna 2016
Místo konání: 14|15 Baťův institut
Pořadatelé: Fakulta mediálních komunikací UTB
Hodnocení: 85 %

Zdroj foto: Culturea



Nejnovější články:
Starší články:

 





Rozhovor

"Jsem klasický scenárista," říká o sobě Václav Šorel

vaclav sorelV loňském roce vyšlo kompletní vydání komiksů, na kterých se jako scenárista podílel pan Václav Šorel – Zlatá kniha komiksů. My, dnes věkem zralí, nad stránkami vzpomínáme, jak jsme netrpělivě čekali na nová a nová čísla čas...

Hledat

Chaty s osobností

Příběhy Elišky, Vítka a Čenišky (17)

Čtěte také...

Festival YOUTH4YOUTH představí již pošesté mladé ostravské talenty

200spolOstrava opět ožije kulturou mladých lidí. Dne 8. září skončilo přihlašování účastníků na již 6. ročník festivalu YOUTH4YOUTH a organizátoři sestavili pestrou přehlídku autorských uměleckých počinů lidí ve věku do 23 let. Akce proběhne 5. 10. 2013 v ostrav...


Literatura

Jdou Vánoce, ten zlatý čas…

pohadky vanocniho zvonku kozik albatrosUž za měsíc zazvoní zvoneček, rozzáří se stromeček, rozjasní se oči dětí a nastane rozbalování dárků. Budou tady Vánoce. Pro Františka Kožíka prý kouzelné slovo. Alespoň to říká jeho...

Divadlo

Česká premiéra výjimečného Handkeho textu v Olomouci

cuc200Dramatický fragment Petera Handkeho Proč kuchyň? o osmi stranách se stal předlohou pro hodinovou inscenaci režiséra Jana Žůrka v olomouckém Divadle na cucky. Poetické přemítání o kuchyni se proměňuje v hlubokou a soustředěnou rozpravu o smyslu bytí a plynutí...

Film

Do Říma s láskou …a z Říma bez bolesti

Filmová tvorba Woodyho Allena je tak jedinečná a rozmanitá, že než abychom ji nahlíželi jako celek, lépe je si ji nejprve rozdělit do několika (přesněji tří) tvůrčích období. První skupinu tvoří jeho rané filmové grotesky, v nichž prokázal svůj pozo...